Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα λάθη της Δύσης στο χρονικό μιας προαναγγελθείσας εισβολής
Όλα έδειχναν ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε σχεδιάσει και απλά περίμενε την κατάλληλη ευκαιρία για να επιτεθεί στην Ουκρανία. Και όλον αυτόν τον καιρό τι έκανε η Δύση;
- Κατέθεσε τη μήνυση εναντίον του Πολάκη η Αθηνά Λινού - «Έφερα πάνω από 50.000 έγγραφα»
- Μιλένα Αποστολάκη: Στη συνείδηση του κόσμου το ΠΑΣΟΚ είναι στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης εδώ και καιρό
- Τα ζώδια σήμερα: Αστρολογία ώρα μηδέν
- Το φαινόμενο Σαμπρίνα Κάρπεντερ «διδάσκει» από μια νέα στάση στο σεξ στα live της και τρελαίνει το διαδίκτυο
Μήνες πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπέρνς έφτασε στη Μόσχα για να προειδοποιήσει τον Πούτιν ότι η Δύση θα είναι αμείλικτη σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Οι κυρώσεις θα ήταν βαριές είχε πει ο Μπερνς και η Μόσχα θα είχε απέναντι της μια Δύση ενωμένη, περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η Wall Street Journal, ο Πούτιν όταν ο Μπερνς πήγε στη Μόσχα, βρισκόταν στην ντάτσα του (απομονωμένο εξοχικό) στο Σότσι.
Οι δυο άνδρες κατάφεραν να μιλήσουν τηλεφωνικά από ασφαλή γραμμή. Σε εκείνη την συνομιλία ο Ρώσος πρόεδρος όχι μόνο δεν διέψευσε πως η χώρα του θα επιτεθεί κάποια στιγμή στην Ουκρανία, αλλά επιχείρησε να κάνει «ρελάνς» απαριθμώντας μια λίστα με καταγγελίες για το πώς οι ΗΠΑ δεν σεβάστηκαν επι χρόνια τις ανησυχίες της Ρωσίας στον τομέα της ασφάλειας της.
Κλείνοντας το τηλέφωνο η τελευταία φράση του Πούτιν ήταν πως η Ουκρανία δεν είναι μια πραγματική χώρα. Αμέσως μόλις επέστρεψε στην Ουάσιγκτον ο επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών συναντήθηκε με τον Τζο Μπάιντεν στον οποίο είπε πως ακόμη ο Πούτιν δεν έχει αποφασίσει εάν θα επιτεθεί στην Ουκρανία, αλλά η άποψη του ήταν πως το ενδεχόμενο μιας εισβολής είναι αρκετά σοβαρό.
Όλα έδειχναν εισβολή
Και πράγματι για τον Πούτιν οι συνθήκες μιας εισβολής είχαν ωριμάσει. Η χώρα του μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ παρουσιαζόταν για πρώτη φορά ισχυρή στρατιωτικά και εξοπλισμένη με σύγχρονα μέσα πολέμου.
Επίσης όλες οι χώρες της Ευρώπης εξαρτιόνταν ενεργειακά από τις στρόφιγγες πετρελαίου και φυσικού αερίου της Μόσχας. Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ είχαν στρέψει το βλέμμα τους στην ανερχόμενη δύναμη και εν δυνάμει απειλή που ακούει στο όνομα Κίνα.
Και όπως δείχνουν τα γεγονότα, κάθε κίνηση της Δύσης για να ηρεμήσει τον Πούτιν όχι μόνο δεν το κατάφερνε αλλά είχε και αντίθετο αποτέλεσμα. Τον εξαγρίωνε. Και όλα αυτά με δεδομένο το ενδιαφέρον του Πούτιν για την Ουκρανία που πάντα την έβλεπε σαν μια περιοχή ζωτικής σημασίας για την παλινόρθωση του ρωσικού μεγαλείου.
Τα λάθη
Ένα από τα μεγάλα λάθη που φαίνεται ότι έκανε η Δύση φτάνει μέχρι το 2008. Τότε το ΝΑΤΟ είχε εξαγγείλει πως η Ουκρανία αλλά και η Γεωργία θα ενταχθούν στους κόλπους της συμμαχίας. Δεκατέσσερα χρόνια μετά δεν έκανε ποτέ πράξη την πρόταση του.
Μάλιστα όταν ο Πούτιν εισέβαλλε στη Γεωργία οι δυτικές πολιτικές ήταν χαλαρές κάτι που του έδωσε την πεποίθηση (όπως και ισχύει) πως μια εισβολή στην Ουκρανία θα έχει τις ίδιες αντιδράσεις.
Το «κόλπο» του Πούτιν
Δυτικοί αναλυτές κοιτάζοντας την πορεία του Πούτιν στο πέρασμα των χρόνων λένε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας κατάφερε να τους κοιμήσει. Έδειχνε στην αρχή ένα άλλο πρόσωπο στους δυτικούς συνομιλητές τους – όταν έγινε πρόεδρος – και με τις ομιλίες του, τους γοήτευε.
Όπως για παράδειγμα όταν είχε μιλήσει στη γερμανική Βουλή σε άπταιστα γερμανικά και είχε διακηρύξει ότι ο «ψυχρός πόλεμος τελείωσε» ενώ είχε υποσχεθεί να οικοδομήσει μια ισχυρή Ρωσική Δημοκρατία.
Μάλιστα οι ηγέτες της Ευρώπης τον είχαν χαρακτηρίσει «στρατηγικό εταίρο» ενώ ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι τον θεωρούσαν στενό φίλο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις