Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κατάθλιψη: Πώς τα «μαγικά μανιτάρια» προσφέρουν ανακούφιση διαρκείας

Κατάθλιψη: Πώς τα «μαγικά μανιτάρια» προσφέρουν ανακούφιση διαρκείας

Μαγνητικές τομογραφίες αποκαλύπτουν αλλαγές στα μοτίβα εγκεφαλικής λειτουργίας.

Η ψιλοκυβίνη, η ψυχεδελική ουσία των «μαγικών μανιταριών» που υπόσχεται ταχεία αντιμετώπιση της κατάθλιψης, φαίνεται πως βελτιώνει τη διάθεση ενισχύοντας την επικοινωνία ανάμεσα σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου.

Αυτό είναι το βασικό εύρημα νέας, διεθνούς μελέτης, η οποία δείχνει να εξηγεί πώς η ψιλοκυβίνη ανακουφίζει από την κατάθλιψη και πιθανώς και από άλλες ασθένειες με άκαμπτα μοτίβα σκέψης.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο Nature Medicine.

Διαβάστε επίσης:

Ερευνητές στις ΗΠΑ και τη Βρετανία χρησιμοποίησαν τη μέθοδο της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας για να εξετάσουν τους εγκεφάλους σχεδόν 60 ασθενών που συμμετείχαν σε δύο επιμέρους μελέτες της ψιλοκυβίνης.

Στο πρώτο πείραμα, όλοι οι εθελοντές έπασχαν από ανθεκτική κατάθλιψη και γνώριζαν ότι θα λάμβαναν το συστατικό των μαγικών μανιταριών. Στο δεύτερο πείραμα οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, από τις οποίες η πρώτη έλαβε ψιλοκυβίνη και η δεύτερη το αντικαταθλιπτικό εσιταλοπράμη για λόγους σύγκρισης. Όλοι οι ασθενείς συμμετείχαν επίσης σε συνεδρίες ψυχοθεραπείας.

Οι τομογραφίες που λήφθηκαν πριν και μετά τη χορήγηση της θεραπείας δείχνουν ότι η ψιλοκυβίνη περιορίζει την επικοινωνία εγκεφαλικών περιοχών που θεωρούνται υπερδραστήριες στην κατάθλιψη, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τις συνδέσεις ανάμεσα σε περιοχές που δεν επικοινωνούν καλά με τον υπόλοιπο εγκέφαλο των ασθενών.

Όλοι οι ασθενείς που έλαβαν την ψυχεδελική θεραπεία εμφάνισαν υποχώρηση των συμπτωμάτων σύμφωνα με στάνταρτ κλινικά ερωτηματολόγια. Επιπλέον, όσο πιο έντονες ήταν οι μεταβολές της εγκεφαλικής δραστηριότητας, τόσο μεγαλύτερη ήταν η βελτίωση.

Η ψιλοκυβίνη και άλλες σεροτενεργικές ψυχεδελικές ουσίες επηρεάζουν τους υποδοχείς  5-HT2A της σεροτονίνης, οι οποίοι υπάρχουν σε αφθονία σε δίκτυα του εγκεφάλου που γίνονται υπερδραστήριες στην κατάθλιψη. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η ψιλοκυβίνη διαταράσσει προσωρινά αυτά τα δίκτυα και τους δίνει την ευκαιρία να αναδιαμορφωθούν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Η διάθεση των εθελοντών παρέμεινε βελτιωμένη όταν λήφθηκε η τελευταία τομογραφία, τρεις εβδομάδες μετά την τελευταία δόση ψιλοκυβίνης.

«Σε προηγούμενες μελέτες είχαμε δει μια παρόμοια επίδραση στον εγκέφαλο όταν οι ασθενείς εξετάστηκαν υπό την επήρεια ψυχεδελικών. Τώρα βλέπουμε την ίδια επίδραση εβδομάδες μετά τη θεραπεία» λέει ο Ρόμπιν Κάρχαρτ-Χάρις του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, τελευταίος συγγραφέας της μελέτης.

«Για πρώτη φορά διαπιστώνουμε ότι η ψιλοκυβίνη λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο από τα συμβατικά αντικαταθλιπτικά […] Αυτό στηρίζει τις αρχικές προβλέψεις μας και επιβεβαιώνει ότι η ψιλοκυβίνη είναι μια εναλλακτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Only in

Τρία μέτρα για γρηγορότερες επικουρικές συντάξεις

Δυνατότητα στους ασφαλισμένους, των οποίων η αίτηση είχε απορριφθεί επειδή δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να υποβάλουν νέα αίτηση εφόσον έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024