Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Γιάννης Μώραλης: «Με μεγάλα επενδυτικά projects αλλάζουμε τον Πειραιά»

Γιάννης Μώραλης: «Με μεγάλα επενδυτικά projects αλλάζουμε τον Πειραιά»

Το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας έχει μπει στην εποχή της ανάπτυξης και μετατρέπεται σε μια πόλη σύγχρονη, πιο ανθρώπινη, πιο «έξυπνη», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Πειραιά.

Το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, η αξιοποίηση του εμβληματικού Πύργου και οι δημόσιες επενδύσεις στις μεταφορές είναι μερικά μόνο από τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει ο Δήμος Πειραιά τα τελευταία χρόνια. Οπως δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης, έχουν μπει οι κυριότερες βάσεις για τη μετατροπή του Πειραιά σε μια πόλη σύγχρονη, πιο ανθρώπινη, πιο «έξυπνη», πιο καινοτόμα, μια πόλη με ιδιαίτερη δυναμική.

 Τον επόμενο μήνα συμπληρώνονται τρία χρόνια από την επανεκλογή σας στη δημαρχία του μεγαλύτερου λιμανιού. Είστε ικανοποιημένος με την έως τώρα υλοποίηση του προγράμματός σας;

Ολα αυτά τα χρόνια, έχει γίνει μια συστηματική δουλειά, η οποία αποδίδει πλέον καρπούς. Χαίρομαι που η προσπάθεια που κάνουμε αποτιμήθηκε θετικά το 2019, αλλά και σήμερα έχω την αίσθηση ότι οι Πειραιώτες στην πλειονότητά τους είναι ικανοποιημένοι από το έργο μας. Δεδομένων των συνθηκών, είμαστε ικανοποιημένοι από την υλοποίηση του προγράμματός μας. Εχουμε κάνει αρκετά, όμως θέλουμε και πρέπει να κάνουμε περισσότερα.

Σε πρόσφατη ημερίδα του ΕΜΠ δηλώσατε πως ο Πειραιάς βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει. Η επένδυση στο λιμάνι, παρά τα επιμέρους σημαντικά ζητήματα που παρουσιάζονται, θεωρώ ότι συμπαρέσυρε κι άλλες επενδύσεις. Μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες συνεργάζονται μαζί μας, προχωρώντας σε σημαντικά projects, όπως είναι η ανακατασκευή του Πύργου, η μεγάλη επένδυση στα παλιά εργοστάσια της Παπαστράτος, η κάθοδος ξενοδοχειακών κολοσσών στον Πειραιά, όπως τα Hilton, που προχωρούν στην ανακατασκευή του ξενοδοχείου Μistral στην Καστέλλα – και σε αυτό συνέβαλε η ανάπλαση του Μικρολίμανου -, αλλά και ο Ομιλος Μήτση στην περιοχή του λιμανιού.

Επιπλέον, οι δημόσιες επενδύσεις στον τομέα των μεταφορών, η λειτουργία κυρίως του μετρό, αλλά και του τραμ, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και αποφέρουν πολλαπλά οφέλη για την πόλη. Η σύνδεση του αεροδρομίου με το μεγάλο λιμάνι της χώρας σε 45 λεπτά, αλλά και η σύνδεσή μας με το κέντρο της Αθήνας, προφανώς δημιουργούν ευκαιρίες και στον τουριστικό τομέα, κάτι για το οποίο δουλεύουμε συστηματικά τα τελευταία επτά χρόνια, με κύριο άξονα τη μετατροπή του Πειραιά σε home port για την κρουαζιέρα.

Η δημιουργία της Πολιτείας Καινοτομίας στον Πειραιά είναι επίσης ένα σημαντικό επενδυτικό έργο που, εκτός των άλλων, θα αναβαθμίσει την είσοδο της πόλης μας από την Πειραιώς και θα δώσει την ευκαιρία για διασύνδεση και συνεργασία με το δημοτικό καινοτόμο εργαστήρι Blue Lab. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε την υπογειοποίηση των γραμμών του ΗΣΑΠ από το Νέο Φάληρο έως τον Πειραιά, ένα έργο υποδομής αναγκαίο για την πόλη αλλά και για το μεγάλο αναπτυσσόμενο λιμάνι της χώρας.

Η μεταφορά του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά είναι ένα έργο για το οποίο έχετε αγωνιστεί πολύ. Πού οφείλεται η πολύχρονη καθυστέρηση;

Η μεταφορά των δικαστηρίων που ταλανίζει την πόλη για περίπου 40 χρόνια ήταν εξαρχής για εμάς ψηλά στην ατζέντα. Είναι ανεπίτρεπτο ο Πειραιάς να μην έχει ένα κατάλληλο Δικαστικό Μέγαρο. Ολες οι κυβερνήσεις που πέρασαν, όπως και η σημερινή, έχουν εκφράσει τη βούλησή τους να προχωρήσει το θέμα, όμως πάντα κάπου «κολλάει». Μετά και την εξέλιξη του άγονου διαγωνισμού, υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Για εμάς, ο στόχος είναι διττός και αδιαπραγμάτευτος: να ανεγερθεί στην πόλη μας το Δικαστικό Μέγαρο και να βρίσκεται σε ένα σημείο που να εξυπηρετεί κατά το δυνατόν τη λειτουργία της πόλης συνολικά.

Για ποια έργα που έχετε υλοποιήσει νιώθετε περήφανος; Και ποια δεν έχουν πάει όπως περιμένατε;

Η αξιοποίηση του Πύργου Πειραιά είναι από τα σημαντικότερα επιτεύγματα. Κατορθώσαμε κάτι που δεν είχε φέρει εις πέρας καμία δημοτική Αρχή για περίπου μισό αιώνα. Να δώσει ζωή σε αυτό το κτίριο – φάντασμα που στέκει στο κέντρο του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας. Η ανάπλαση του Μικρολίμανου είναι επίσης μια εμβληματική παρέμβαση, σε ένα από τα γνωστότερα και ομορφότερα σημεία της Αττικής.

Νιώθουμε υπερήφανοι που επενδύσαμε στην καινοτομία, τη γαλάζια ανάπτυξη και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Είμαστε ο πρώτος δήμος που επιχορηγεί απευθείας επιχειρήσεις της πόλης που επλήγησαν από την πανδημία. Στην κοινωνική πολιτική, έχουμε κατορθώσει να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ προστασίας για τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Είμαι, επίσης, υπερήφανος για το ότι ως δήμος, αλλά και γενικότερα ως τοπική αυτοδιοίκηση, σταθήκαμε στην πρώτη γραμμή των μεγάλων κρίσεων, της οικονομικής και της υγειονομικής.

Από την άλλη, θα θέλαμε να έχει προχωρήσει περισσότερο η απορρόφηση των κονδυλίων που εξασφαλίσαμε για την πόλη μας, κάτι το οποίο οφείλεται σε δυσκολίες της δημόσιας διοίκησης, αλλά και να είχε ήδη δρομολογηθεί η ανάπλαση της Πειραϊκής, ένα έργο για το οποίο συνεργαζόμαστε με το υπουργείο Πολιτισμού.

«Καθαρός» Πειραιάς: η μάχη κατά των απορριμμάτων καλά κρατεί.

Η μάχη για την καθαριότητα μιας τόσο μεγάλης πόλης δεν σταματά ποτέ. Μπορώ, όμως, να πω με βεβαιότητα και είναι γενικά αποδεκτό ότι ο Πειραιάς είναι πολύ πιο καθαρός από τα προηγούμενα χρόνια. Η δουλειά μας έχει συστηματοποιηθεί, έχουμε ανανεώσει μεγάλο μέρος του στόλου μας, ώστε οι εργαζόμενοι να έχουν τα καλύτερα δυνατά εργαλεία για να κάνουν τη δουλειά τους αποτελεσματικά. Επιδιώκουμε να γίνει ο Πειραιάς μια πόλη πιο φιλική προς το περιβάλλον, με ένα σύγχρονο και κυρίως αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων. Εχουμε επιτύχει να διπλασιάσουμε το ποσοστό των υλικών που ανακυκλώνουμε, όμως πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά. Από την άλλη, μια καθαρή πόλη απαιτεί μια συμμαχία, ανάμεσα στον δήμο και τους πολίτες. Δεν αρκούν οι δικές μας προσπάθειες. Θα πρέπει και οι πολίτες να σέβονται τον δημόσιο χώρο.

Ο Πειραιάς δείχνει το ανθρώπινο πρόσωπό του, στηρίζοντας έμπρακτα ουκρανούς πρόσφυγες.

Από την πρώτη στιγμή του πολέμου στην Ουκρανία εξέφρασα την πρόθεσή μας να φιλοξενήσουμε Ουκρανούς στον Πειραιά, καθώς είμαστε αδελφοποιημένοι με την Οδησσό και έχουμε αναπτύξει στενές σχέσεις με τις εκεί τοπικές Αρχές. Δείξαμε άμεσα αντανακλαστικά και σήμερα φιλοξενούμε 25 άτομα, γυναικόπαιδα και ηλικιωμένους. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πειραιάς ανοίγει την αγκαλιά του στους πρόσφυγες. Και το 2016, στη μεγάλη προσφυγική κρίση, με περίπου 6.000 πρόσφυγες στο λιμάνι, όλη η πόλη ήταν εκεί – φορείς, εθελοντές, επιχειρήσεις – για να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους.

Στο τέλος της τωρινής θητείας σας θα είναι ο Πειραιάς όπως αρχικά τον είχατε οραματιστεί;

Πιστεύω ότι θα πλησιάζει αρκετά σε αυτό που είχαμε αρχικά οραματιστεί για την πόλη μας, με τον Βαγγέλη Μαρινάκη και μια ομάδα ικανών συνεργατών στον Πειραιά Νικητή. Με σταθερά βήματα, όλα αυτά τα χρόνια, και συστηματική δουλειά, οι κυριότερες βάσεις για την αλλαγή που θέλαμε στον Πειραιά έχουν τεθεί. Θεωρώ πως ο Πειραιάς έχει κάνει σημαντικά άλματα προόδου, έχει περάσει πλέον σε μια νέα εποχή, στην εποχή της εξωστρέφειας, της αναγέννησης, της ανάπτυξης, και μετατρέπεται σε μια πόλη σύγχρονη, πιο ανθρώπινη, πιο «έξυπνη», πιο καινοτόμα, μια πόλη με ιδιαίτερη δυναμική. Είμαι πολύ αισιόδοξος για το παρόν και το μέλλον του Πειραιά.

Must in

Η Τσέλσι των «16», οι 15 με… εισιτήριο και ο Παναθηναϊκός στο τελευταίο βήμα

Από τις 36 ομάδες της διοργάνωσης, μόνο η Τσέλσι διατηρεί το απόλυτο της συγκομιδής με πέντε νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια, ενώ άλλες δύο ομάδες -Γκιμαράες και Σάμροκ Ρόβερς- παραμένουν αήττητες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο