Κοροναϊός: Κυβερνητική πρωτοβουλία στη μάχη κατά των ανισοτήτων
Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας
- Έκπτωση φόρου έως 3.200 ευρώ για ανακαίνιση κατοικιών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
- Ουκρανικό πλωτό drone κατέστρεψε για πρώτη φορά ρωσικό ελικόπτερο
- Το εορταστικό ωράριο για σήμερα Παραμονή Πρωτοχρονιάς - Κορυφώνεται η κίνηση στην αγορά
- Εκρήξεις στο Κίεβο ενώ η Ρωσία πλήττει υποδομές στα βόρεια της χώρας
Μία ιδιαιτέρως σημαντική πρωτοβουλία για την υγειονομική θωράκιση και τον εμβολιασμό των ευάλωτων πολιτών κατά της νόσου COVID-19, η οποία έχει σκοπό την ενημέρωση και τον εμβολιασμό όσων διαβιούν σε επισφαλείς συνθήκες αναλαμβάνει η κυβέρνηση, όπως επισημαίνει, σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Υγείας.
Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να αυξήσει την πρόσβαση αυτών των ομάδων στη διαδικασία του εμβολιασμού τόσο για την προστασία της υγείας τους όσο και για τον περιορισμό της διασποράς του κοροναϊού.
«Αποτελεί κοινή πεποίθηση η αδήριτη ανάγκη να επιτευχθεί ίση πρόσβαση στον εμβολιασμό για όλους. Υπό αυτό το πρίσμα, τα Υπουργεία Υγείας/ΓΓ Δημόσιας Υγείας, Μετανάστευσης και Ασύλου/ΓΓ Υποδοχής, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων/ ΓΓ Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας με την υποστήριξη της Προεδρίας της Κυβέρνησης έχουν αναπτύξει στενή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους Φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, με σκοπό την ενημέρωση και τον εμβολιασμό των συνανθρώπων μας», αναφέρει, στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόκειται για πολίτες που διαβιούν σε επισφαλείς συνθήκες:
α) Ημεδαπούς και αλλοδαπούς που διαβιούν σε συνθήκες αστεγίας.
β) Υπηκόους τρίτων χωρών, ανεξαρτήτως νομιμότητας διαμονής.
γ) Μετακινούμενους πληθυσμούς.
δ) Άτομα με προβλήματα εξάρτησης από ουσίες ή απεξαρτημένα άτομα.
ε) Γενικότερα, όλες τις ομάδες πληθυσμού με περιορισμένη πρόσβαση στα δημόσια αγαθά, καθώς και στην κοινωνική και οικονομική ζωή.
Η πρωτοβουλία στηρίζεται σε δύο άξονες:
1) Εμπλοκή των ΟΤΑ Α’ Βαθμού στην έκδοση προσωρινού ΑΜΚΑ για τον εμβολιασμό (ΠΑΜΚΑ) και Πιστοποιητικού Εμβολιασμού μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών, των Κέντρων Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ) και των Κέντρων Κοινότητας.
Σε ό,τι αφορά στις ενέργειες των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων σχετικά με την χορήγηση ΠΑΜΚΑ, η Γενική Γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο έχει λάβει, ήδη, αιτήματα συμμετοχής από 80 δήμους και ο συνολικός αριθμός των φορέων που συμμετέχουν φτάνει τους 114. Επιπλέον, έχει αποσταλεί, εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο εμπεριέχει κατευθυντήριες οδηγίες για τους χρήστες που θα αποδίδουν ΠΑΜΚΑ.
2) Συνεργασία με Φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών στον εμβολιασμό των ευάλωτων κατηγοριών πληθυσμού:
Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, ήδη, έχει εκδώσει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (https://www.moh.gov.gr/articles/health/emboliasmoi-covid-19/9991-prosklhsh-ekdhlwshs-endiaferontos-gia-entaksh-forewn-ths-koinwnias-twn-politwn-sto-ethniko-programma-emboliasmwn-kata-ths-covid-19), με την οποία καλεί τους φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών να συμμετάσχουν αφιλοκερδώς στη διαδικασία εμβολιασμού των ανωτέρω ευάλωτων ομάδων. Η ανταπόκριση των ΜΚΟ και η έως τώρα συνεργασία τους στο εν λόγω εγχείρημα είναι πολύ σημαντική και αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον.
Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας εξέτασε τις αιτήσεις συμμετοχής φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών και ήδη έχει πραγματοποιηθεί με την αρμόδια ΥΠΕ η συμβασιοποίηση πέντε φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών. Συγκεκριμένα, οι φορείς που θα ενταχθούν στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών κατά της COVID-19 είναι τα Σωματεία PRAKSIS, οι Γιατροί του Κόσμου, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η SAMS.
Θα ακολουθήσουν συντονιστικές συναντήσεις και οι αντίστοιχες εκπαιδεύσεις για τη διενέργεια της πράξης του εμβολιασμού.
Στα πολυιατρεία ο εμβολιασμός
Ο εμβολιασμός των ευάλωτων προσώπων θα γίνεται είτε στα πολυιατρεία των Φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών είτε μέσω Κινητών Μονάδων, σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης και δεοντολογίας, υγιεινής και ασφάλειας και τον προγραμματισμό του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών κατά του κορονοϊού COVID-19.
Τέλος, σημειώνεται ότι κατά την απόδοση ΠΑΜΚΑ, τη διενέργεια εμβολιασμού και την έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού, αλλά και τη μετακίνηση από και προς τα εμβολιαστικά κέντρα ή τις υπηρεσίες που εκδίδουν αυτά τα πιστοποιητικά, δεν επιτρέπεται η σύλληψη για μη νόμιμη παραμονή και εργασία. Και αυτό γιατί η προστασία της δημόσιας υγείας τόσο των εμβολιαζόμενων όσο και της κοινωνίας υποδοχής αποτελεί υπέρτατο αγαθό, το οποίο δεν συνδέεται με το καθεστώς παραμονής.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις