Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Εμφυτεύσιμα τσιπ: Πληρωμή με…το κούνημα του χεριού

Εμφυτεύσιμα τσιπ: Πληρωμή με…το κούνημα του χεριού

Τα πρώτα εμφυτεύσιμα τσιπ για πληρωμές έβγαλε στην αγορά η βρετανο-πολωνική εταιρεία Walletmore με σκοπό την ταχύτερη και ευκολότερη διεκπεραίωση συναλλαγών

Τα πρώτα εμφυτεύσιμα τσιπ έβγαλε στην αγορά, το περσινό έτος, η βρετανο-πολωνική εταιρεία, Walletmore, με σκοπό την ταχύτερη διεκπεραίωση πληρωμών, με την ίδια την εταιρεία να δηλώνει ότι: «Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιοδήποτε κατάστημα δίνεται η δυνατότητα στους αγοραστές να πληρώσουν ανέπαφα».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, το τσιπ της Wallmart ζυγίζει λιγότερο από ένα γραμμάριο και είναι σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από κόκκο ρυζιού. Αποτελείται από ένα μικροσκοπικό μικροτσίπ και μία κεραία που περικλείεται σε βιοπολυμερές (υλικό φυσικής προέλευσης, παρόμοιο με το πλαστικό).

O ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Wojtek Paprota, επιβεβαιώνει ότι το εν λόγω προϊόν είναι απολύτως ασφαλές, έχει κανονιστική έγκριση, λειτουργεί αμέσως μόλις γίνει η εμφύτευσή του και παραμένει σταθερά στη θέση του. Ακόμη, για να λειτουργήσει δεν απαιτείται η χρήση μπαταρίας ή άλλης πηγής ενέργειας, αλλά βασίζεται σε τεχνολογία επικοινωνίας κοντινού πεδίου (NFC), η ίδια τεχνολογία, δηλαδή, που χρησιμοποιείται στο σύστημα ανέπαφων πληρωμών στα smartphone.

Τα προσωπικά μας δεδομένα είναι ασφαλή;

Παρόλο που έρευνα που διεξήχθη, το 2021, σε περισσότερα από 4.000 άτομα, στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, έδειξε ότι το 51% εξ αυτών θα σκεφτόταν σοβαρά τη χρήση τέτοιων τσιπ, ανησυχίες συνεχίζουν να υπάρχουν σχετικά με την προστασία προσωπικών δεδομένων.

Χρήστης του εν λόγω τσιπ αναφέρει ότι δεν ανησυχεί για την προστασία των προσωπικών του δεδομένων, καθώς «το τσιπ αυτό χρησιμοποιεί την τεχνολογία βάσει της οποίας λειτουργούν τα περισσότερα πράγματα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, είτε αυτά αφορούν τις κάρτες για τα μέσα μεταφοράς, τις κάρτες τραπέζης μας ή ακόμη και τα ανέπαφα κλειδιά για να μπούμε σπίτι μας».

Ακόμη, ο ίδιος υποστηρίζει την άποψή του προσθέτοντας ότι: «Τέτοια τσιπ χρησιμοποιούνται για την εύρεση κατοικίδιων, όταν αυτά χάνονται. Τα τσιπ δεν μας δίνουν, όμως, τη δυνατότητα να βρούμε εξ αποστάσεως την τοποθεσία των κατοικιδίων μας. Αντιθέτως, χρειάζεται να πάμε να τα βρούμε εμείς οι ίδιοι από κοντά. Τα τσιπ μάς βοηθούν απλώς στην ταυτοποίηση των ζώων».

Ζήτημα, όμως, ανησυχίας αποτελεί το κατά πόσο θα εξασφαλίζεται η προστασία των προσωπικών μας δεδομένων, εάν τα τσιπ αυτά εξελιχθούν περισσότερο και χρειάζεται να αποθηκεύουν περισσότερα δεδομένα, με σκοπό την ευκολότερη και καλύτερη χρήση τους.

Ειδικοί στον τομέα της τεχνολογίας ισχυρίζονται ότι η χρήση εμφυτεύσιμων τσιπ για πληρωμές αποτελεί απλώς μία επέκταση του Διαδικτύου των πραγμάτων (Internet of Things) και, συνεπώς, έναν ακόμη τρόπο ανταλλαγής και σύνδεσης δεδομένων.

Ωστόσο, εφιστούν την προσοχή των χρηστών στη σωστή χρήση τους, τονίζοντας ότι, πριν αποφασίσουν να κάνουν εμφύτευση των εν λόγω τσιπ, θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά και τους κινδύνους που, ενδεχομένως, να ενέχουν.

Ακόμη, η Nada Kakabadse, καθηγήτρια πολιτικής, διακυβέρνησης και ηθικής στο Henley Business School του Reading University παρουσιάζεται, επίσης, επιφυλακτική σχετικά με το μέλλον των τσιπ, τονίζοντας ερωτήματα όπως «​​Σε ποιον ανήκουν τα δεδομένα; Ποιος έχει πρόσβαση στα δεδομένα; ​​Είναι ηθικό να βάζουμε τσιπ σε ανθρώπους, όπως βάζουμε σε κατοικίδια;» και εγείροντας ζητήματα που αφορούν τη χειραγώγηση και τον έλεγχο.

Στον αντίποδα, ο Στίβεν Νόρθαμ, ανώτερος λέκτορας στον τομέα της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στο Πανεπιστήμιο του Winchester και ιδρυτής της βρετανικής εταιρείας, BioTeq, η οποία κατασκευάζει εμφυτεύσιμα ανέπαφα τσιπ από το 2017, χαρακτηρίζει αβάσιμες τις ανησυχίες αυτές.

Η εταιρεία του παράγει τσιπ για τη βοήθεια ατόμων με ειδικές ανάγκες, τσιπ π.χ. για να ανοίγουν αυτόματα οι πόρτες, καθιστώντας, έτσι, πιο εύκολη την καθημερινή τους ζωή, ενώ όπως προσθέτει: «Τα τσιπ αυτά είναι πολύ μικρά και αδρανή. Δεν ενέχουν κινδύνους».

Πηγή: ΟΤ

Must in

«Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”» – Το 4ο OT FORUM έρχεται…

Στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Οικονομικός Ταχυδρόμος διοργανώνει το OT FORUM «Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024