Pink Floyd: «Ένα τραγούδι που θα θέλαμε να μην είχε γίνει ποτέ»
Οι Pink Floyd επανασχηματίστηκαν για την ηχογράφηση του «Hey Hey, Rise Up!», του πρώτου νέου τους τραγουδιού ύστερα από 28 χρόνια, που είναι αφιερωμένο στην Ουκρανία.
Του Alex Petrides
Αηδιασμένος από τη ρωσική εισβολή, ο Ντέιβιντ Γκίλμουρ με τη συνδρομή του Νικ Μέισον και πλαισιωμένοι από τους Νίτιν Σόνεϊ και Γκάι Πρατ παρουσιάζουν μετά 28 χρόνια το πρώτο καινούργιο τραγούδι των Pink Floyd, το οποίο είναι αφιερωμένο στην Ουκρανία και τους Ουκρανούς.
Πριν από μερικές εβδομάδες ο κιθαρίστας και τραγουδιστής των Pink Floyd ρωτήθηκε αν είχε δει το Instagram του Andriy Khlyvnyuk, frontman του ουκρανικού ροκ συγκροτήματος BoomBox. Ο Ντέιβιντ Γκίλμουρ είχε εμφανιστεί ζωντανά με τους BoomBox το 2015, σε μια συναυλία στο Λονδίνο. Από τότε πολλά πράγματα άλλαξαν. Το σημαντικότερο είναι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα τον Φεβρουάριο ο Khlyvnyuk να εγκαταλείπει την περιοδεία του BoomBox στις ΗΠΑ για να πολεμήσει ενάντια στη ρωσική εισβολή.
Στο Instagram, ο Γκίλμουρ βρήκε ένα βίντεο με τον τραγουδιστή κουρασμένο, με το τουφέκι του κρεμασμένο στον ώμο του να στέκεται έξω από τον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας του Κιέβου, παίζοντας μια α καπέλα εκδοχή τού «Ω, το κόκκινο βιβούρνο στο λιβάδι», πατριωτικού τραγουδιού που έχει γραφτεί για τη Λεγεώνα των Ουκρανών Τυφεκιοφόρων Σιχ το 1914. «Σκέφτηκα: αυτό είναι μαγικό και ίσως μπορώ να κάνω κάτι. Είναι πραγματικά δύσκολο και απογοητευτικό να βλέπεις αυτή την εξαιρετικά τρελή, άδικη επίθεση από μια μεγάλη δύναμη σε ένα ανεξάρτητο, ειρηνικό, δημοκρατικό έθνος. Απογοήτευση να το βλέπεις και να σκέφτεσαι «τι στο διάολο μπορώ να κάνω;»».
Το νέο single
Το αποτέλεσμα είναι το «Hey Hey, Rise Up!», ένα νέο σινγκλ των Pink Floyd – ενώ σημειώνουν ότι είναι «ηχογράφηση που δεν θα θέλαμε να έχει γίνει ποτέ» -, με ηχητικά αποσπάσματα από την ερμηνεία του Khlyvnyuk, το οποίο κυκλοφορεί ήδη από τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής και τα έσοδα θα διατεθούν για την ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία. Οι Pink Floyd κυκλοφόρησαν για τελευταία φορά πρωτότυπη νέα μουσική το 1994 με το άλμπουμ «The Division Bell». Συνθέσεις που περίσσεψαν από εκείνον τον δίσκο συμπεριλήφθηκαν στο «The Endless River» του 2014, ένα άλμπουμ στη μνήμη του κιμπορντίστα Ρικ Ράιτ που πέθανε από καρκίνο το 2008.
Ο Γκίλμουρ είχε δηλώσει τότε ότι αυτό ήταν το φινάλε του συγκροτήματος που ξεκίνησε το 1965 και πούλησε περισσότερα από 250 εκατομμύρια άλμπουμ. Η εισβολή στην Ουκρανία όμως άλλαξε τη γνώμη του: «Τα εγγόνια μου είναι κατά το ήμισυ Ουκρανοί, η νύφη μου Τζανίνα είναι Ουκρανή – η γιαγιά της ήταν στο Χάρκοβο μέχρι πριν από τρεις εβδομάδες. Είναι πολύ ηλικιωμένη, ανάπηρη, σε αναπηρικό καροτσάκι, έχει έναν φροντιστή, και η Τζανίνα και η οικογένειά της κατάφεραν να την περάσουν από την Ουκρανία μέχρι τα πολωνικά σύνορα και τώρα κατάφεραν να την πάνε στη Σουηδία, την περασμένη εβδομάδα».
«Τηλεφώνησα στον Νικ Μέισον και του είπα: «Θέλω να κάνω τραγούδι για την Ουκρανία. Θα ήμουν πολύ χαρούμενος αν έπαιζες σε αυτό και θα ήμουν επίσης πολύ χαρούμενος αν συμφωνούσες να το βγάλουμε ως Pink Floyd»». Αλλωστε το συγκρότημα είχε πάρει τον Μάρτιο κι άλλη πρωτοβουλία ενάντια στη ρωσική εισβολή, αφαιρώντας όλα τα τραγούδια του από τις μουσικές πλατφόρμες στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.
Ο Γκίλμουρ αναζήτησε τα ίχνη του Khlyvnyuk και βρήκε μια διεύθυνση e-mail. «Ηθελε να μιλήσει στο FaceTime – νομίζω ότι ήθελε να είναι σίγουρος ότι ήμουν εγώ. Την επόμενη φορά που τον είδα, ήταν στο νοσοκομείο, έχοντας τραυματιστεί από όλμο». Μίλησε για τελευταία φορά μαζί του την περασμένη Τρίτη, αφού του είχε στείλει το τραγούδι. «Είμαι ανακουφισμένος που του άρεσε. Είπε «ευχαριστώ, είναι υπέροχο. Κάποια μέρα θα το παίξουμε μαζί»».
Ο Ρότζερ Γουότερς
Οσο για το άλλο ιδρυτικό πρώην μέλος των Pink Floyd, τον Ρότζερ Γουότερς, που δεν έχει τις καλύτερες σχέσεις με τον Γκίλμουρ και τον Μέισον, μία εβδομάδα πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, είχε δηλώσει στο Russia Today ότι η συζήτηση για ρωσική εισβολή ήταν «bullshit… οποιοσδήποτε με IQ πάνω από τη θερμοκρασία δωματίου ξέρει ότι [μια εισβολή] είναι ανοησία». Στη συνέχεια καταδίκασε την εισβολή αποκαλώντας την «πράξη ενός γκάνγκστερ», ενώ επίσης καταδίκασε την «προπαγάνδα για τη δαιμονοποίηση της Ρωσίας». «Ας πούμε ότι απογοητεύτηκα και ας προχωρήσουμε. Ερμηνεύστε αυτή μου τη δήλωση όπως θέλετε», σημειώνει ο Γκίλμουρ.
- Είναι έτοιμες είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις για την τεχνητή νοημοσύνη;
- Ρομπίνιο: Χριστούγεννα στη φυλακή
- Σε νέες αγορές ποντάρει ο ελληνικός τουρισμός για το 2025 – Τα μηνύματα
- Χριστούγεννα: Το πιο συγκινητικό γράμμα – Παιδί ζητά από τον Άγιο Βασίλη να βοηθήσει τη μαμά του
- Κακοκαιρία: Πλημμύρες στην Εύβοια από την έντονη βροχόπτωση – Προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης
- Το παρασκήνιο του ξαφνικού θανάτου του Τζορτζ Μάικλ ανήμερα τα Χριστούγεννα – Τα τελευταία λόγια του