Γερμανία: Προετοιμάζει αποστολή αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων στην Ουκρανία
Υπέρ της παράδοσης βαρέων όπλων στην Ουκρανία τάχθηκε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, ενώ η γερμανική κατασκευάστρια εταιρεία Rheinmetall ανακοίνωσε ότι μπορεί να παραδώσει το πρώτο Leopard 1 «σε έξι εβδομάδες».
Αρματα μάχης γερμανικής κατασκευής ενδέχεται σύντομα να χρησιμοποιούνται από τον ουκρανικό στρατό στη σύρραξη με τις ρωσικές δυνάμεις, καθώς η κατασκευάστριά τους Rheinmetall ανακοίνωσε ότι μπορεί να ετοιμάσει περίπου πενήντα προς παράδοση στο Κίεβο (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από nationalinterest.org).
«Σε έξι εβδομάδες»
«Το πρώτο Leopard 1 θα μπορούσε να παραδοθεί σε έξι εβδομάδες», σημείωσε ο Αρμιν Πάπεργκερ, ο επικεφαλής της βιομηχανίας όπλων με έδρα το Ντίσελντορφ, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Handelsblatt. Η παράδοσή τους υπόκειται στην έγκριση της γερμανικής κυβέρνησης.
Πρόκειται για παλαιότερα κύρια άρματα μάχης, που αποσύρθηκαν από την υπηρεσία και πήρε πίσω η εταιρεία. Αυτή είναι συνηθισμένη πρακτική στη βιομηχανία όπλων.
Τα άρματα θα χρειαστεί να επιθεωρηθούν και να εκσυγχρονιστούν. Η εκπαίδευση των ουκρανών στρατιωτικών στη χρήση τους μπορεί να ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα, διαβεβαίωσε η Ράινμεταλ.
Η γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ τάχθηκε το σαββατοκύριακο υπέρ της παράδοσης βαρέων όπλων στην Ουκρανία, και η ιδέα δεν συνάντησε ιδιαίτερη αντίσταση μεταξύ των κοινοβουλευτικών του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού χθες Δευτέρα.
«Αν οι Ουκρανοί θέλουν τα άρματα, και μου το έχουν πει, τότε πρέπει να είναι εφικτό να βρεθεί τρόπος» να παραδοθούν, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP για θέματα άμυνας, Μάρκους Φάμπερ, στη Χάντελσμπλατ. Η ομόλογός του της ΚΟ των Πρασίνων, Σάρα Νάνι, επίσης έκανε σαφές πως θα ενέκρινε την παράδοση.
Και τεθωρακισμένα οχήματα
Τα άρματα μάχης Λέοπαρντ που συζητείται να παραδοθούν είναι πολύ παλιά. Η Bundeswehr, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιεί το επόμενο μοντέλο, το Λέοπαρντ 2, που τέθηκε για πρώτη φορά σε υπηρεσία το 1979.
Πέραν των αρμάτων μάχης, η Ουκρανία ζητεί επίσης να της δοθούν τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Η Ράινμεταλ διαθέτει στο στοκ της οχήματα Marder που έχουν αποσυρθεί από την υπηρεσία και λέει πως θα μπορούσε να στείλει κάπου 70 στην Ουκρανία σε έξι ως οκτώ μήνες.
Τα πρώτα 10 θα μπορούσαν να σταλούν μέσα σε πέντε εβδομάδες, σύμφωνα με τη γερμανική βιομηχανία όπλων.
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις