Σάββατο 02 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
3.119 πυρκαγιές στην Ελλάδα από την αρχή του έτους – Γιατί καιγόμαστε από τον Απρίλιο

3.119 πυρκαγιές στην Ελλάδα από την αρχή του έτους – Γιατί καιγόμαστε από τον Απρίλιο

Αυξήθηκαν κατά 7%-10% το 2022 ▪ Περισσότερες από το 95% οφείλονται σε ανθρώπινη αμέλεια ▪ «Πρωταθλήτριες» η Πελοπόννησος, η Δυτική Ελλάδα και η Μακεδονία

Ακόμα μία μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες σε δύσβατη δασική έκταση στη Χαλκιδική και η οποία μέχρι το μεσημέρι είχε κάνει στάχτη 450 στρέμματα δάσους, ήρθε να προστεθεί στις 3.119 πυρκαγιές που έχουν ήδη ξεσπάσει στην Ελλάδα από την αρχή του έτους, προτού καν αρχίσει η φετινή αντιπυρική περίοδος, όταν στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι ο αριθμός πυρκαγιών έφτανε τις 2.778.

Για το «στατιστικά ακραίο φαινόμενο», όπως χαρακτήρισε μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Πύργου το μπαράζ δασικών και αγροτοδασικών πυρκαγιών στον Νομό Ηλείας, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει σημάνει συναγερμό, δίνοντας παράλληλα στη δημοσιότητα στοιχεία που ρίχνουν φως στις αιτίες πρόκλησης τόσο πολλών και μεγάλων διαστάσεων πυρκαγιών ανά την επικράτεια, από τόσο νωρίς. «Πρωταθλήτριες» στις πυρκαγιές για το 2022, μέχρι στιγμής, αναδεικνύονται η Πελοπόννησος, η Δυτική Ελλάδα και η Μακεδονία, ενώ μεγάλες φωτιές σημειώθηκαν και σε νησιά όπως η Σάμος, η Ρόδος και η Εύβοια.

Ανθρώπινη αμέλεια

Σύμφωνα με τα στατιστικά της Πυροσβεστικής, περισσότερες από το 95% των πυρκαγιών που έχουν ήδη εκδηλωθεί φέτος οφείλονται σε ανθρώπινη αμέλεια. Οπως προκύπτει, από τις 44 συλλήψεις που έχουν διενεργηθεί από την αρχή του έτους για πυρκαγιές από αμέλεια, οι περισσότερες προκλήθηκαν έπειτα από συσσωρευμένες καύσεις κλαδεμάτων που είχαν καθυστερήσει λόγω των παρατεταμένων χιονοπτώσεων (έως τις 20 Μαρτίου), με αποτέλεσμα, μόλις στέγνωσε το έδαφος, οι άνθρωποι που ασχολούνται με αγροτικές εργασίες να βάλουν φωτιές για να κάψουν υπολείμματα καλλιεργειών ταυτόχρονα και μαζικά, χωρίς να τηρούν τις προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες. «Μπορώ να κάνω καύση; Ναι, υπό προϋποθέσεις», τονίζουν από το Πυροσβεστικό Σώμα, αναφέροντας ποιες είναι αυτές οι προϋποθέσεις.

«Κάποιος μπορεί να τιμωρηθεί με διοικητικό πρόστιμο ακόμα και χωρίς να έχει προκαλέσει πυρκαγιά, απλώς επειδή δεν έλαβε τα υποχρεωτικά προληπτικά μέτρα. Ποια είναι αυτά; Πρώτον, να ενημερώσει μία μέρα πριν την Πυροσβεστική ότι προτίθεται να προχωρήσει σε καύση και να λάβει τη σχετική έγκριση ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που αναμένονται στην περιοχή του. Δεύτερον, να δημιουργήσει μια αντιπυρική ζώνη με αγροτικό εργαλείο γύρω από την περιοχή όπου θα γίνει η καύση. Τρίτον, να έχει εξασφαλίσει 200 λίτρα νερού κατ’ ελάχιστον για να μπορεί να σβήσει τα καιόμενα υπολείμματα. Σε περίπτωση ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αν εντοπιστεί ότι κάτι από τα παραπάνω δεν έχει γίνει, τότε προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο που ξεκινά από 150 ευρώ και φτάνει ως τη σύλληψη, εφόσον η φωτιά έχει ξεφύγει και έχει προκαλέσει πυρκαγιά σε δασική έκταση».

Στη μάχη της πρόληψης μπαίνει και η Εκκλησία

Καθώς μένουν περίπου είκοσι μέρες ως τις 30 Απριλίου, οπότε και πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι καύσεις κλαδιών, αφού την 1η Μαΐου ξεκινά η αντιπυρική περίοδος κατά την οποία τέτοιου είδους εργασίες σχεδόν στο σύνολό τους απαγορεύονται, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου να ενημερώσει έγκαιρα και αποτελεσματικά τους «ανθρώπους του μόχθου», όπως χαρακτηριστικά αποκαλεί όσους ασχολούνται με εργασίες στην ύπαιθρο, σχετικά με τα προληπτικά μέτρα που οφείλουν να λαμβάνουν για την προστασία των δασών από πιθανή πρόκληση πυρκαγιάς.

Στην προσπάθεια αυτή, έχουν απευθυνθεί προσφάτως για μια χείρα βοηθείας εκτός από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην Εκκλησία, καθώς έχει εντοπιστεί ότι το προφίλ του δράστη των πυρκαγιών από αμέλεια είναι κατά κύριο λόγο άνδρες, μεσήλικοι, κάτοικοι υπαίθρου, οι οποίοι δεν έχουν επαφή με το Διαδίκτυο και τις ανακοινώσεις της Πολιτικής Προστασίας αλλά ενημερώνονται από τοπικά ραδιόφωνα ή πολύ πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές, συχνάζουν σε καφενεία και παρακολουθούν τακτικά την κυριακάτικη Θεία Λειτουργία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν γίνει οι πρώτες κρούσεις στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης, στη Μητρόπολη Ηλείας και στη Μητρόπολη Θεσσαλίας, με στόχο να εκδοθεί σχετική εγκύκλιος ώστε οι κατά τόπους ιερείς να συνδράμουν στο κομμάτι της πρόληψης μέσω της νουθεσίας του ποιμνίου από άμβωνος. Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλούν τα καθημερινά στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Πυροσβεστική, σύμφωνα με τα οποία, ήδη από τις 20 Μαρτίου εκδηλώνονται στη χώρα, κατά μέσο όρο, 60 πυρκαγιές τη μέρα, ενώ την τελευταία εβδομάδα μόνο έχουν σημειωθεί πάνω από 400.

Only in

ΣΥΡΙΖΑ: Οι 3,5 πράξεις ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου

Εξίσωση με πολλές μεταβλητές για πολύ δυνατούς λύτες η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ και άπαντες στα μαθηματικά φαίνεται να παίρνουν κάτω από τη βάση, με το αδιέξοδο να φαντάζει μονόδρομος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 02 Νοεμβρίου 2024