Στο «Βήμα της Κυριακής»: Αρχαίoι έλληνες φιλόσοφοι
Η συναρπαστική εξέλιξη της ελληνικής φιλοσοφίας, από τη γέννησή της έως το τέλος του αρχαίου κόσμου, στη διάρκεια δώδεκα αιώνων, σε όλη την οικουμένη της εποχής.
Την Κυριακή, μαζί με το «Βήμα»:
Xρηστική βιβλιοθήκη για τη γλώσσα
Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών – Ιδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη και την υπογραφή κορυφαίων ελλήνων φιλολόγων.
Ενας μοναδικός θησαυρός γνώσης.
Απολαυστικά βιβλία γνώσης για τη γραμματική, τη λογοτεχνία και τη σκέψη του αρχαιοελληνικού κόσμου.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ν. ΜΑΡΩΝΙΤΗΣ
Αυτή την εβδομάδα
Αρχαίoι έλληνες φιλόσοφοι του Βασίλη Κάλφα και του Γιώργου Ζωγραφίδη
Η συναρπαστική εξέλιξη της ελληνικής φιλοσοφίας, από τη γέννησή της έως το τέλος του αρχαίου κόσμου, στη διάρκεια δώδεκα αιώνων, σε όλη την οικουμένη της εποχής.
• Ειναι ο Θαλής ο Μιλήσιος ο πρώτος φιλόσοφος;
• Ο Αναξίμανδρος και η γέννηση της φιλοσοφίας
• Η πυθαγόρεια σχολή
• Τα πάντα ρει;
• Οι Προσωκρατικοί
• Η φιλοσοφία μετακομίζει στην πόλη: σοφιστές και Σωκράτης
• Πώς ο Πλάτων έφτασε στις ιδέες
• Ο Αριστοτέλης και η εγκυκλοπαίδεια της γνώσης
• Καλά Σωκράτη, εσύ σκοτώθηκες νωρίς…
• Και τι χρειάζονται οι φιλόσοφοι σ’ έναν μικρόψυχο καιρό;
• Γιατί επικράτησε ο Πλατωνισμός στους Αυτοκρατορικούς χρόνους
• Η περιπέτεια της φιλοσοφίας στο τέλος του αρχαίου κόσμου
Σε πολυτελείς σκληρόδετες εκδόσεις.
Με ένα μεγάλο εκδοτικό έργο και μια πλούσια ερευνητική δραστηριότητα το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ιδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη) είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους ερευνητικούς φορείς στον τομέα των ανθρωπιστικών σπουδών. Οι εκδόσεις του καλύπτουν πολλά πεδία, όπως την Ιστορία της ελληνικής γλώσσας, λεξικογραφία, αρχαία ελληνική γραμματεία, νεοελληνική λογοτεχνία.
Ενας από τους στρατηγικούς στόχους του Ινστιτούτου είναι η κατάρριψη των μύθων που κυκλοφορούν για την Ιστορία της ελληνικής γλώσσας τοποθετώντας την μέσα στην Ιστορία.
Εμβληματικά βιβλία της σειράς «Αρχαιογνωσία και Αρχαιογλωσσία», η επιμέλεια της οποίας φέρει την υπογραφή του Δ. Ν. Μαρωνίτη, και το βιβλίο του Μανώλη Τριανταφυλλίδη «Τα οικογενειακά μας ονόματα» προσφέρει στους αναγνώστες του «Το Βήμα».
Αυτή την εβδομάδα η «Αρχαία ελληνική γραμματολογία» oι «Αρχαίοι Ελληνες φιλόσοφοι» των Βασίλη Κάλφα και Γιώργου Ζωγραφίδη καλύπτουν έξι συν έξι αιώνες, με σημείο τομής την εμφάνιση του χριστιανισμού. Το γεωγραφικό του φάσμα εκτείνεται στην οικουμένη της εποχής. Φιλοσοφικός στοχασμός και φιλοσοφικός βίος αποτελούν τους δύο άξονες περιστροφής του εγχειριδίου. «Πότε η αρχαία ελληνική φιλοσοφία σταματά να είναι ελληνική; Πότε να είναι αρχαία; Πότε να είναι φιλοσοφία;», Τα «προκλητικά» αυτά ερωτήματα σφραγίζουν το εγχειρίδιο.
Τέλος, «Τα οικογενειακά ονόματα» του Μανόλη Τριανταφυλλίδη θα μπορούσε να θεωρηθεί ο τελευταίος (9ος) τόμος των Aπάντων του, γιατί δημοσιοποιεί το κείμενο και το (σχετικό) αρχειακό υλικό που βρέθηκε στα κατάλοιπά του. Η μελέτη ασχολείται συστηματικά με την προέλευση και τη σημασία των νεοελληνικών οικογενειακών ονομάτων. Eξετάζει τόσο τους μηχανισμούς που οδήγησαν στη δημιουργία της τεράστιας ποικιλίας των επωνύμων όσο και ένα πλήθος ονόματα που προέρχονται είτε από το βαφτιστικό κάποιου προγόνου είτε από τον τόπο καταγωγής του, από το επάγγελμά του ή από κάποιο παρατσούκλι του.
- Ακρίτα: Αν εκλεγεί ο Πολάκης, θα παραδώσω την έδρα στον ΣΥΡΙΖΑ και θα πάω σπίτι μου
- Τι αλλάζει στην παγκόσμια οικονομία – Πώς διαμορφώνεται το νέο μοντέλο
- Ηρακλής – ΠΑΟΚ Β’ 2-0: Ανώτερος ο «Γηραιός» επέστρεψε στις νίκες (vids)
- Καραμπόλα έξι οχημάτων στην Κηφισίας – Μετ΄ εμποδίων η κυκλοφορία
- Χεζμπολάχ: «Για πρώτη φορά χτυπήσαμε τη ναυτική βάση Ασντόντ στο νότιο Ισραήλ – Επίθεση και στο Τελ Αβίβ»
- Έσωσε τη ζωή άντρα με ΚΑΡΠΑ αλλά δίχασε το ίντερνετ – Το βίντεο που έγινε βαιραλ