Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2025
weather-icon 21o
Γιατί έχουμε λιγότερες γυναίκες επιχειρηματίες;

Γιατί έχουμε λιγότερες γυναίκες επιχειρηματίες;

Οι λόγοι για τους οποίους η γυναικεία επιχειρηματικότητα παρουσιάζει μεν άνοδο τα τελευταία έτη, ωστόσο υστερεί ακόμη σημαντικά σε ποσοστά.

Τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει σημαντική πρόοδο όσον αφορά στις γυναίκες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της επιχειρηματικότητας, όμως είναι αρκετά αυτά που έχουν γίνει; Είμαστε ικανοποιημένοι από το ποσοστό των γυναικών που ξεκινούν κάτι δικό τους στον τομέα της εργασίας, καινοτομούν και αναδεικνύουν τις ικανότητές τους στο επιχειρείν; Η απάντηση είναι ότι, παρόλο που η γυναικεία επιχειρηματικότητα βρίσκεται σε συνεχή ανοδική τροχιά, υστερεί ακόμη σημαντικά και μπορεί να αναδειχθεί ακόμη περαιτέρω, με αποτέλεσμα θετικές συνέπειες τόσο για την οικονομία όσο και για την κοινωνία μας.

.

Κοινωνικά στερεότυπα και δυσκολίες στον συνδυασμό προσωπικής και επαγγελματικής ζωής “φρενάρουν” τις γυναίκες

Η επαγγελματική εξέλιξη για μία γυναίκα δεν είναι πάντα μία εύκολη υπόθεση, καθώς, σε πολλές περιπτώσεις, βρίσκει στον δρόμο της εμπόδια που φρενάρουν την πορεία της προς την επιτυχία. Κοινωνικά στερεότυπα, τα οποία συνεχίζουν να αναπαράγονται ακόμη και στις μέρες μας, διαιωνίζουν την ανισότητα των φύλων, καθώς υπάρχουν ακόμη, εν έτει 2022, αντιλήψεις σύμφωνα με τις οποίες μία επιτυχημένη καριέρα αποτελεί προνόμιο των ανδρών, με τις γυναίκες να πρέπει να δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα σε θέματα που αφορούν την οικογένεια, το σπίτι και την ανατροφή των παιδιών.

Mία στις δύο (51%) γυναίκες, σύμφωνα με σχετική έρευνα της ICAP (2021), θεωρεί σημαντικό εμπόδιο τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα που αναπαράγουν την ανισότητα των φύλων, κάτι που καταδεικνύει πόσο μεγάλο είναι ακόμη το πρόβλημα. Ακόμη, όμως, και αν έχουν γίνει κάποια βήματα σε αυτό το κομμάτι σε σχέση με το παρελθόν, ο συνδυασμός προσωπικής και επαγγελματικής ζωής δεν είναι πάντα εύκολος για μία γυναίκα. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, επτά στις δέκα γυναίκες (65%) σημειώνουν ότι οι οικογενειακές τους υποχρεώσεις έχουν αποτελέσει το σημαντικότερο εμπόδιο στην καριέρα τους. Είναι, λοιπόν, επιτακτική η ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες για να μπορέσουν οι γυναίκες να ξεπεράσουν στερεότυπα και σκοπέλους του παρελθόντος και να αφεθούν ελεύθερες να καινοτομήσουν. Πρωτοβουλίες της πολιτείας, όπως προγράμματα για νέες επιχειρήσεις για γυναίκες (ΕΣΠΑ), προγράμματα του ΟΑΕΔ που τρέχουν για επιχειρήσεις με έμφαση τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, καθώς και αντίστοιχες ενέργειες από θεσμούς και ιδιωτικές πρωτοβουλίες, μπορούν να συντελέσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Υστέρηση των γυναικών στον τομέα της τεχνολογίας

Η ανισότητα των φύλων είναι πολύ μεγάλη, δυστυχώς, ακόμη και στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας. Σύμφωνα με την έρευνα της ICAP που προαναφέραμε, μόλις 4% των γυναικών-ανώτατων στελεχών στη χώρα πιστεύει ότι υπερτερεί στις ψηφιακές δεξιότητες και στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών έναντι των ανδρών.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προετοιμασίας της έκδοσης “She Figures 2021”, στην Ελλάδα οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το ένα τέταρτο (22%) των κατόχων διδακτορικού διπλώματος στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), ενώ αντιπροσωπεύουν το 22,8% των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών στους τομείς Επιστήμης και Μηχανικής (Science & Engineering) και ΤΠΕ.

Το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων όσον αφορά στην εξοικείωση με την τεχνολογία στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή είναι κάτι το οποίο πρέπει να εξετάσουμε με προσοχή και απαιτεί ενέργειες για να αλλάξουν τα δεδομένα. Η ενθάρρυνση και η σωστή καθοδήγηση, καθώς και η συμμετοχή σε προγράμματα επιμόρφωσης και ενδυνάμωσης, μπορούν να κάνουν πολλές γυναίκες να πιστέψουν περισσότερο στις δυνατότητές τους σε αυτόν τον τομέα και να αποκτήσουν τα εφόδια ώστε να αναδειχθούν επιχειρηματικά.

 .

Περισσότερες δυσκολίες στους τομείς της χρηματοδότησης και της δικτύωσης

Σύμφωνα με στοιχεία του report Startups in Greece 2021-22, σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, μόνο 2 στις 10 ελληνικές startups που λαμβάνουν χρηματοδότηση έχουν γυναίκα συνιδρύτρια. Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία της UBS για το 2021, τόσο στις ευρωπαϊκές όσο και στις αμερικανικές startups που ιδρύονται ή ηγούνται από γυναίκες καταλήγει μόλις το 2% των συνολικών επενδυτικών κεφαλαίων. Η αδυναμία εύρεσης χρηματοδότησης, καθώς και η δυνατοτήτων δικτύωσης, αποτελούν κάποιους ακόμη από τους βασικότερους λόγους για τους οποίους η γυναικεία επιχειρηματικότητα υστερεί ακόμη στις μέρες μας, έτσι ενέργειες που θα δώσουν στις γυναίκες πρόσβαση σε εργαλεία που θα τις βοηθήσουν να ξεπεράσουν αυτά τα εμπόδια θεωρούνται κάτι παραπάνω από απαραίτητες.

Πρωτοβουλίες όπως το egg – enter•grow•go έρχονται να προσφέρουν επιλογές σε γυναίκες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον χώρο του επιχειρείν και να καινοτομήσουν. Το egg, ο πιο ολοκληρωμένος επιχειρηματικός επιταχυντής στην Ελλάδα που έχει δημιουργηθεί από τη Eurobank σε συνεργασία με το Corallia, συμβάλει καταλυτικά από το 2013 στη διαμόρφωση του συνολικού οικοσυστήματος καινοτομίας στην Ελλάδα ενισχύοντας την νεοφυή και καινοτόμο επιχειρηματικότητα. Με αφορμή τον εορτασμό των 10 χρόνων του, έχει στους βασικούς του στόχους την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, με σκοπό την προσέλκυση γυναικών ερευνητριών και επιχειρηματιών στην κοινότητά του.

Το πρόγραμμα αποτελείται από δύο διακριτές πλατφόρμες, την egg Start-Up που απευθύνεται σε επιχειρηματικές ομάδες ή νεοφυείς εταιρείες με πρώιμες επιχειρηματικές ιδέες με στόχο να τις υποστηρίξει στα πρώτα τους βήματα ώστε να αναπτυχθούν και να διαθέσουν ταχύτερο το προϊόν ή την υπηρεσία τους στην αγορά, καθώς και την egg Scale-Up που αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο επιχειρηματικής ανάπτυξης, δικτύωσης και επέκτασης παρέχοντας μια σειρά από υποστηρικτικές δράσεις και εργαλεία που θα βοηθήσουν τους συμμετέχοντες να αντλήσουν τα απαραίτητα κεφάλαια, να στοχεύσουν στην κατάλληλη πελατειακή βάση, να προωθήσουν το προϊόν ή την υπηρεσία τους πιο γρήγορα και αποτελεσματικά και να εξασφαλίσουν επιχειρηματική επιτυχία και βιωσιμότητα.

Το egg παρέχει στους συμμετέχοντες κτιριακή υποστήριξη με πλήρως λειτουργικούς και άρτια εξοπλισμένους συνεργατικούς χώρους, mentoring από διακεκριμένες και καταξιωμένες προσωπικότητες από όλο το φάσμα των κλάδων της οικονομίας και της επιστήμης, υποστηρικτικές υπηρεσίες one-stop-shop για όλα τα καίρια θέματα υποστήριξης της εκκίνησης κάθε συμμετέχουσας ομάδας, κατάρτιση σε θεματικές κρίσιμες για μία επιτυχημένη λειτουργία μέσω ενός προκαθορισμένου εντατικού προγράμματος εκπαίδευσης με πρακτικό και όχι θεωρητικό χαρακτήρα, καθώς και χρηματοοικονομικά εργαλεία και δικτύωση για τη στήριξη της λειτουργίας και την ενίσχυση της οικονομικής βιωσιμότητάς τους. Είναι επίσης επίσημος υποστηρικτής του εθνικού φορέα Enterprise Greece, του Υπουργείου Εξωτερικών και του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων – Elevate Greece, του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Must in

Ολυμπιακός: Δύσκολη αποστολή κόντρα στην Μπάγερν με απουσίες

Ο Ολυμπιακός θα έχει δύσκολη αποστολή απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου, έχοντας να διαχειριστεί και δύο σημαντικές απουσίες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2025
Απόρρητο