Γέλεν: Φόβοι για ύφεση στην Ευρώπη – Απειλές κατά Κίνας για Ουκρανία
«Να εκσυγχρονίσουμε το ΔΝΤ» – Ανάγκη «νέας διεθνούς χρηματοοικονομικής αρχιτεκτονικής»
- Η Alex Consani είναι ένα από τα πρώτα τρανς μοντέλα που περπάτησαν για τη Victoria’s Secret – «Είναι τρελό»
- Κι όμως, η καρδιά του χρυσού χτυπάει σε ένα πρώην ψαροχώρι!
- Αεροπλάνο έκανε 9 ώρες πτήση από Λονδίνο σε... Λονδίνο – Τι προκάλεσε το απίστευτο ταξίδι
- «Πνίγηκαν» από Τούρκους ταξιδιώτες τα ελληνικά νησιά - Τι δηλώνουν παράγοντες της αγοράς
Έκκληση στην Κίνα και άλλες χώρες να βοηθήσουν στον τερματισμό του «ειδεχθούς πολέμου» της Ρωσίας στην Ουκρανία απηύθυνε σήμερα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, προειδοποιώντας – σε μια ομιλία-ορόσημο – ότι όσοι επιδιώκουν να υπονομεύσουν τις δυτικές κυρώσεις θα βρεθούν αντιμέτωποι με συνέπειες.
Επίθεση στην Κίνα
Μιλώντας στο Ατλαντικό Συμβούλιο στην Ουάσιγκτον, η Yellen είπε ότι ήλπιζε «θερμά» ότι η Κίνα θα έπαιρνε κάποια θετική πρωτοβουλία αξιοποιώντας την «ειδική της σχέση» με τη Ρωσία και είπε ότι η θέση του Πεκίνου στον κόσμο θα τεθεί υπό αμφισβήτηση εάν δεν το κάνει.
Η Κίνα δεν μπορεί να περιμένει από την παγκόσμια κοινότητα να σεβαστεί οποιεσδήποτε μελλοντικές εκκλήσεις για κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα, εάν δεν σεβαστεί αυτές τις αρχές στην Ουκρανία «τώρα που μετράει», είπε.
«Η στάση του κόσμου απέναντι στην Κίνα και η προθυμία του να αγκαλιάσει την περαιτέρω οικονομική ολοκλήρωση μπορεί κάλλιστα να επηρεαστεί από την αντίδραση της Κίνας στο κάλεσμά μας για αποφασιστική δράση στη Ρωσία», είπε η Γέλεν.
«Πλήγμα στην παγκόσμια ανάπτυξη»
Η Γέλεν ανέφερε ακόμα ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα πληγεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι η σύρραξη έχει αυξήσει σημαντικά τις τιμές των τροφίμων, της ενέργειας και ορισμένων μετάλλων, τροφοδοτώντας τις υπάρχουσες πληθωριστικές πιέσεις.
«Είναι πιθανό να αποτελέσει πλήγμα στην παγκόσμια ανάπτυξη», είπε η Γέλεν, προσθέτοντας ότι «ανησυχεί περισσότερο για τις προοπτικές ύφεσης» στην Ευρώπη, η οποία είναι πιο ευάλωτη σε διακοπές στον ενεργειακό εφοδιασμό από τη Ρωσία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μια «πολύ ισχυρή οικονομία και μια πολύ ισχυρή αγορά εργασίας», είπε η Γέλεν, προσθέτοντας ωστόσο ότι αντιμετωπίζουν «ισχυρές, ισχυρές πιέσεις στους μισθούς», τον πληθωρισμό και το ενδεχόμενο για περαιτέρω πιέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού λόγω του lockdown για την COVID-19 στην Κίνα.
«Ο Πούτιν θα λογοδοτήσει»
Η Γέλεν είπε ότι ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας επανασχεδιάζει τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές και η κυβέρνηση Μπάιντεν ήταν αποφασιστική στη δέσμευσή της να κάνει τη Ρωσία να λογοδοτήσει για την «τρομερή συμπεριφορά» της και τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.
«Να είστε βέβαιοι, μέχρι ο Πούτιν να τερματίσει τον αποτρόπαιο πόλεμο που επέλεξε, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα συνεργαστεί με τους εταίρους μας για να ωθήσει τη Ρωσία περαιτέρω προς την οικονομική, χρηματοπιστωτική και στρατηγική απομόνωση», είπε.
Η ρωσική εισβολή ώθησε πολλές χώρες και εταιρείες να λάβουν μια ενιαία στάση και να διακόψουν τους επιχειρηματικούς δεσμούς με τη Μόσχα, με τρόπο που θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαμόρφωση της παγκόσμιας απάντησης σε άλλες «ανεκπλήρωτες παγκόσμιες προκλήσεις», είπε η Yellen.
Προειδοποίηση στους «ουδέτερους»
Προειδοποίησε τις χώρες που εξακολουθούσαν να «κάθονται στο φράχτη, βλέποντας ίσως μια ευκαιρία να κερδίσουν διατηρώντας τη σχέση τους με τη Ρωσία και καλύπτοντας το κενό που άφησαν άλλοι» ότι τα κίνητρά τους ήταν κοντόφθαλμα.
«Το μέλλον της διεθνούς μας τάξης, τόσο για την ειρηνική ασφάλεια όσο και για την οικονομική ευημερία, διακυβεύεται», είπε. «Και ας είμαστε ξεκάθαροι, ο ενιαίος συνασπισμός… δεν θα είναι αδιάφορος σε ενέργειες που υπονομεύουν τις κυρώσεις που έχουμε θέσει».
Οι δηλώσεις της Γέλεν έρχονται λίγες μέρες αφότου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε την Ινδία, η οποία δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, ότι η αγορά περισσότερου πετρελαίου από τη Ρωσία δεν είναι προς το συμφέρον της Ινδίας και θα μπορούσε να παρεμποδίσει την παρέμβαση των ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της προσπάθησαν να πιέσουν την Ινδία, την Κίνα και άλλες χώρας να λάβουν μια ξεκάθαρη στάση εναντίον της Ρωσίας και σε αυτό που αποκάλεσε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Η Γέλεν είπε ότι η πολυμερής προσέγγιση του Μπάιντεν έδωσε τη δυνατότητα στη G7 να προκαλέσει σημαντικό κόστος στη Ρωσία και κατέστησε σαφές ότι ενεργούν για την υποστήριξη μιας παγκόσμιας τάξης βασισμένης σε κανόνες που προστατεύει την ειρήνη και την ευημερία.
Είπε ότι η ίδια προσέγγιση – και κοινές αξίες – θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επίλυση άλλων μεγάλων ζητημάτων, όπως η κλιματική αλλαγή, ο τερματισμός της πανδημίας COVID-19 και η υποστήριξη χωρών χαμηλού εισοδήματος.
«Να εκσυγχρονίσουμε το ΔΝΤ»
Η Yellen είπε ότι χρειάζονται επίσης αλλαγές για να «εκσυγχρονίσουμε τα υπάρχοντα ιδρύματά μας – το (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) και τις πολυμερείς τράπεζες ανάπτυξης – έτσι ώστε να είναι κατάλληλα για τον 21ο αιώνα».
Η παρέμβασή της έρχεται αφότου ο Μπάιντεν είπε ότι η Ρωσία πρέπει να αποκλειστεί από την Ομάδα των 20 μεγάλων οικονομιών.
«Μερικοί μπορεί να πουν ότι τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να σκεφτούμε μεγάλα πράγματα», είπε, αναφερόμενη τον πόλεμο και τη συνεχιζόμενη πανδημία. «Ωστόσο, θεωρώ ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να εργαστώ για να αντιμετωπίσουμε τα κενά στο διεθνές χρηματοπιστωτικό μας σύστημα που βλέπουμε σε πραγματικό χρόνο».
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι άρχισαν να δημιουργούν προτάσεις για τη δημιουργία του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της μεταπολεμικής διεθνούς χρηματοοικονομικής αρχιτεκτονικής το 1941, στις αρχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τώρα χρειαζόμαστε μια νέα αρχιτεκτονική, είπε.
«Όπως τότε, δεν θα έπρεπε να περιμένουμε μια νέα κανονικότητα. Πρέπει να αρχίσουμε να διαμορφώνουμε ένα καλύτερο μέλλον σήμερα», είπε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις