ΗΠΑ: Η οπλοκατοχή σκοτώνει – Τα σοκαριστικά στοιχεία και οι συγκρίσεις με άλλες χώρες
Η αιματηρή επίθεση σήμερα στο μετρό της Νέας Υόρκης φέρνει για ακόμα μία φορά στο προσκήνιο τα σοκαριστικά στοιχεία θανάτων από όπλο στις ΗΠΑ, μία χώρα που η οπλοκατοχή «σπάει» όλα τα ρεκόρ
Οι πυροβολισμοί στις ΗΠΑ, σε σχολεία, σε πλατείες, σε σπίτια είναι σχεδόν καθημερινή είδηση. Η οπλοκατοχή είναι ένα από τα σημαντικότερα αγκάθια που έχει να αντιμετωπίσει η Αμερική, καθώς έχει ένθερμους υποστηρικτές αν και θρηνεί κάθε χρόνο χιλιάδες θύματα. Υπέρ της οπλοκατοχής τάσσονται ισχυρά λόμπι αλλά και πολιτικοί κυρίως του ρεπουμπλικανικού κόμματος που φτάνουν στο σημείο να υποστηρίζουν μεταξύ άλλων πως τα όπλα είναι μέρος της αμερικανικής κουλτούρας.
Τα στοιχεία ωστόσο είναι αμείλικτα. Ο αριθμός των δολοφονιών στις ΗΠΑ από όπλο δεν συγκρίνεται με καμία άλλη χώρα όπως και ο αριθμός των ανθρώπων που κατέχουν όπλα. Το BBC παραθέτει στοιχεία για την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ.
Η σύγκριση των ΗΠΑ με άλλες χώρες;
Το 2020 σημειώθηκαν 19.384 ανθρωποκτονίες που σχετίζονται με όπλα, σύμφωνα με στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ. Σχεδόν 53 άνθρωποι σκοτώνονται κάθε μέρα από πυροβόλο όπλο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Οι δολοφονίες με όπλο αντιπροσώπευαν σχεδόν το 79% όλων των ανθρωποκτονιών το 2020, σύμφωνα με το CDC.
Αυτό είναι μεγαλύτερο ποσοστό ανθρωποκτονιών από ό,τι στον Καναδά, την Αυστραλία, την Αγγλία και την Ουαλία και σε πολλές άλλες χώρες.
Σε ποιον ανήκουν τα όπλα του κόσμου;
Αν και είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ακριβώς πόσα όπλα κατέχουν οι πολίτες ανά τον κόσμο, σύμφωνα με κάθε εκτίμηση οι ΗΠΑ, με περισσότερα από 390 εκατομμύρια, είναι σίγουρα πρωταθλήτριες. Τα τελευταία στοιχεία από την έρευνα Small Arms Survey, ένα κορυφαίο ερευνητικό πρόγραμμα με έδρα την Ελβετία, αφορούν το 2018.
Η Ελβετία και η Φινλανδία είναι δύο από τις ευρωπαϊκές χώρες με τα περισσότερα όπλα ανά άτομο – και οι δύο έχουν υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για όλους τους άνδρες άνω των 18 ετών. Το φινλανδικό υπουργείο Εσωτερικών λέει ότι περίπου το 60% των αδειών οπλοφορίας χορηγείται για κυνήγι – ένα δημοφιλές χόμπι στη χώρα. Η Κύπρος και η Υεμένη έχουν επίσης υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.
Πώς κατανέμονται οι θάνατοι από όπλα στις ΗΠΑ;
Τα στοιχεία από το CDC δείχνουν ότι το 2020 σημειώθηκαν συνολικά περισσότεροι από 45.000 θάνατοι από όπλα – εκ των οποίων περισσότεροι από 24.200 ήταν αυτοκτονίες.
Αν και οι μαζικοί πυροβολισμοί λαμβάνουν γενικά μεγαλύτερη προσοχή από τα μέσα ενημέρωσης, η πλειονότητα των θανάτων που σχετίζονται με όπλα στις Ηνωμένες Πολιτείες οφείλεται σε αυτοκτονίες.
Μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Public Health διαπίστωσε ότι υπάρχει μεγάλη σχέση μεταξύ των υψηλότερων επιπέδων οπλοκατοχής σε μια πολιτεία και των υψηλότερων ποσοστών αυτοκτονιών από πυροβόλα όπλα τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.
Οι υποστηρικτές αυστηρότερων νόμων περί όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες επικαλούνται συχνά αυτό το στατιστικό στοιχείο όταν πιέζουν τους νομοθέτες να διαθέσουν περισσότερους πόρους για την ψυχική υγεία και λιγότερους για τη χαλάρωση των περιορισμών στην οπλοκατοχή.
Οι επιθέσεις στις ΗΠΑ γίνονται πιο θανατηφόρες
Η επίθεση στο Λας Βέγκας το 2017 παραμένει ο πιο θανατηφόρος μαζικός πυροβολισμός στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ – 56 άνθρωποι σκοτώθηκαν και σχεδόν 500 άλλοι τραυματίστηκαν.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν ενιαίο ορισμό για τους «μαζικούς πυροβολισμούς», αλλά το FBI παρακολουθεί τα «περιστατικά ενεργών πυροβολισμών» για περισσότερο από μια δεκαετία. Ως τέτοιο ορίζεται «ένα άτομο που ασχολείται ενεργά με τη δολοφονία ή την απόπειρα δολοφονίας ανθρώπων σε κατοικημένη περιοχή».
Σύμφωνα με το FBI, υπήρξαν 345 «περιστατικά ενεργών πυροβολισμών» στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ 2000-2020, με αποτέλεσμα περισσότερους από 1.024 θανάτους και 1.828 τραυματισμούς.
Ποιοι υποστηρίζει τον έλεγχο της οπλοκατοχής
Το 2020, η υποστήριξη των Αμερικανών για αυστηρότερους νόμους περί όπλων έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2014, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Gallup.
Tο 52% των Αμερικανών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι επιθυμεί αυστηρότερους νόμους περί όπλων, ενώ το 35% δήλωσε ότι θα πρέπει να παραμείνουν οι ίδιοι. Το 11% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι νόμοι θα πρέπει να γίνουν «λιγότερο αυστηροί».
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα του Gallup, «οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν σχεδόν ομόφωνα την αυστηροποίηση των νόμων περί όπλων», με σχεδόν 91% να λέει ότι η πώληση πυροβόλων όπλων θα πρέπει να «γίνει πιο αυστηρή». Αλλά μόνο το 24% των Ρεπουμπλικάνων και το 45% των ανεξάρτητων συμφωνούν με την ίδια δήλωση.
Ορισμένες πολιτείες έχουν λάβει μέτρα για την απαγόρευση ή την αυστηρή ρύθμιση της κατοχής όπλων. Οι νόμοι διαφέρουν από πολιτεία σε πολιτεία, αλλά η Καλιφόρνια, για παράδειγμα, έχει απαγορεύσει την κατοχή επιθετικών όπλων με περιορισμένες εξαιρέσεις.
Ποιοι αντιτίθενται στον έλεγχο των όπλων;
Παρά τους επί χρόνια οικονομικούς ελέγχους και τις εσωτερικές διενέξεις, η National Rifle Association (NRA) παραμένει το ισχυρότερο λόμπι που στηρίζει την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ, με σημαντικό προϋπολογισμό ώστε να επηρεάζει τα μέλη του Κογκρέσου όσον αφορά την πολιτική που ασκείται στο θέμα.
Φέτος, η αμερικανική πολιτεία της Τζόρτζια έγινε η 25η στη χώρα που καταργεί την ανάγκη έκδοσης άδειας για οπλοφορία.
Ο νόμος υποστηρίχθηκε από την NRA και οι ηγέτες της οργάνωσης χαρακτήρισαν την κίνηση «μνημειώδη στιγμή για τη Δεύτερη Τροπολογία».
Ο νόμος σημαίνει ότι κάθε πολίτης της εν λόγω πολιτείας έχει το δικαίωμα να φέρει πυροβόλο όπλο χωρίς άδεια.
Τον Ιανουάριο του 2021, η NRA κατέθεσε αίτηση πτώχευσης στο πλαίσιο μιας υπόθεσης απάτης εναντίον ορισμένων τα ανώτερα στελέχη της.
Η NRA δήλωσε ότι θα συνεχίσει «να αντιμετωπίζει τις ενέργειες κατά της δεύτερης τροπολογίας, να προωθεί την ασφάλεια και την εκπαίδευση στα πυροβόλα όπλα και να προωθεί δημόσια προγράμματα σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες».
- Ανησυχία δημάρχων: Φόβοι ότι η μεταρρύθμιση θα περιοριστεί μόνο στον εκλογικό νόμο
- Κατώτατος μισθός: Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο – Τι αλλάζει
- Το 98% των εργοδοτών θεωρούν ότι η εκπαίδευση δεν προετοιμάζει σωστά για την αγορά εργασίας
- Στην εθνική του Μαρόκου οι Ελ Κααμπί και Ουναΐ (pic)
- Φάμελλος στον Φαραντούρη: Ας αφήσουμε στην άκρη το «εγώ» κι ας προταθεί το «εμείς» – Πήρα πρωτοβουλία ενότητας
- Η Μόνικα Μπελούτσι πάει την έννοια της «θηλυκότητας» και του «chic» σε άλλο επίπεδο