Κίνα: Η μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού στη Σερβία δεν απειλεί κανένα «τρίτο μέρος»
Θόρυβος έχει ξεσπάσει από τα δημοσιεύματα που θέλουν η σπάνια κοινή πτήση έξι κινεζικών μεταγωγικών αεροσκαφών Y-20 πάνω από τα Βαλκάνια να είχε ως σκοπό την παράδοση κινεζικού πυραυλικού συστήματος εδάφους-αέρος «μεσαίου βεληνεκούς» στη Σερβία.
Το περασμένο Σάββατο, η Κίνα πραγματοποίησε τακτικές στρατιωτικές παραδόσεις στη Σερβία με μεταγωγικά αεροπλάνα στο πλαίσιο του ετήσιου σχεδίου συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιτζιάν, τονίζοντας ότι αυτή η μεταφορά δεν στοχεύει σε κανένα «τρίτο μέρος» και δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή κατάσταση στον κόσμο, σημειώνεται στα σερβικά μέσα ενημέρωσης.
Επιβεβαίωσε…
«Με αυτή τη δήλωση, η Κίνα επιβεβαίωσε πρακτικά την παράδοση στρατιωτικού υλικού στη χώρα μας, αλλά ο εκπρόσωπος Λιτζιάν δεν ανέφερε ποιο ακριβώς ήταν το φορτίο που παραδόθηκε στη Σερβία», προστίθεται.
Ωστόσο, τα ΜΜΕ της Σερβίας εικάζουν εδώ και μέρες ότι μια σπάνια ιπτάμενη συνοδεία έξι αεροπλάνων «kunpeng» Y-20 (φωτογραφία, επάνω, από YouTube/Flying High Aviation) παρέδωσε πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος «μεσαίου βεληνεκούς» στο Βελιγράδι.
Διαβάστε επίσης – Ανησυχία στη Δύση: 6 θηριώδη μεταγωγικά της Κίνας παρέδωσαν πυραύλους στη Σερβία
Δεν είναι μυστικό ότι η Σερβία αγόρασε και πλήρωσε όπλα για την προστασία του εναέριου χώρου της, αλλά οι λεπτομέρειες της παράδοσης δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί επίσημα, αν και το δυτικό κοινό έδειξε έντονο ενδιαφέρον για το παραδιδόμενο κινεζικό «πακέτο», σημειώνουν.
Μάλιστα, το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press χαρακτήρισε τη μεταφορά ως «κρυφή», με ένδειξη ότι το σύστημα αεράμυνας FK-3 (δυτική ονομασία του HQ-22) μεταφέρθηκε στη Σερβία με κινεζικά αεροπλάνα.
Το κινεζικό πυραυλικό σύστημα FK-3 (φωτογραφία από novosti.rs)
Αναφερόμενο στον κινεζικό Τύπο, το AP επισήμανε επίσης ότι το ταξίδι στη Σερβία είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση στο εξωτερικό της κινεζικής αεροπορίας μέχρι στιγμής, στην οποία συμμετείχαν τα μεταγωγικά αεροπλάνα της που τέθηκαν σε λειτουργία τα τελευταία χρόνια.
Τι κρύβεται;
Φαίνεται, ωστόσο, εντελώς απίστευτο ότι η συντακτική επιτροπή του AP προσπαθεί έμμεσα να παρουσιάσει την προμήθεια ενός αμυντικού συστήματος ως «συσσώρευση όπλων που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή», τονίζει η σερβική ιστοσελίδα novosti.rs.
Ο κύριος σκοπός των αμυντικών συστημάτων είναι η διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας του σερβικού ουρανού. Είναι αδύνατο να περιμένουμε ειρήνη στα Βαλκάνια εάν η Σερβία, ως παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας σε αυτόν τον τομέα, δεν έχει ισχυρό έλεγχο στους ουρανούς της, σημειώνουν τα σερβικά μέσα ενημέρωσης, προσθέτει.
Και αυτό δεν είναι το μόνο παράλογο που μπορεί να οδηγήσει έναν ανενημέρωτο αναγνώστη σε λάθος κατεύθυνση.
Η συμφωνία για την αγορά του συστήματος FC-3 συνήφθη πολύ πριν την αναφερόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία, έχοντας κατά νου ότι δεν λαμβάνεται υπόψη η σύγκρουση μεταξύ των αρχών του Κιέβου και των Ρώσων στο Ντονμπάς πριν τη ρωσική ειδική στρατιωτική επιχείρηση.
Για τη συμφωνία ενημερώθηκε και το δυτικό κοινό μέσω του πρακτορείου Reuters και το AP προσπαθεί να την παρουσιάσει ως «νέα και μυστική», επισημαίνει η σερβική ιστοσελίδα.
Earlier today, 9MAR22, @ BEG: China Air Force Xi’an Y-20A Kunpeng (20042 and 20047).
📸: Zoran Skundric pic.twitter.com/KeDOI0WsxH
— BoardingPass (@BoardingPassRO) April 9, 2022
Και καταλήγει: Δεδομένου ότι η προμήθεια του κινεζικού συστήματος αεράμυνας δεν έχει καμία σχέση με τη «μυστική επιχείρηση του Σαββατοκύριακου» ώστε «να θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στα Βαλκάνια κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία», τίθεται ένα σαφές ερώτημα: Τι κρύβεται πίσω από αυτό το δημοσίευμα του AP;
Ασκείται πίεση
Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, έχει μιλήσει αρκετές φορές μέχρι στιγμής για την πίεση που έχει ασκηθεί στη Σερβία επειδή το κράτος μας δεν επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία. Πριν ένα και πλέον μήνα, ο Βούτσιτς είχε ανακοινώσει ότι η πίεση στη Σερβία θα ήταν μεγαλύτερη από ποτέ. Επίσης, η χώρα μας εκβιάζεται άμεσα λόγω της κυρίαρχης πολιτικής, που πρόσφατα ανακοίνωσε ο πρόεδρος.
Η εγχώρια στρατιωτική ηγεσία δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει ότι το FC-3 έχει παραδοθεί στον Σερβικό Στρατό, αλλά παραπέμπει στα λόγια του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος ανακοίνωσε την προώθηση όπλων αυτή την εβδομάδα που «θα αυξήσουν δραστικά τις μαχητικές ικανότητες και την υπερηφάνεια του στρατού μας».
Από μια τέτοια ανακοίνωση, εγχώριοι ειδικοί στις τεχνολογίες των οπλικών συστημάτων διάβασαν ότι το πιο σύγχρονο πυραυλικό σύστημα αεράμυνας που είχε ποτέ ο στρατός μας βρίσκεται ήδη στη Σερβία.
Εάν αυτό είναι αλήθεια, η Σερβία θα γίνει ο πρώτος χρήστης αυτού του οπλικού συστήματος εκτός Κίνας.
Πολλοί συγκρίνουν τους πυραύλους FC-3 με το, σχεδόν θρυλικό για εμάς, ρωσικό σύστημα S-300, με το κινεζικό να έχει μικρότερη εμβέλεια και να κατατάσσεται στο μεσαίο βεληνεκές.
Αυτό σημαίνει ότι καταστρέφουν αποτελεσματικά στόχους στον εναέριο χώρο (αεροπλάνα, ρουκέτες, drones) σε απόσταση έως 100 και υψόμετρο έως 27 χιλιομέτρων.
Προμήθεια «Rafale»
Η Σερβία θα συνεχίσει την πορεία εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων με ανοιχτή διαδικασία για την προμήθεια αεροσκάφους πολλαπλών χρήσεων «Rafale» γαλλικής παραγωγής.
Nikola Tesla Airport 🇷🇸🇨🇳 pic.twitter.com/wVMoZCdECR
— ZOKA (@200_zoka) April 9, 2022
Ο πρόεδρος Βούτσιτς επιβεβαίωσε επίσης σε συνέντευξή του στο Reuters τις διαπραγματεύσεις με τη γαλλική πλευρά για την προμήθεια των «Rafale».
«Διαπραγματευτήκαμε την αγορά 12 νέων αεροπλάνων. Σχεδιάζουμε επίσης να αγοράσουμε άλλα τόσα μεταχειρισμένα αεροσκάφη του ίδιου τύπου από άλλη χώρα» δήλωσε ο Βούτσιτς στο Reuters.
Υπερπτήσεις μέσα από χώρες του ΝΑΤΟ
Η παράδοση από την Κίνα σχολιάστηκε στη Δύση αλλά και από τους εγχώριους στρατιωτικούς σχολιαστές και ως ένα είδος κινεζικής επίδειξης στρατιωτικής ισχύος.
Οχι μόνο έχουν δοκιμάσει επιτυχώς τη χρήση των αεροπλάνων μεταφοράς μεγάλης εμβέλειας, αλλά οι Κινέζοι έχουν παραδώσει στρατιωτικό φορτίο μέσω τουλάχιστον δύο χωρών του ΝΑΤΟ – της Τουρκίας και της Βουλγαρίας.
- Κασσελάκης: Κατέθεσε στεφάνι στον Γοργοπόταμο – «Η εθνική ομοψυχία είναι πάνω από όλα»
- «Δεν έχω κάνει καμία χειρουργική επέμβαση»- Η Πάρις Χίλτον αποκάλυψε την «πηγή» της νεότητάς της
- Σβίγκου: Με την εκλογή προέδρου γυρίζουμε σελίδα για έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ – Τι είπε για Τσίπρα
- Λίβανος: Ηλικιωμένος κάθεται ατάραχος την ώρα των βομβαρδισμών στην Βηρυτό
- Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ – Παππάς: Aπό σήμερα το βράδυ θα μιλάμε για μία καινούρια πολιτική κατάσταση
- Φερστάπεν: «Αυτός ο τίτλος είναι διαφορετικός από τους άλλους»