Fitch: Χαμηλώνει τον πήχη της ανάπτυξης για Ευρωζώνη και Ελλάδα
Στα ύψη ο πληθωρισμός
Κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα, στο 3%, χαμηλώνει τις προσδοκίες για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη ο οίκος Fitch, εκτιμώντας πως οι πιο αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης του ΑΕΠ της ευρωζώνης θα επιβραδύνουν αλλά δεν θα αντιστρέψουν τη δημοσιονομική ανάκαμψη του μπλοκ μετά την πανδημία.
«Εξακολουθούμε να προβλέπουμε μικρότερα ελλείμματα σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη της ευρωζώνης το 2022, εν μέρει λόγω της υπεραπόδοσης του περασμένου έτους, αλλά αναμένουμε ότι τα επικαιροποιημένα Προγράμματα Σταθερότητας θα παρουσιάσουν πιο αργές στρατηγικές δημοσιονομικής εξυγίανσης ως απάντηση στη σύγκρουση στην Ουκρανία», αναφέρει η Fitch Ratings.
Για την Ελλάδα, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι χαμηλότερη κατά 0,57%.
Ενεργειακό σοκ
Η μείωση των προσδοκιών για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη οφείλεται κυρίως στην υψηλή έκθεση στο «ενεργειακό σοκ» και την απότομη άνοδο των τιμών χονδρικής του φυσικού αερίου, που θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στον πληθωρισμό και τα πραγματικά εισοδήματα. Από τις μεγαλύτερες οικονομίες, η Γερμανία και η Ιταλία έχουν ιδιαίτερα υψηλή έκθεση στη ρωσική ενέργεια, κάτι που οδήγησε τον Fitch σε μείωση των προβλέψεων για την ανάπτυξη στις εν λόγω χώρες κατά 1,9 και 1,6 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα.
Πληθωρισμός 5,0%
Παράλληλα, ο Fitch αύξησε κατακόρυφα τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό. «Με τις τιμές της ενέργειας να αυξάνονται περισσότερο από 30% ετησίως τον Φεβρουάριο του 2022 και τις τιμές των τροφίμων να ανεβαίνουν επίσης, τώρα προβλέπουμε ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης θα είναι κατά μέσο όρο 5,0% φέτος από 2,6% τον Δεκέμβριο του 2021», αναφέρεται στην έκθεση.
Εκτιμά ότι οι προσπάθειες του μπλοκ για μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο – το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 11% της κατανάλωσης ενέργειας στην ευρωζώνη – θα μπορούσε να διατηρήσει τις τιμές της ενέργειας υψηλές.
«Οι ευρωπαϊκές αρχές ανταποκρίνονται στο πληθωριστικό σοκ με δημοσιονομικά μέτρα που αρχικά επικεντρώθηκαν στην προστασία των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα από τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας. Εάν η κρίση συνεχιστεί, περιμένουμε επέκταση των μέτρων που ενδέχεται να συμπεριλαμβάνουν περικοπές φόρων.
Η σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας θα έχει επίσης δημοσιονομικό κόστος μέσω της προσφυγικής κρίσης και των αμυντικών δαπανών», αναφέρει ο Fitch, τονίζοντας την απότομη αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού της Γερμανίας και την αντίστοιχη πορεία που θα ακολουθήσει η Ιταλία με ορίζοντα το 2028.
ΕΚΤ και επιτόκια
Περνώντας στην ΕΚΤ, ο Fitch σχολιάζει ότι φαίνεται αποφασισμένη να ξεκινήσει την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής. «Αναμένουμε ότι αυτό θα περιορίσει τον δημοσιονομικό χώρο, ιδιαίτερα σε χώρες με υψηλό χρέος.
Για παράδειγμα, μπορεί να αντικατοπτρίζεται σε πρόσφατες αποφάσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας να επιβάλουν απροσδόκητους φόρους σε εταιρείες ενέργειας για να χρηματοδοτήσουν μέρος των αντιπληθωριστικών μέτρων τους», σημειώνει, ενώ τονίζει ότι ο δημοσιονομικός χώρος κάθε κράτους-μέλους της ευρωζώνης θα εξαρτηθεί και από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο, για ενδεχόμενο επιμερισμό των βαρών.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS;
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου