Γ. Περιστέρης: Μονόδρομος η απεξάρτηση από την εισαγόμενη ενέργεια και η μαζική στροφή στις ΑΠΕ
Στα 6,4 GW η εγκατεστημένη ισχύς της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ έως το 2029
- «Δεν ξέρουμε πώς το έκαναν αυτό οι Ρώσοι» - Νέα «τρομακτικά» στοιχεία για τον Ορέσνικ
- «Συνεργαζόταν με Τούρκους για να με σκοτώσουν» - 10 μέρες σχεδίαζε τη δολοφονία του 52χρονου ο δράστης
- Χειμώνιασε για τα καλά: Βροχές και χιόνια στα ορεινά, πτώση της θερμοκρασίας
- Πώς πέθανε στη Σύμη ο παρουσιαστής του BBC Μάικλ Μόσλεϊ - Απεφάνθη ο ιατροδικαστής
Για το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και για τη στροφή που πρέπει να κάνει η εγχώρια αγορά προκειμένου να απεξαρτηθεί από την εισαγόμενη ενέργεια, κάνει λόγο ο Γ. Περιστέρης, πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας
Σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη: «Οι διεθνείς εξελίξεις και οι επιπτώσεις τους στην παγκόσμια αλλά και στην εγχώρια ενεργειακή αγορά, έρχονται να επιβεβαιώσουν – δυστυχώς με οδυνηρό τρόπο – όσα υποστηρίζαμε σταθερά χρόνια τώρα σχετικά με την ανάγκη για ταχεία απεξάρτηση της χώρας μας από εισαγόμενη ενέργεια και επιτάχυνση των επενδύσεων στις εγχώριες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τόσο για λόγους εθνικής κι ενεργειακής ασφάλειας, όσο και για λόγους οικονομικούς, πέραν του κρίσιμου ζητήματος της κλιματικής καταστροφής.
Η χώρα μας έχει τη δυνατότητα – έστω και τώρα – με επιτάχυνση των δρομολογημένων επενδύσεων στην παραγωγή κι αποθήκευση καθαρής ενέργειας και στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις να εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια κι αυτάρκεια της και χαμηλές τιμές ενέργειας για όλους, νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.
Είναι πλέον σαφές ότι οι ΑΠΕ όχι απλά ρίχνουν, αλλά κατακρημνίζουν το κόστος της ενέργειας. Είναι, επίσης, σαφές σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο ότι μόνη λύση για την άρση του αδιεξόδου, που προκαλούν αποκλειστικά γεωπολιτικοί παράγοντες, είναι η μαζική στροφή στις ΑΠΕ και προς αυτό τον στόχο προετοιμαζόμασταν συστηματικά και κινούμαστε δυναμικά ως Όμιλος εδώ και 25 χρόνια προς όφελος των μετοχών μας, αλλά και της χώρας μας.
Το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που καταγράφεται διεθνώς για τον τομέα των ΑΠΕ είναι μία ακόμη απόδειξη της ορθότητας όσων υποστηρίζουμε.
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αποτελεί τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία ΑΠΕ και πρωταγωνιστεί με νέες επενδύσεις, θέτοντας ακόμα υψηλότερους στόχους για το μέλλον.»
Εξέλιξη επενδυτικού προγράμματος – Στα 6,4 GW η εγκατεστημένη ισχύς έως το 2029
Αναφορικά με την ανάπτυξη του Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, σύμφωνα με την ανακοίνωση, συνεχίζεται δυναμικά και το επενδυτικό του πρόγραμμα εξελίσσεται με εντατικούς ρυθμούς.
Στόχος του Ομίλου είναι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του να προσεγγίσει τα 6,4 GW μέσα στην επόμενη επταετία.
Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται η ανάπτυξη νέων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος περίπου 4 GW (ο Όμιλος έχει τοποθετηθεί εγκαίρως και στην αγορά των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, όπου σε κοινοπραξία με την OCEAN WINDS σχεδιάζει να αναπτύξει πάρκα στις ελληνικές θάλασσες).
Παράλληλα, αναπτύσσονται και σχεδιάζονται υδροηλεκτρικά πάρκα και έργα αντλησιοταμίευσης συνολικής ισχύος 1,25 GW, ενώ προωθούνται και έργα αποθήκευσης και άλλων τεχνολογιών (βιοαέριο, βιομάζα κ.ά.). συνολικής ισχύος περίπου 0,25 GW.
Βασικά οικονομικά μεγέθη χρήσης 2021
Τα ενοποιημένα αποτελέσματα της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κατά το 2021 διαμορφώθηκαν ως εξής:
Οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν σε 405,4 εκατ. ευρώ, έναντι 248,7 εκατ. ευρώ το 2020.
Τα κέρδη προ φόρων, με την ενσωμάτωση της ζημίας στις ΗΠΑ, διαμορφώθηκαν σε 4,4 εκατ. ευρώ, έναντι 89,6 εκατ. ευρώ το 2020. Η επιβάρυνση των ενοποιημένων οικονομικών αποτελεσμάτων ύψους 94 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί στο αποτέλεσμα της αποεπένδυσης από τα τρία αιολικά πάρκα στο Τέξας των ΗΠΑ, όπως αυτή έχει γνωστοποιηθεί και σε προηγούμενες ανακοινώσεις. Τονίζεται για μία ακόμη φορά ότι η ζημία από την εν λόγω αποεπένδυση είναι ένα μη επαναλαμβανόμενο γεγονός.
Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη, δηλαδή η κερδοφορία από το σύνολο των δραστηριοτήτων του Ομίλου (ηλεκτροπαραγωγή, διασυνοριακή εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, κατασκευαστική δραστηριότητα και παραχωρήσεις – ΣΔΙΤ) σε όλες τις χώρες δραστηριοποίησης πλην ΗΠΑ, διαμορφώθηκαν στα 69 εκατ. ευρώ, έναντι 58,4 εκατ. ευρώ το 2020.
Η καθαρή δανειακή θέση του Ομίλου (δανεισμός μείον ταμειακά διαθέσιμα) στο τέλος του 2021, διαμορφώθηκε στα 528 εκατ. ευρώ έναντι 491,4 εκατ. ευρώ το γ’ τρίμηνο του 2021.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις