Μπιλ Γκέιτς: Θέλει να φτιάξει παγκόσμια ομάδα 3.000 επιστημόνων για τις επόμενες πανδημίες
Πρόκειται για ένα δαπανηρό έργο αφού μόνο η δημιουργία μιας τέτοιας ομάδας, την οποία ο Γκέιτς προτείνει να στεγάσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, θα κόστιζε κατ’ εκτίμηση πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως
- Αφαιρούν τα αντικλεπτικά και αρπάζουν τα ρούχα στα καταστήματα - Βίντεο ντοκουμέντο
- Σύλληψη Ικάρων έξω από την Αγία Σοφία – Ύψωσαν την ελληνική σημαία
- Συναγερμός στον ΕΟΔΥ για τον ιό mpox - 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα
- Χιονοθύελλα φέρνει χάος στα Βαλκάνια - Κροατία, Βοσνία, Σλοβενία δοκιμάζονται από την κακοκαιρία
Παγκόσμια ομάδα επιστημόνων που θα αποτελείται από 3.000 άτομα, της οποίας η μόνη προτεραιότητα, θα είναι η πρόληψη πανδημιών,θέλει να φτιάξει ο Μπιλ Γκέιτς, προσθέτοντας πως η COVID-19 θα μπορούσε να είναι η τελευταία πανδημία «αν λάβουμε τα σωστά μέτρα».
Στην ομιλία του στο συνέδριο TED το 2015, ο Μπιλ Γκέιτς είχε εκφράσει τους φόβους του για το ξέσπασμα μίας πανδημίας και είχε καλέσει την ανθρωπότητα να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
«Δεν το κάναμε», δήλωσε ο Γκέιτς, μιλώντας στο συνέδριο TED 2022 την Τρίτη (12/4). «Εκείνη την ομιλία την παρακολούθησαν πολλοί άνθρωποι, αλλά το 90% την είδε όταν ήταν πια πολύ αργά», όπως σημειώνεται στο Fast Company.
Η COVID-19 δεν θα είναι η τελευταία πανδημία σύμφωνα με τους ειδικούς οι οποίοι έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι χωρίς σχέδιο, οι επιδημίες θα μπορούσαν να συμβαίνουν πιο συχνά. Στην ομιλία του στο TED φέτος, ο Γκέιτς είπε ότι η COVID-19 θα μπορούσε να είναι η τελευταία πανδημία «αν λάβουμε τα σωστά μέτρα».
Η ομάδα των επιστημόνων
Τα βήματα αυτά περιλαμβάνουν επένδυση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ετησίως σε μια ομάδα επιστημόνων «first responders» -την οποία αποκαλεί ομάδα GERM– για την παγκόσμια αντιμετώπιση και κινητοποίηση σε περίπτωση επιδημίας. Πιστεύει επίσης ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερες επενδύσεις στην Έρευνα και την Ανάπτυξη διαγνωστικών εργαλείων καθώς και στα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο.
Η GERM θα είναι μια ομάδα που θα αποτελείται από 3.000 άτομα, της οποίας η μόνη προτεραιότητα, όπως είπε ο Γκέιτς, θα είναι η πρόληψη πανδημιών.
Οι ομάδες αυτές θα αποτελούνται από διάφορους ειδικούς όπως επιδημιολόγους, επιστήμονες δεδομένων, καθώς και άτομα με επικοινωνιακές και διπλωματικές δεξιότητες. Θα χρειαστεί μια συζήτηση για να βρεθεί τρόπος οργάνωσης και χρηματοδότησης, πρόσθεσε, αν και όπως τόνισε, το οικονομικό βάρος θα πρέπει να πέσει στις πλουσιότερες χώρες που θα έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν το έργο αυτό.
Γρήγορη ανταπόκριση
«Όπως και οι πυροσβέστες, η ομάδα GERM θα κάνει ασκήσεις», είπε. «Εάν θέλουμε να έχουμε μια γρήγορη αντίδραση θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι έχουμε όλα τα απαραίτητα εργαλεία και ότι μπορούμε να κινηθούμε πολύ γρήγορα. Η εξάσκηση είναι το κλειδί». Σε περίπτωση που δεν υπάρχει επιδημία, η ομάδα GERM θα μπορούσε να επικεντρωθεί σε άλλες μολυσματικές ασθένειες ως δεύτερη προτεραιότητα.
Ο Γκέιτς φαντάζεται την GERM ως μια ομάδα έτοιμη να ανταποκριθεί γρήγορα σε κάθε ένδειξη μιας επιδημίας και η οποία θα συνεργάζεται με διάφορες χώρες για να ενισχύσει τα τοπικά συστήματα υγείας, όπως αναφέρει η ertnews.gr, επικαλούμενη την παραπάνω πηγή. Οι ομάδες GERM θα μπορούν να εντοπίσουν γρήγορα ένα νέο παθογόνο. Λόγω του πόσο εκθετικά εξαπλώνονται οι ιοί, οι πρώτες 100 ημέρες είναι το κλειδί για τη διατήρηση του ποσοστού μόλυνσης σε χαμηλά επίπεδα.
«Η αποστολή μας είναι να σταματήσουμε τα κρούσματα πριν εξελιχθούν σε πανδημίες», τόνισε ο Γκέιτς. Αυτή η ταχύτητα είναι ζωτικής σημασίας. Αν οι κυβερνήσεις είχαν καταφέρει να σταματήσουν την εξάπλωση της COVID-19 μέσα στις πρώτες 100 ημέρες, είπε, θα είχαν σώσει πάνω από το 98% των ζωών που χάθηκαν.
«Όταν εμφανίστηκε ο νέος κοροναϊός ήμασταν σαν τη Ρώμη πριν αποκτήσει κουβάδες πυρόσβεσης και πυροσβέστες», είπε χαρακτηριστικά.
Δαπανηρό έργο
Οι επενδύσεις σε διαγνωστικά εργαλεία και εργοστάσια που θα παράγουν εμβόλια, είναι επίσης απαραίτητες -αν και ο Γκέιτς τόνισε ότι τα εμβόλια, το «θαύμα» της πανδημίας της COVID-19, δεν θα πρέπει να παίζουν πρωταρχικό ρόλο. «Θα πρέπει να μπορούμε να σταματήσουμε ένα ξέσπασμα πριν χρειαστεί να κάνουμε μια παγκόσμια εκστρατεία εμβολιασμού», δήλωσε.
Πρόκειται για ένα δαπανηρό έργο αφού μόνο η δημιουργία ομάδων GERM, την οποία ο Γκέιτς προτείνει να στεγάσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, θα κόστιζε κατ’ εκτίμηση πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως- αλλά η μη πρόληψη της επόμενης πανδημίας θα ήταν ακόμη πιο δαπανηρή. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι η COVID έχει κοστίσει στις παγκόσμιες κυβερνήσεις σχεδόν 14 τρισεκατομμύρια δολάρια. «Πρέπει να ξοδέψουμε δισεκατομμύρια για να σώσουμε τρισεκατομμύρια», δήλωσε ο Γκέιτς.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις