Έλον Μασκ: Πρόταση για εξαγορά του Twitter και μετατροπή του σε ιδιωτική εταιρεία
Ο μεγιστάνας της Tesla και της SpaceX προσφέρει 41,39 δισ. δολάρια για να μετατρέψει το Twitter σε «πλατφόρμα ελεύθερης έκφρασης».
Μόλις λίγες ημέρες αφότου απέκτησε το 9,2% της Twitter Ιnc. και έγινε έτσι ο μεγαλύτερος μέτοχος, ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ υπέβαλε πρόταση για εξαγορά της εταιρείας με πρόθεση να την αποσύρει από το χρηματιστήριο και να τη μετατρέψει σε πλατφόρμα «ελεύθερης έκφρασης».
Η είδηση φαίνεται πως ενθουσίασε τους επενδυτές, καθώς η τιμή της μετοχής ανέβηκε κατά 12% στις προσυνεδριακές διαπραγματεύσεις την Πέμπτη.
Ο μεγιστάνας της Tesla και της SpaceX προσφέρει 41,39 δισ. δολάρια ή 54,20 δολάρια ανά μετοχή, σύμφωνα με έγγραφο που κατατέθηκε στις χρηματιστηριακές αρχές σύμφωνα με το Reuters.
Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε πρίμιουμ 38% σε σχέση με την τιμή στην οποία έκλεισε η μετοχή της Twitter την 1η Απριλίου, τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης πριν από την εξαγορά του 9,2%.
«Δεν υπηρετεί τον σκοπό του»
«Μετά την αρχική μου επένδυση, συνειδητοποιώ τώρα ότι η εταιρεία δεν μπορεί ούτε να ακμάσει ούτε να υπηρετήσει την κοινωνική αποστολή της με την σημερινή της μορφή» γράφει ο Μασκ σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Twitter Μπρετ Τέιλορ.
«Το Twitter πρέπει να μεταμορφωθεί σε ιδιωτική εταιρεία».
»Η πρότασή μου είναι η καλύτερη και η τελευταία προσφορά και, αν δεν γίνει αποδεκτή, θα πρέπει να επανεξετάσω τη θέση μου ως μέτοχος» πρόσθεσε.
Η πρόταση εξαγοράς δείχνει να εξηγεί γιατί ο Μασκ απέρριψε τη θέση που του προτάθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας.
Η παρουσία του στο ΔΣ θα τον εμπόδιζε να υποβάλει προσφορά για την απόκτηση της Twitter, εξηγεί το Reuters.
«Πλατφόρμα ελεύθερης έκφρασης»
Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Twitter, ο Μασκ επανέλαβε ότι «πιστεύει στο δυναμικό της να γίνει η πλατφόρμα της ελευθερίας του λόγου σε όλο τον κόσμο».
«Πιστεύω ότι η ελευθερία του λόγου είναι κοινωνική επιταγή για μια λειτουργική δημοκρατία» τόνισε.
Ο Μασκ είχε προηγουμένως ασκήσει κριτική στο Twitter δημόσια. Μεταξύ άλλων προχώρησε σε «δημοσκόπηση» μεταξύ των 80 εκατομμυρίων ακολούθων του ρωτώντας τους αν η εταιρεία μένει πιστή στις αρχές της ελεύθερης έκφρασης.
Είχε δηλώσει μάλιστα πως εξέταζε το ενδεχόμενο δημιουργίας νέας εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης.
Οικονομικός σύμβουλος πίσω από την πρόταση εξαγοράς ήταν η Morgan Stanley, διευκρίνισε ο δισεκατομμυριούχος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις