«Δεν είναι η καλύτερη εποχή να λες πράγματα εναντίον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ»: Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – Παναγιωτόπουλου
Αφορμή η κύρωση συμφωνιών Ελλάδας, Τουρκίας και Ρουμανίας για την ίδρυση Κέντρου Αριστείας Ναυτικής Ασφάλειας στη γειτονική χώρα
- Υπό κράτηση η Ειρήνη Μουρτζούκου – Την Παρασκευή στο αυτόφωρο για συκοφαντική δυσφήμηση
- Στο «μικροσκόπιο» της Εισαγγελίας η πισίνα στο ακίνητο του Στέφανου Κασσελάκη στις Σπέτσες
- Ο Ρίτσαρντ Γκιρ θυμάται την πρώτη του συνάντηση με την Τζούλια Ρόμπερτς με αφορμή το «Pretty Woman»
- «Καλπάζουν» οι τιμές του φυσικού αερίου
Κόντρες μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η φράση του υπουργού Άμυνας ότι «δεν είναι η καλύτερη εποχή να λες πράγματα εναντίον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ» με αφορμή τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την κύρωση μνημονίων συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα – Τουρκία – Ρουμανία για την ίδρυση Κέντρου Αριστείας Ναυτικής Ασφάλειας του ΝΑΤΟ στη γειτονική χώρα.
Η συγκυρία
Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσαν ενστάσεις για τη χρονική συγκυρία της κύρωσης τέτοιων συμφωνιών στις οποίες απάντησε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και αφού τόνισε μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν πολλές τέτοιες εκκρεμμότητες για κύρωση στη Βουλή από προηγούμενα χρόνια, αποσυνέδεσε από τη συγκεκριμένη συγκυρία την κύρωση αυτών των συμφωνιών (τρεις συνολικά τον αριθμό – η μία είναι ανάμεσα σε Ελλάδα και Νορβηγία για την ασφάλεια και την ανταλλαγή πληροφοριών).
Ο κ. Παναγιωτόπουλος απέρριψε την κριτική του Γιώργου Κατρούγκαλου ότι η κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης για τη δημιουργία του Κέντρου Αριστείας Ναυτικής Ασφαλείας στην Τουρκία έγινε ύστερα από υπόδειξη της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτώριας Νούλαντ και μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Η συγκυρία, λένε κάποιοι, δεν είναι η σωστή. Μα έχουμε να κάνουμε όπως σας είπα με μία Συμφωνία για τη δημιουργία ενός συγκεκριμένου Κέντρου Αριστείας και τη συμμετοχή της χώρας σε αυτό. Δηλαδή οι σχέσεις με την Τουρκία ήταν ρόδινες όταν πριν από δύο μήνες ήρθαμε και εισηγηθήκαμε την Ψήφιση της δημιουργίας Κέντρου Αριστείας Αντιπυραυλικής Άμυνας στην Κρήτη με τη συμμετοχή Τούρκου Αξιωματούχου, επειδή όπως είπαμε και τότε πρόκειται για ΝΑΤΟϊκή οντότητα, όχι ΝΑΤΟϊκή δομή, αλλά συναφή με το ΝΑΤΟ οντότητα κι εκεί θα είχαμε και συμμετοχή της Τουρκίας, που όπως και να το κάνουμε μας αρέσει – δεν μας αρέσει, το θέλουμε – δεν το θέλουμε είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ κι επομένως διέπεται από το πλέγμα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων από τη θέση της αυτή;
Οι σύμμαχοι θέλουν την Τουρκία προσδεμένη στο ΝΑΤΟ
»Δεν ήταν πριν από τρεις – τέσσερις μήνες ρόδινες οι σχέσεις με την Τουρκία. Αντιθέτως ο καιρός της έντασης ήταν πιο κοντά χρονικά πριν από τρεις – τέσσερις μήνες. Κι αν οι γεωπολιτικές εξελίξεις άλλαξαν λίγο τον τρόπο με τον οποίον πολλοί Σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ βλέπουν τη θέση της Τουρκίας. Αν αυτό ισχύει, τότε αυτό ενδεχομένως θα μπορούσε να συνηγορήσει για έναν ακόμα λόγο υπέρ της σύναψης και της προώθησης από τη Βουλή αυτής της Συμφωνίας. Ξέρετε δεν είναι η καλύτερη εποχή να λες πράγματα εναντίον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Διότι αυτήν την εποχή οι Σύμμαχοι είτε το θέλουμε – είτε όχι, είτε μας αρέσει – είτε όχι, θέλουν να εξασφαλίσουν ότι η Τουρκία παραμένει προσδεμένη στο άρμα του ΝΑΤΟ.
»Αν παραβλέπουν κάποιες συμπεριφορές της Τουρκίας, φερ’ ειπείν η αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 ή όχι είναι δικό τους ζήτημα να αξιολογήσουν. Εμείς θα λέμε αυτά που έχουμε να λέμε, θα αιτιολογούμε τις ενστάσεις μας, τις επιφυλάξεις μας. Θα ζητούμε πάντα να μεταβάλει η Τουρκία προς το καλύτερο στοιχεία συμπεριφοράς της, λιγότερη προκλητικότητα, λιγότερη επιθετικότητα, λιγότερες εμπρηστικές δηλώσεις, λιγότερες συμπεριφορές όπως οι παραβιάσεις του εναερίου μας χώρου ή οι υπερπτήσεις που αυτό το διάστημα ήταν και πολλές από μέρους τους. Θα ζητούμε πάντα τα ίδια. Από εκεί και πέρα όμως, όπως σας είπα, υπάρχει και η γενικότερη εικόνα».
Διαβάστε επίσης Προκλητικό μήνυμα Ερντογάν για Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο: «Τα βιβλία μας περιγράφουν ως στρατιωτικό έθνος»…
Διαβάστε επίσης Οι ΗΠΑ, το Ουκρανικό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις
Η λογική του πιστού και δεδομένου συμμάχου βυθίζει σε κινδύνους
Έντονη είναι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι βυθίζει τη χώρα σε μεγαλύτερους κινδύνους. Ειδικότερα σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου επισημαίνει:
«Ο Υπουργός Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλος, απαντώντας στη Βουλή σε κριτικές για τη σκοπιμότητα και την συγκυρία κύρωσης σύμβασης για ίδρυση Κέντρου Αριστείας ΝΑΤΟ για τη Ναυτική Ασφάλεια με έδρα την Τουρκία, δήλωσε: «Δεν είναι η καλύτερη εποχή να λες πράγματα εναντίον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ διότι αυτήν την εποχή οι σύμμαχοι, είτε μας αρέσει, είτε όχι, θέλουν να εξασφαλίσουν ότι παραμένει προσδεδεμένη στο άρμα του ΝΑΤΟ».
»Και όμως για την Κυβέρνηση, η κύρωση του Κέντρου πρέπει να επισπευσθεί. Και η Ελλάδα πρέπει να πρωτοστατεί στο ΝΑΤΟ ως χώρα της ανατολικής πτέρυγας, αναλαμβάνοντας το σοβαρό κόστος που αυτό συνεπάγεται.
»Ο κ. Μητσοτάκης, με τη λογική του πιστού και δεδομένου συμμάχου και της Ελλάδας- «φυλακίου της Δύσης προς Ανατολάς», όχι μόνο δεν υπερασπίζεται τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά βυθίζει τη χώρα σε όλο και μεγαλύτερους κινδύνους».
Δεν συνιστά καμία παραδοχή
Νωρίτερα σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ρωτήθηκε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αν οι δηλώσεις αυτές του Νίκου Παναγιωτόπουλου συνιστούν κάποια έκκληση – παραδοχή από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης ότι η Τουρκία έχει αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και απάντησε:
«Καμία απολύτως παραδοχή δεν συνιστά. Δεν έχει αλλάξει τίποτα σε ό,τι αφορά τη χώρα μας για τις προκλητικές και παράνομες κινήσεις της Τουρκίας, είτε αυτές εκδηλώνονται με υπερπτήσεις, είτε εκδηλώνονται με προκλητική ρητορική».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις