Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε σημείο καμπής η σύγκρουση μετά από 50 μέρες
Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για 50 ημέρες. Η «τέταρτη φάση» της σύγκρουσης μοιάζει καθοριστική για το ποιος θα πάρει προβάδισμα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, ωστόσο η προοπτική λήξης μοιάζει να απομακρύνεται και ο εφιάλτης μίας παγκόσμιας σύρραξης απλώνεται πάνω από τον πλανήτη
- Συνεδριάζει τη Δευτέρα το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Μητσοτάκη - Τα επτά θέματα
- Ανήλικοι μαχαίρωσαν 23χρονο στον πνεύμονα για… μία παρατήρηση - Τι λέει ο πατέρας του θύματος
- Ισχυροί άνεμοι στη Βρετανία - Μεγάλα προβλήματα στις πτήσεις ενόψει των Χριστουγέννων
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
Πενήντα μέρες συμπληρώνονται σήμερα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Χιλιάδες νεκροί, εκατομμύρια ξεριζωμένοι, περισσότεροι φτωχοί ανά τον κόσμο είναι τα αποτελέσματα της σύγκρουσης σε λιγότερο από δύο μήνες. Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει πότε θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος και με ποιον τρόπο. Η απειλή η σύγκρουση στο πεδίο της Ουκρανίας να γενικευτεί είναι διαρκώς παρούσα και όσο ο πόλεμος συνεχίζεται γίνεται πιο χειροπιαστή.
Από την έναρξη της εισβολής, περισσότεροι από 4,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία με προορισμό γειτονικές χώρες και χιλιάδες άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επαληθεύσει σχεδόν 120 επιθέσεις σε δομές υγειονομικής περίθαλψης από την έναρξη της εισβολής. Οι παγιδευμένοι σε πόλεις που βομβαρδίζονται και αναφέρουν ότι δεν υπάρχει φαγητό, νερό ή φάρμακα και δεν επιτρέπεται η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ήδη ένας παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος είναι σε εξέλιξη με τις εκτιμήσεις να μιλούν για το ξέσπασμα μιας εφιαλτικής επισιτιστικής και ενεργειακής κρίσης. Μετά από δεκαετίες η παράνοια της πυρηνικής απειλής «κανονικοποιείται» στην ρητορική των ισχυρών του πλανήτη.
Η νέα φάση του πολέμου
Πολλοί αναλυτές αναφέρονται στην πορεία του πολέμου από εδώ και πέρα, κυρίως στο επιχειρησιακό κομμάτι, καθώς η γεωστρατηγική Δύσης και Ρωσίας είναι πιο δύσκολο να εκτιμηθεί, πόσο μάλλον να προβλεφθεί όταν δεν είναι καθόλου δεδομένο που θα γύρει στρατιωτικά η πλάστιγγα.
Στην πρώτη φάση, η Ρωσία προσπάθησε να καθαιρέσει την κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και να κυριαρχήσει στη χώρα σε μια τριήμερη εκστρατεία. Στη δεύτερη, επιχείρησε να κατακτήσει την Ουκρανία, ή τουλάχιστον το ανατολικό της μισό, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας του Κιέβου με επιθέσεις αρμάτων μάχης. Στη τρίτη, ηττημένη στο βορρά, απέσυρε τις δυνάμεις της, συγκεντρώνοντάς τις στις νοτιοανατολικές και νότιες περιοχές για την κατάκτηση αυτών των τμημάτων της Ουκρανίας. Τώρα πρόκειται να ξεκινήσει η τέταρτη, και ενδεχομένως πιο αποφασιστική φάση, αναφέρει το Atlantic.
Στόχος της Μόσχας είναι να επικρατήσει σε αυτή την περιοχή μέχρι τις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με αρκετούς Αμερικανούς αξιωματούχους. Η Ουκρανία προετοιμάζεται για μια τεράστια κλιμάκωση, με τις προειδοποιήσεις για μάχη που «θα θυμίζει τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» να αυξάνονται. Δορυφορικές εικόνες δείχνουν αυξημένο αριθμό ρωσικών στρατευμάτων και τεθωρακισμένων που προελαύνουν στην ανατολική Ουκρανία.
Στρατιωτική ενίσχυση από τη Δύση
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στέλνουν περισσότερα όπλα στη χώρα και μάλιστα και βαρύ οπλισμό, ενώ ουδέτερα κράτη όπως η Σουηδία και η Φιλνανδία ετοιμάζονται να μπουν στο ΝΑΤΟ. Η Μόσχα απαντά στην κλιμάκωση αυτή με απειλές για πυρηνικά στη Βαλτική και ανακοινώσεις ότι θα στοχεύει νατοϊκά οχήματα που θα μεταφέρουν όπλα στην Ουκρανία. Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε χθες επιπλέον όπλα και πυρομαχικά αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων σε ένα πακέτο που περιλαμβάνει ελικόπτερα Mi-17, κανόνια Howitzer, drones Switchblade, συστήματα ραντάρ και προστατευτικό εξοπλισμό για πιθανές χημικές επιθέσεις. Για εβδομάδες, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητούσε από τους παγκόσμιους ηγέτες για περισσότερα όπλα και εξοπλισμό.
Η Ρωσία ξεκινάει τη μάχη στο Ντονμπάς με καλύτερους όρους στρατιωτικά. Στην ανατολική επικράτεια έχει πολλά περισσότερα πλεονεκτήματα από ό,τι στην προηγούμενη επίθεσή της στη βόρεια Ουκρανία και την πρωτεύουσα, Κίεβο. Η μάχη θα γινεί σε ανοιχτό έδαφος και όχι σε αστικές και δασώδεις περιοχές. Η περιοχή συνορεύει επίσης με τη νοτιοδυτική Ρωσία, επιτρέποντας στις ρωσικές δυνάμεις να αποφύγουν τα προβλήματα ανεφοδιασμού που εκτροχίασαν την εισβολή στη χώρα σχεδόν από την αρχή.
Αμφίρροπη μάχη
Ωστόσο δεν θα είναι μία εύκολη μάχη, ούτε η νίκη της είναι εξασφαλισμένη. Κάθε άλλο. Η Ουκρανία θα προσπαθήσει να ανακόψει τη ρωσική ισχύ με χιλιάδες στρατιώτες και αξιοποιώντας τον εξοπλισμό της Δύσης. Το πλήγμα στη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου, ακόμα κι αν δεν έγινε από πύραυλο της Ουκρανίας, είναι σημαντικό και ενδεικτικό της κατάστασης. Η Ρωσία μπορεί να έχει σημαντικές απώλειες αν και είναι ισχυρότερη δύναμη, ενώ έχει να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της από τις αυξανόμενες απώλειες του ρωσικού στρατού. Εξάλλου είχε υποσχεθεί ότι επρόκειτο για μια στρατιωτική επιχείρηση που θα τελείωνε γρήγορα, ενώ τώρα τα δεδομένα έχουν αλλάξει.
Όσο προχωράνε οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, θα φαίνεται πως θα αντιδρά η Δύση, και εάν θα αντιδράει ενιαία. Η πιο ενεργή εμπλοκή στον πόλεμο θα σημάνει φυσικά μία κλιμάκωση που κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει πού και πώς θα σταματήσει
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις