Ρωσία: Απειλεί με πυρηνικά στη Βαλτική – Αιχμή η ενδεχόμενη ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
«Δεν μπορεί να γίνεται πλέον λόγος για οποιοδήποτε αποπυρηνικοποιημένο καθεστώς για τη Βαλτική - η ισορροπία πρέπει να αποκατασταθεί», δήλωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.
Η Ρωσία προειδοποίησε σήμερα το ΝΑΤΟ πως, αν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία, τότε η Ρωσία θα πρέπει να ενισχύσει τις άμυνές της και πως δεν θα μπορεί πλέον να γίνεται λόγος για μια «αποπυρηνικοποιημένη» Βαλτική.
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, και εκ των στενότερων συνεργατών του Πούτιν, δήλωσε πως, εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, τότε η Ρωσία θα πρέπει να ενισχύσει τις άμυνές της στην περιοχή, κάτι που περιλαμβάνει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.
Η Φινλανδία,και η Σουηδία εξετάζουν αν θα ενταχθούν ή όχι στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Η Φινλανδία θα λάβει απόφαση μέσα στις λίγες επόμενες εβδομάδες, δήλωσε χθες, Τετάρτη, η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν.
Πυρηνική απειλή
Ο Μεντβέντεφ έθεσε επίσης ρητά το ζήτημα της πυρηνικής απειλής λέγοντας πως δεν θα μπορεί πλέον να γίνεται λόγος για μια «αποπυρηνικοποιημένη» Βαλτική – όπου η Ρωσία διατηρεί το ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία.
«Δεν μπορεί να γίνεται πλέον λόγος για οποιοδήποτε αποπυρηνικοποιημένο καθεστώς για τη Βαλτική – η ισορροπία πρέπει να αποκατασταθεί», δήλωσε ο Μεντβέντεφ.
«Μέχρι σήμερα, η Ρωσία δεν έχει λάβει τέτοια μέτρα και δεν επρόκειτο να λάβει», δήλωσε ο Μεντβέντεφ.
«Αν μας υποχρεώσουν, τότε… σημειώστε πως δεν ήμασταν εμείς που προτείναμε αυτό», πρόσθεσε.
Το φλερτ της Σουηδίας με το ΝΑΤΟ
Το κυβερνών κόμμα της Σουηδίας έχει αρχίσει να συζητά αν η χώρα θα πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, και η γειτονική Φινλανδία αναμένει να καταλήξει σε απόφαση εντός εβδομάδων.
Και οι δύο χώρες επισήμως δεν είναι δεσμευμένες στρατιωτικά, αλλά η δημόσια υποστήριξη για ένταξη στο ΝΑΤΟ έχει σχεδόν διπλασιαστεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε ποσοστό περίπου 50% στη Σουηδία και 60% στη Φινλανδία, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.
Οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες της Σουηδίας, με επικεφαλής την πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον, δήλωσαν ότι δεν πρόκειται για μια απλή ένταξη στη συμμαχία των 30 κρατών – μελών, αλλά τούς αφορά περισσότερο η «επανεξέταση των ζητημάτων ασφάλείας τους», προσθέτοντας ότι το κόμμα θα μπορούσε να αποφασίσει να υποβάλει αίτηση ακόμη και χωρίς την υποστήριξη των μελών.
Έχοντας τονίσει κατά το παρελθόν ότι η μη στρατιωτική δέσμευση είχε «εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Σουηδίας», η Άντερσον δήλωσε ότι είναι έτοιμη να συζητήσει πλέον το ενδεχόμενο αυτό με φόντο την επιθετικότητα της Μόσχας. Μάλιστα, στα τέλη Μαρτίου η ίδια σημείωνε ότι «δεν αποκλείει» την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
«Όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, η θέση της Σουηδίας για την ασφάλεια άλλαξε ριζικά» ανέφερε το κόμμα σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα. Ο γενικός γραμματέας των Σοσιαλδημοκρατών, Tobias Baudin, δήλωσε ότι η αναθεώρηση της ασφάλειας θα ολοκληρωθεί «πριν από το καλοκαίρι».
Το ζήτημα αναμένεται να αποτελέσει βασικό ζήτημα στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 11 Σεπτεμβρίου, με τα κεντροδεξιά κόμματα της αντιπολίτευσης να έχουν ήδη δηλώσει ότι θα υποστήριζαν αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ και τους ακροδεξιούς Σουηδούς Δημοκράτες να είναι επίσης θετικοί σε αυτό το ενδεχόμενο.
Και η Φινλανδία
Η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται σύνορα 1.340 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, αναμένεται να κάνει γνωστές τις προθέσεις σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ πριν από τα μέσα του καλοκαιριού.
Ο Αλεξάντερ Στουμπ, πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, δήλωσε στο AFP ότι είναι «δεδομένο» πως το Ελσίνκι θα υποβάλει αίτημα για ένταξη στη συμμαχία, ίσως και στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο, στη Μαδρίτη.
Μια έκθεση για την εθνική ασφάλεια που είχε ανατεθεί από την κυβέρνηση αναμένεται να παραδοθεί στο κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα για να βοηθήσει τους Φινλανδούς βουλευτές να αποφασίσουν σχετικά με το ζήτημα πριν ψηφίσουν, ενώ πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι μόνο έξι από τους 200 βουλευτές της χώρας ήταν αντίθετοι.
«Θα έχουμε πολύ προσεκτικές συζητήσεις, αλλά δεν θα χρειαστούμε περισσότερο χρόνο από όσο πρέπει» δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η πρωθυπουργός της χώρας, Sanna Marin. «Νομίζω ότι θα τελειώσουμε τη συζήτηση πριν από τα μέσα του καλοκαιριού» είπε.
Και οι δύο χώρες έχουν λάβει δημόσιες διαβεβαιώσεις από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ότι τα αιτήματά τους θα είναι ευπρόσδεκτα, καθώς και υποστήριξη από διάφορα μέλη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Τουρκίας.
- Φουρνιέ: «Μου αρέσει πολύ εδώ, απολαμβάνω να παίζω γι’ αυτόν τον κόσμο»
- Γιάφκα στο Παγκράτι: Ο «αόρατος» φιλόλογος από τον Βύρωνα και οι «παλιοί γνώριμοι» επισκέπτες της αποθήκης
- «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο» – Μαρτυρίες από την περιοχή που χτύπησε το νέο όπλο του Πούτιν [video]
- Βραζιλία: Τι αφορούν οι κατηγορίες στον Ζαίρ Μπολσονάρου για απόπειρα πραξικοπήματος
- Μυτιλήνη: Πάτησε το panic button και πήρε απάντηση σε 31 λεπτά
- Ολυμπιακός – Μπασκόνια 92-69: Την ισοπέδωσε και έφτασε τις έξι σερί νίκες