Προβληματική επικοινωνία στη σχέση; Έτσι θα βοηθήσετε τον σύντροφό σας να «ανοιχτεί»
Γιατί κάποιος μπορεί να είναι «κλειστός» και πώς μπορείτε να βελτιώσετε την επικοινωνία μαζί του
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία παίζει τεράστιο ρόλο στην επιτυχία κάθε σχέσης, ιδιαίτερα των ρομαντικών. Αλλά για τον ένα ή τον άλλο λόγο, μερικοί άνθρωποι δεν έχουν πάντα την τάση να μοιράζονται τα συναισθήματά τους με φίλους, οικογένεια ή ακόμα και με τον σύντροφό τους.
Εάν ο σύντροφός σας είναι εσωστρεφής και δυσκολεύεται ή αρνείται να σας «ανοιχθεί», αυτό μπορεί να σας πληγώσει και να σας αποθαρρύνει. Αλλά υπάρχουν βήματα που μπορείτε να κάνετε για να τον ενθαρρύνετε να το κάνει.
Γιατί κάποιος μπορεί να είναι «κλειστός»
Ο κύριος λόγος που ένα άτομο μπορεί να δυσκολεύεται να ανοιχθεί είναι ότι δεν αισθάνεται συναισθηματικά ασφαλής να το κάνει. Αυτό μπορεί να είναι μια αντανάκλαση του πώς νιώθει για τη σχέση. Μπορεί να μην αντιλαμβάνεται ότι είναι αρκετά ασφαλής για να μοιραστεί τον εσωτερικό του κόσμο ή μπορεί να μην έχει ακόμη επενδύσει αρκετά στη σχέση σας, ώστε να θελήσει να εμβαθύνει στα συναισθήματα και τις σκέψεις του.
Δείτε επίσης: Παιδιά στην ανάπτυξη: Οι κινήσεις που δεν θέλετε να χάσετε
Η τάση για αποκλεισμό μπορεί επίσης να πηγάζει από προηγούμενες σχέσεις ή από κάποιο τραύμα. Είναι πιθανό αυτό το άτομο να νιώθει ντροπή για την εμπειρία του και να πιστεύει ότι πρέπει να «κρύψει» αυτό το κομμάτι του. Μερικοί άνθρωποι προερχόμενοι από συντηρητικά περιβάλλοντα (οικογενειακά ή πολιτισμικά) μπορεί να είναι λιγότερο διατεθειμένοι να συζητούν προσωπικά ζητήματα. Σε γενικές γραμμές, οι άνδρες συχνά δεν ενθαρρύνονται να μιλούν για τα συναισθήματά τους, έτσι πολλοί έχουν μάθει να αντιστέκονται να το κάνουν από νεαρή ηλικία.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι άνθρωποι επεξεργάζονται τα πράγματα με τον δικό τους τρόπο και με διαφορετικές ταχύτητες, επίσης. Πραγματικά μπορεί να μην ξέρουν πώς να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας, επειδή οι ίδιοι δεν έχουν θέσει ποτέ αυτές τις ερωτήσεις στον εαυτό τους (πόσο μάλλον σε άλλους). Κάποιος μπορεί να δυσκολευτεί να ανοιχτεί αν δεν έχει «επεξεργαστεί» το θέμα για το οποίο αντιστέκεται να επικοινωνήσει. Του είναι δηλαδή άβολο να «πάει εκεί», οπότε το αποφεύγει.
Πώς να κάνετε κάποιον να «ανοίξει»
Ακολουθούν 7 τεχνικές για να βελτιώσετε την επικοινωνία με τον σύντροφό σας, όταν εκείνος δυσκολεύεται να μοιραστεί μαζί σας τις σκέψεις και τα συναισθήματά του:
#1 Η συνέπεια είναι το «κλειδί»
Τα άτομα με άκαμπτα όρια τείνουν να χρειάζονται περισσότερο χρόνο από τον μέσο άνθρωπο για να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη, σχέση και συναισθηματική ασφάλεια. Εάν ο σύντροφός σας αντιμετωπίζει οποιοδήποτε από τα παραπάνω, είτε πρόκειται για τραύμα σχέσης του παρελθόντος είτε για έλλειψη επεξεργασίας των συναισθημάτων του, είναι σημαντικό να είστε συνεπείς για να τον βοηθήσετε στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης.
#2 Εξασκηθείτε στην ενεργητική ακρόαση
Ακόμα κι αν κάποιος δυσκολεύεται να ανοίξει, όλοι έχουμε μια βαθιά επιθυμία να αισθανθούμε ότι τον βλέπουν και τον καταλαβαίνουν. Η ενεργή ακρόαση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διαβεβαιώσετε τον σύντροφό σας ότι είστε εκεί για εκείνον, προσφέροντας τον ασφαλή χώρο που χρειάζονται. Το πιο σημαντικό συστατικό της ενεργητικής ακρόασης είναι η ενσυναίσθηση: Μια μη επικριτική λεκτική αναγνώριση των συναισθημάτων κάποιου.
#3 Κάντε ερωτήσεις… αλλά όχι πάρα πολλές
Η εύρεση της ισορροπίας μεταξύ ευαίσθητων και αδιάκριτων ερωτήσεων είναι ζωτικής σημασίας, καθώς η τελευταία μπορεί να κάνει τον σύντροφό σας να απομακρυνθεί περισσότερο. Οι πάρα πολλές ερωτήσεις μπορούν να τον κάνουν να αισθάνεται ότι τον ανακρίνετε και τον κρίνετε κι αυτό τον θέτει σε άμυνα. Γι’ αυτό δείξτε υπομονή και μην ξεχνάτε να ακούτε ενεργά όταν κάνετε μια ερώτηση.
#4 «Αποκαλυφθείτε» πρώτη
Όταν μοιραζόμαστε τις δικές μας σκέψεις και τα δικά μας συναισθήματα με τον σύντροφό μας, αυτό μπορεί να τον βοηθήσει να κάνει το ίδιο. Κάντε τις δηλώσεις αυτές με τρόπο που τον ωθεί να προσφέρει την εμπειρία του. Για παράδειγμα, «Δυσκολεύομαι πραγματικά με την κοινωνική απόσταση και νιώθω μόνη και ευάλωτη. Εσύ πώς τα πας;» Συμπεριλαμβάνοντας στην ερώτηση την δική σας ευπάθεια, θα είναι λιγότερο πιθανό να αισθανθεί απόρριψη ή φίμωση.
#5 Στηριχτείτε σε μη λεκτικά «σήματα»
Ακούγεται απλό, αλλά τα μη λεκτικά «σήματα» βοηθούν πολύ στην αποτελεσματική επικοινωνία. Όλοι είχαμε κάποια στιγμή την αίσθηση ότι κάποιος δεν έλεγε αυτό που εννοούσε, με βάση τη γλώσσα του σώματός του – οπότε το να προσέχουμε τα «σήματα» που εκπέμπουμε θα συμβάλει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και αίσθησης ασφάλειας. Πράγματα όπως η οπτική επαφή, οι γνήσιες και ζεστές εκφράσεις του προσώπου και ο τόνος της φωνής σας, είναι πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου.
#6 Αφήστε τον να καταλάβει ότι εκτιμάτε τη σχέση σας και ρωτήστε τι χρειάζεται για να νιώσει ασφάλεια
Εάν όλα τα άλλα αποτύχουν, ίσως χρειαστεί να ρωτήσετε τον σύντροφό σας ευθέως τι χρειάζεται. Μπορείτε να πείτε κάτι σαν, «Νοιάζομαι πραγματικά για σένα και θέλω να συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε τη σχέση μας. Έχω παρατηρήσει ότι όποτε πάμε να μιλήσουμε για [εισάγετε θέμα], αλλάζεις θέμα. Αν δεν θέλεις να μιλήσεις γι’ αυτό, καταλαβαίνω και δεν θα ασχοληθώ, αλλά θέλω επίσης να είμαι εδώ αν και όταν το κάνεις. Υπάρχει κάτι που χρειάζεσαι από εμένα για να αισθανθείς πιο ασφαλής; (έχοντας υπόψη τα tips 2 και 5).
#7 Αναγνωρίστε τις δικές σας επιθυμίες
Είναι εξίσου σημαντικό να αναγνωρίσετε αν έχετε εσείς η ίδια την επιθυμία να εμβαθύνετε τις σχέσεις σας πιο γρήγορα ενδεχομένως απ’ ό,τι μπορεί να θέλει ο σύντροφός σας. Μπορεί να έχετε διαφορετικά όρια, χρονοδιαγράμματα ή ακόμα και υποσυνείδητα να αντιμετωπίζετε φόβους εγκατάλειψης. Εάν παλεύετε με την απροθυμία του συντρόφου σας να ανοιχτεί, σκεφτείτε τις δικές σας ανάγκες για «πληροφορίες» ή οικειότητα και λάβετε υπόψη ότι μπορεί να χρειαστεί να δείξετε υπομονή.
Πώς να διατηρήσετε τη σύνδεση
Μόλις αρχίσετε να κάνετε πρόοδο με τον σύντροφό σας, αναγνωρίστε αυτά που έχει μοιραστεί μαζί σας και ευχαριστήστε τον που σας εμπιστεύεται αυτές τις πληροφορίες. Και μην ανησυχείτε αν «φρενάρει» ξαφνικά, καθώς είναι σύνηθες για τους ανθρώπους να υποχωρούν αφού ανοιχτούν, επειδή η ευπάθεια και η ντροπή τους είναι υπερβολικά συντριπτική ή άβολη.
Για να διατηρήσετε αυτή την «ροή», συνεχίστε να εφαρμόζετε τις προαναφερθείσες συμβουλές, μαζί με ευρύτερους τρόπους για να εμβαθύνετε τη σύνδεσή σας ως ζευγάρι, όπως να δίνετε προτεραιότητα στις βραδιές ραντεβού και να μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε αποτελεσματικά τις διαφωνίες. Οι αλλαγές μπορεί να μην συμβούν από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά με λίγη υπομονή και προσπάθεια, εσείς και ο σύντροφός σας μπορείτε να καταλάβετε τι λειτουργεί για να συνδεθείτε πραγματικά συναισθηματικά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις