Moskva: Γιατί η βύθισή του κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην Κίνα
Η βύθιση του Moskva, ειδικά αν επιβεβαιωθεί ότι υπήρξε ουκρανική ενέργεια, στέλνει μήνυμα και στο Πεκίνο, σύμφωνα με αναλυτές.
Η βύθιση του Moskva αποτελεί τη νούμερο 1 είδηση σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες.
Όλα τα διεθνή ΜΜΕ προσπαθούν να βρουν πληροφορίες και στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ό, τι ισχυρίζεται το Κίεβο, δηλαδή ότι οι ουκρανικές δυνάμεις με πυραύλους Neptune χτύπησαν το «καμάρι» του ρωσικού στόλου.
Το CNN, σε ανάλυσή του, για την περίπτωση του Moskva παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα πτυχή αυτή της υπόθεσης. Σύμφωνα με το αμερικάνικο ΜΜΕ, αυτό το χτύπημα μπορεί να στείλει μήνυμα και στην Κίνα.
Κινέζικες στρατιωτικές ασκήσεις στην Ταϊβάν
Πριν περάσουμε στην ανάλυση του CNN, να σημειώσουμε ότι σήμερα έγινε γνωστό ότι το κινέζικο υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι θα διεξάγει αεροπορικές και ναυτικές ασκήσεις στην περιοχή της Ταιβάν «μετά τις αμερικάνικες προκλήσεις».
Στο άρθρο του το CNN εξηγεί ότι αναλυτές λένε ότι η βύθιση θα μελετηθεί προσεκτικά στην Ανατολική Ασία, ειδικά αν επιβεβαιωθεί ότι ουκρανικοί πύραυλοι έπληξαν το πολεμικό πλοίο.
Ειδικότερα, οι αναλυτές θα αναζητήσουν οποιαδήποτε συμπέρασμα που θα μπορούσε να προσφέρει σε πιθανή στρατιωτική σύγκρουση με την Ταϊβάν, «το δημοκρατικά διοικούμενο νησί που το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα του Πεκίνου διεκδικεί ως μέρος της επικράτειάς του», γράφει το CNN.
Το Πεκίνο δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας για να αποκτήσει τον έλεγχο της Ταϊβάν και αυτό έχει προκαλέσει εντάσεις με τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν δεσμευτεί να παράσχουν στο νησί αμυντικά όπλα.
Ο Τίμοθι Χιθ, ανώτερος ερευνητής διεθνούς άμυνας στo think tank RAND Corp. δήλωσε ότι το χτύπημα στο Moskva υπογραμμίζει τόσο στην Κίνα όσο και στις ΗΠΑ «την ευπάθεια των πλοίων επιφάνειας» σε οποιαδήποτε πιθανή στρατιωτική σύγκρουση.
Ο Χιθ δήλωσε ότι σε ένα τέτοιο σενάριο το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα ήθελε να κρατήσει τα πλοία επιφανείας του πολύ μακριά από την εμβέλεια των αντιπλοϊκών πυραύλων που έχει συγκεντρώσει το Πεκίνο στην κινεζική ενδοχώρα.
Η Κίνα, από την άλλη πλευρά, γνωρίζει ότι η Ταϊβάν είχε αποκτήσει φθηνούς πυραύλους κατά πλοίων παρόμοιους με εκείνους που η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι έπληξαν το Moskva, είπαν ο Χιθ και άλλοι αναλυτές.
Εξαιτίας αυτού, «οποιαδήποτε πιθανή (σ.σ. κινεζική) εισβολή στην Ταϊβάν παραμένει μια εξαιρετικά υψηλού κινδύνου αποστολή», δήλωσε ο Χιθ.
Οι διαφορές με το Moskva
Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές είπαν ότι η βύθιση του Moskva έχει περιορισμένη σημασία για την κατάσταση στην Ανατολική Ασία.
Ο Τόμας Σούγκαρτ, πρώην διοικητής υποβρυχίου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ο οποίος τώρα είναι αναλυτής στο Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια, δήλωσε ότι υπάρχουν πάρα πολλές διαφορές μεταξύ των καταστάσεων.
Τα συστήματα αεράμυνας του Moskva δεν είναι στην ίδια κατηγορία με τα πιο σύγχρονα συστήματα Aegis στα αντιτορπιλικά του αμερικανικού ναυτικού και οι ουκρανικοί πύραυλοι κατά πλοίων δεν είναι τόσο καλοί όσο οι κινεζικοί, δήλωσε ο Σούγκαρτ.
Επίσης, τα πολεμικά πλοία της σοβιετικής εποχής, όπως το Moskva, ήταν συνήθως «γνωστά για την επιθετική τους δύναμη, όχι για τα αμυντικά τους συστήματα ή τον έλεγχο των ζημιών τους», δήλωσε ο Σούγκαρτ.
- Αυστραλία: Μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με πυρκαγιά τεραστίων διαστάσεων
- Ισραήλ: Νέα πυραυλική επίθεση των Χούθι παρά το μπαράζ των ισραηλινών βομβαρδισμών στην Υεμένη
- Γάζα: Τουλάχιστον 45 νεκροί σε ισραηλινές επιδρομές – Ανάμεσά τους εργαζόμενοι νοσοκομείου και δημοσιογράφοι
- Νιγηρία: 10 άμαχοι νεκροί σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς του στρατού
- Σομαλία: Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν πως σκότωσαν 2 μέλη της τζιχαντιστικής Σεμπάμπ
- Φινλανδία: Η αντίδραση ΕΕ και ΝΑΤΟ για τη δολιοφθορά στο υποθαλάσσιο καλώδιο