Παλαιοχώρα Αίγινας: Ο άγνωστος Μυστράς του Σαρωνικού με τις 365 εκκλησίες
Η Παλαιoχώρα αποτελεί ένα μεσαιωνικό χωριό που χτίστηκε τον 9ο αιώνα.
Βρίσκεται πίσω και πάνω από το λόφο του Αγίου Νεκταρίου, στα 7 χμ από το λιμάνι της Αίγινας με πορεία προς το κέντρο του νησιού, και ξεχωρίζει για την ιστορία, τη θέα και τις εκκλησίες της.
Ο λόγος για την Παλαιοχώρα: Μια υπέροχη καστροπολιτεία στα πρότυπα του διάσημου Μυστρά της Λακωνίας, που κυριολεκτικά μαγεύει τον κάθε επισκέπτη.
Αν αποφασίσετε να επισκεφτείτε αυτό το πανέμορφο μέρος, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και το Ιερό προσκύνημα του Αγίου Νεκταρίου που βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου και αποτελεί όχι απλά ένα σπουδαίο θρησκευτικό αξιοθέατο του νησιού αλλά ένα από τα κορυφαία προσκυνήματα της Ελλάδας.
Αθέατη
Η Παλαιoχώρα αποτελεί ένα μεσαιωνικό χωριό που χτίστηκε τον 9ο αιώνα. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η μεταφορά της πρωτεύουσας της Αίγινας στο λόφο της Παλιαχώρας έγινε τον 9ο μ.Χ. αιώνα, μετά από επιδρομή Σαρακηνών που κατέστρεψαν το Λυγουριό και την Αττική.
Ο λόφος της Παλαιοχώρας προσέφερε στους Αιγινήτες, εκτός από προστασία, και μια καλή διαμονή παρέχοντας πόσιμο νερό που αντλούσαν από δύο φυσικές πηγές και δεξαμενές (σουβάλες), καθώς και άφθονη τροφή μιας και η γύρω περιοχή του Μεασαγρού ήταν πολύ εύφορη.
Ακόμα, η τοποθεσία της Παλαιοχώρας ήταν ιδανική όχι μόνο γιατί ο λόφος ήταν ένα εκ φύσεως οχυρό, αλλά επειδή παράλληλα τους επέτρεπε να έχουν πλήρη εποπτεία όλου του Σαρωνικού κόλπου.
Επίσης, ο οικισμός που δημιουργήθηκε παρέμεινε αθέατος κατά κάποιο τρόπο, χάρη στην τεχνική και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή των σπιτιών.
Ο Μυστράς του Σαρωνικού
Διακόσια και πλέον χρόνια πέρασαν από τότε που οι κάτοικοι της Αίγινας, άφησαν την ασφάλεια του οχυρού λόφου της Παλιαιοχώρας για να κατεβούν και πάλι στο λιμάνι, ελεύθεροι, απαλλαγμένοι από τις επιδρομές των πειρατών, έτοιμοι να φτιάξουν από την αρχή τη νέα πόλη της Αίγινας.
Η Παλαιοχώρα, «Ο Μυστράς της Αίγινας», στέκει από τότε ερειπωμένη και τυλιγμένη σε μιαν απόκοσμη σιωπή. Με τη μοναδική ομορφιά της συνεπαίρνει τον οδοιπόρο που θα περιπλανηθεί στα πέτρινα μονοπάτια της και με κατάνυξη θα διαβεί το χορταριασμένο κατώφλι των Μεσαιωνικών εκκλησιών της.
365 εκκλησίες
Η παράδοση θέλει τις εκκλησίες της Παλαιοχώρας να είναι 365, όσες και οι μέρες του χρόνου. Ιστορικές μελέτες αναφέρουν ωστόσο ότι στην πραγματικότητα υπήρξαν γύρω στις 50.
Σήμερα μπορούμε να επισκεφτούμε τις 33 που αντέχουν ακόμα στο χρόνο. Οι ναοί χρονολογούνται από τις αρχές του 12ου έως και τον 18ο αιώνα μ.Χ. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι μονόχωροι ή μονοκάμαροι όπως τους λένε, με ημικυλινδρικό θόλο και ανακουφιστικά τόξα στις πλάγιες πλευρές τους. Κάποιοι από τους ναούς είναι δίκλιτοι ή δίδυμοι ή δισυπόστατοι. Αυτό σημαίνει ότι δίπλα σε έναν ναό χτιζόταν και ένας δεύτερος για να εξυπηρετεί και τους καθολικούς. Έτσι έχουμε πέντε δίκλιτους βασιλικούς ναούς.
Εν όψει της Μεγάλης εβδομάδας, το Up Stories αποκαλύπτει για πρώτη φορά τον άγνωστο Μυστρά του Σαρωνικού. Δείτε παρακάτω το εντυπωσιακό drone video:
- Καιρός: Δεν υποχωρεί το κύμα κακοκαιρίας – Έντονα καιρικά φαινόμενα και στην Αττική
- Αυτό δεν θέλει να δει ένας δισεκατομμυριούχος στο… βιογραφικό σου
- LIVE: Ελλάδα – Αγγλία
- Γιασικεβίτσιους: «Η Ζαλγκίρις είναι μια από τις πιο psysical ομάδες της Euroleague»
- Η εντεκάδα της Αγγλίας κόντρα στην Ελλάδα (pic)
- Ιταλία: Πωλήθηκε το… καταραμένο μέγαρο στη Βενετία – Ποια είναι η ιστορία του