Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ – Τσακαλώτος: «Η Αριστερά δεν μπορεί να κάνει εκπτώσεις για να κερδίσει την εξουσία, ο κόσμος δεν τρώει κουτόχορτο».
«Δεν μου έδωσε εντολή ο σύντροφος πρόεδρος για να φτιάξω το αριστερό μου προφίλ ή να κατηγορώ από το Facecook ανθρώπους ότι δεν έχουν αριστερή άποψη», δήλωσε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε αιχμές συντρόφων του.
- Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ της Αμαλιάδας
- Πόσο θα κοστίσει στην τσέπη των Ελλήνων αν ενεργοποιηθεί η «βόμβα» Τραμπ για 5% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες
- Σε επιφυλακή η Ελλάδα μετά τη σοκαριστική επίθεση στο Μαγδεμβούργο – Τα μέτρα που λαμβάνει
- Νέο αντιμονοπωλιακό πλήγμα για τη Google – Στο στόχαστρο των ιαπωνικών αρχών
Με ομιλίες συνέδρων συνεχίζονται από το πρωί του Σαββάτου οι εργασίες του 3ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.
Ανάμεσα στις παρεμβάσεις των στελεχών του κόμματος, αυτή που αναμφίβολα ξεχωρίζει είναι του πρώην υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος, μία μερικές ώρες νωρίτερα – αργά το βράδυ της Παρασκευής – προκάλεσε έντονο εκνευρισμό, αλλά και αποδοκιμασίες εκ μέρους των «προεδρικών» συντρόφων του.
Και αυτό, γιατί ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε τη διαφωνία του με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για ενιαία κάλπη, από την οποία θα αποφασιζόταν τόσο η εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση, όσο και η σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής.
Ο πρώην υπουργός διαφώνησε έντονα με την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι πρέπει να στηθούν δύο διαφορετικές κάλπες γιατί, όπως υποστήριξε, είναι διαφορετικά τα θέματα για τα οποία ζητείται να αποφασίσουν τα μέλη του κόμματος. Μάλιστα, όπως είπε, το συγκεκριμένο ζήτημα τίθεται σαν «εκβιασμός».
Στη μικρή του παρέμβαση – διήρκησε λιγότερο από ένα λεπτό – προκλήθηκε μεγάλη ένταση στις εξέδρες, με πολλούς συνέδρους να τον αποδοκιμάζουν έντονα, ενώ ορισμένοι φώναζαν να κατέβει από το βήμα.
Τελικά, πέρασε η πρόταση Τσίπρα για ενιαία κάλπη, κάτι αναμενόμενο, εξάλλου, καθώς περίπου το 70% του συνεδρίου ελέγχεται από τους «προεδρικούς».
Ωστόσο, αποκτά ιδιαίτερη σημασία το γεγονός της κατάθεσης αυτής της ηχηρής παρέμβασης από τα 14 στελέχη της «Ομπρέλας», μεταξύ των οποίων και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφορικά με τη διαδικασία εκλογής του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος από την οργανωμένη βάση του ΣΥΡΙΖΑ – όπως προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας – με τα μέλη της «Ομπρέλας» να ζητούν η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής να συνεχίσει να γίνεται από το συνέδριο, όπως ορίζει το ισχύον καταστατικό του κόμματος. Και αυτό, γιατί καταγράφηκε ως η άλλη άποψη απέναντι στην προεδρική ομάδα.
Τσακαλώτος: «Δεν είμαστε συστημικό κόμμα – Το μαξιλάρι των 37 δισ. δεν το αφήσαμε στη ΝΔ, αλλά στον ελληνικό λαό»
Απάντηση στην κριτική που δέχεται για την υπουργική του θητεία στο υπουργείο Οικονομικών – με αναφορά στον Παύλο Πολάκη – και το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ που άφησε, έδωσε στην ομιλία του το Σάββατο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Κατ αρχήν σημείωσε, απαντώντας στην τοποθέτηση του Γιάννη Μουζάλα, ότι «δεν επενδύουμε στην Αριστερά με τις ηρωικές ήττες, αλλά είμαστε με την Αριστερά που νικά».
Και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Είμαι περήφανος για όλα αυτά που κάναμε σαν κυβέρνηση. Είπε ο Παύλος Πολάκης ότι μέσα στην κυβέρνηση ήταν οι δημοσιονομικά συντηρητικοί και οι αριστεροί. Σας διαβεβαιώ ότι δεν υπήρχε μέρα που η διαπραγματευτική ομάδα δεν πάλευε με γνώμονα τον κόσμο της εργασίας. Ξυπνάγαμε και κοιμόμασταν με αυτή την έγνοια. Από τον Αλέξη και εμένα και την διαπραγματευτική ομάδα δουλέψαμε όλοι γι΄αυτό το αποτέλεσμα που είχαμε».
Αφήνοντας όμως αιχμές, τόνισε: «Δεν μου έδωσε εντολή ο σύντροφος πρόεδρος για να φτιάξω το αριστερό μου προφίλ ή να κατηγορώ από το Facecook ανθρώπους ότι δεν έχουν αριστερή άποψη».
Όσο για το «μαξιλάρι» των 37 δισ., για το οποίο δέχθηκε ξανά κριτική την Παρασκευή από τον Παύλο Πολάκη, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε:
«Άκουσα ότι δεν θα έπρεπε να αφήσουμε 37 δισ., αλλά 30 δισ. Μόνο που δεν θα μπορούσαμε, γιατί είχαμε δημοσιονομικούς στόχους. Δεν είμαστε συστημικό κόμμα, δεν είμαστε σαν τον Καραμανλή, που το 2009 μοίρασε λεφτά για τις εκλογές, ή σαν τον Σαμαρά. Το μαξιλάρι δεν το αφήσαμε στη ΝΔ, αλλά στον ελληνικό λαό».
Απαντώντας σε άλλες αιτιάσεις συνέδρων, αναφορικά με την ιδεολογική τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε:
«Άκουσα ότι πρέπει να είμαστε με την κεντροαριστερά. Αλλά ποιος είχε δίκιο στα πέντε χρόνια; Αυτοί που λέγανε ότι θα πρέπει να είμαστε με την ελαστική αγορά εργασίας, το «flexicurity» για την ανάπτυξη, ή εκείνοι που έλεγαν για τα πλήρη εργασιακά δικαιώματα; Ήταν ο Μανιτάκης που έλεγε ότι το κράτος δεν πρέπει να κάνει παρεμβάσεις ή εμείς που λέμε ότι το κράτος πρέπει να είναι με την υγεία και με την ανάπτυξη; Άκουσα ότι πρέπει να επεκταθούμε μέχρι τις παρυφές της Δεξιάς. Το θέμα δεν είναι πού απευθύνεσαι, αλλά ποιος είσαι εσύ και πώς απευθύνεσαι. Η Αριστερά δεν μπορεί να κάνει εκπτώσεις για να κερδίσει την εξουσία, ο κόσμος δεν τρώει κουτόχορτο».
Και ξεκαθάρισε: «Δεν κάνουμε εκπτώσεις για τους μετανάστες, δεν κάνουμε εκπτώσεις για τους ΛΟΑΤΚΙ, δεν κάνουμε εκπτώσεις για τον διαχωρισμό Εκκλησίας – Κράτους». Επέμεινε ότι «η αλληλεγγύη με τους ΛΟΑΤΚΙ, με τις γυναίκες, με τους μετανάστες είναι απαραίτητη, όμως όχι εξωτερική, αλλά εσωτερική, που σημαίνει να τους ενσωματώσουμε».
«Υπάρχει το ερώτημα τι κόμμα θέλουμε. Υπάρχουν στιγμές που οι έξυπνοι άνθρωποι μπορούν να διαφωνήσουν, η πλειοψηφία μπορεί να προχωρήσει, αλλά με αλληλεγγύη και με την άλλη άποψη. Είπε ο Γιάννης Ραγκούσης ότι υπάρχουν δύο αρχές της Αριστεράς: η ισότητα και η δημοκρατία. Υπάρχει και η διαβούλευση. Θέλουμε μέλη με ενεργό ρόλο και στελέχη που λογοδοτούν σε κομματικά όργανα που έχουν ρόλο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.
Αναφέρθηκε στη διάκριση του Αντόνιο Γκράμσι για «κίνηση θέσεων και κίνηση πολέμου» και εξήγησε: «Υπάρχουν στιγμές που απαιτούνται εντυπωσιακές κινήσεις – και αυτό το έχει ο Αλέξης – και άλλες στιγμές που πρέπει να κάνεις δουλειά μυρμηγκιού. Από το 2009 δεν κάναμε δουλειά μυρμηγκιού και δεν είχαμε σχέδιο για κατηγορίες εργαζομένων. Είναι απαραίτητο όμως να είσαι ανοιχτός στην κοινωνία, να μιλάς στην κοινωνία, να τους μαθαίνεις και να μαθαίνεις από τη κοινωνία. Το κόμμα έχει έναν διδακτικό ρόλο να αλλάξει τον κόσμο, αλλά δεν μπορεί να είναι αρεστό σε όλους».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις