Πόλεμος στην Ουκρανία: Μπαράζ εκρήξεων σε Κίεβο και Λβιβ – Εικόνες φρίκης στη Μαριούπολη
Σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ήχησαν νωρίς το πρωί στο μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Τους πιο ισχυρούς βομβαρδισμούς ύστερα από την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων δέχθηκε την Παρασκευή το Κίεβο, γεγονός που ερμηνεύεται ως ένδειξη οργής και απόπειρα εκδίκησης της Ρωσίας για τη βύθιση του καταδρομικού «Moskva», ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
Οι εκρήξεις συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας στην ουκρανική πρωτεύουσα, όπως και στη δυτική πόλη Λβιβ, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ήχησαν νωρίς το πρωί στο μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι θα απαντήσει στις ενέργειες των ουκρανικών δυνάμεων εντός του ρωσικού εδάφους με αύξηση των επιθέσεων στο Κίεβο.
Ένας εκπρόσωπος δήλωσε: «Ο αριθμός και η κλίμακα των πυραυλικών πληγμάτων κατά στόχων στο Κίεβο θα αυξηθεί ως απάντηση στο εθνικιστικό καθεστώς του Κιέβου που διενεργεί επιθέσεις τρομοκρατικού χαρακτήρα ή σαμποτάζ στο ρωσικό έδαφος».
#Ukrainian media reports about powerful explosions in #Kyiv.
City CCTV cameras shows that as the result of the shellings some districts of the city were left without electricity.
There were also reports of explosions in #Kharkiv and #Kherson. pic.twitter.com/BYuvJAP2Wm
— NEXTA (@nexta_tv) April 14, 2022
Λίγο πριν «πέσει» η Μαριούπολη
Στο μεταξύ, η αντίστροφη μέτρηση για την κατάληψη της Μαριούπολης από τον ρωσικό στρατό φαίνεται να έχει αρχίσει. Οι Ρώσοι ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν το μεγάλο εργοστάσιο χάλυβα Ιλιτς, ένα από τα τελευταία οχυρά των ουκρανικών δυνάμεων, οι οποίες έχουν περιοριστεί πλέον σε μικρούς θυλάκους στην περιοχή του λιμανιού και κυρίως στο τεράστιο βιομηχανικό συγκρότημα Azovstal.
Αν η Μαριούπολη τελικά «πέσει», θα είναι η πρώτη από τις δέκα μεγαλύτερες πόλεις της Ουκρανίας που θα πέσει σε ρωσικά χέρια.
Σε αυτή την περίπτωση, η Ρωσία θα έχει κλείσει εντελώς την Αζοφική Θάλασσα, θα έχει αποκαταστήσει χερσαίο δίαυλο ανάμεσα στην προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας και στα εδάφη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, και θα έχει τη δυνατότητα να απελευθερώσει δυνάμεις, οι οποίες θα ριχτούν στην επικείμενη μεγάλη μάχη για τον έλεγχο ολόκληρου του Ντονμπάς.
«Οι Ρώσοι ξεθάβουν νεκρούς στη Μαριούπολη για να κρύψουν τα εγκλήματά τους»
Στο μεταξύ, νέες καταγγελίες κατά του ρωσικού στρατού απηύθυνε το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης, υποστηρίζοντας ότι οι δυνάμεις κατοχής ξεθάβουν πτώματα, για να καλύψουν τα εγκλήματά τους.
Το δημοτικό συμβούλιο είπε στο Telegram ότι οι Ρώσοι δεν επιτρέπουν στους κατοίκους να θάβουν ανθρώπους που φέρονται να σκοτώθηκαν από τους κατακτητές.
Το BBC, που παρουσίασε σχετικό ρεπορτάζ, μίλησε στο τηλέφωνο με τον δήμαρχο της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, ο οποίος επιβεβαίωσε τη δήλωση του συμβουλίου.
Ο Μποϊτσένκο δεν βρίσκεται πλέον στην πόλη, ωστόσο, είπε ότι οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών και οι κάτοικοι της Μαριούπολης λένε ότι οι Ρώσοι έχουν ξεθάψει αρκετούς από τους νεκρούς.
Επανέλαβε, επίσης, τους ισχυρισμούς ότι οι Ρώσοι έχουν φέρει κινητά κρεματόρια για να κάψουν τα πτώματα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις