Κοροναϊός: Αντίστροφη μέτρηση για τη νέα εποχή – Μαζική φυγή στον κόσμο που θέλουμε να ζήσουμε
Η τελευταία μετάλλαξη του ιού δεν θα περιμένει την περιφορά του Επιταφίου ή του πανηγυρικού ανακρούσματος της Αναστάσεως για να καταπέσει επί δικαίους και αδίκους.
- «Mr Everyman»: Οι 51 άνδρες που καταδικάστηκαν για τους βιασμούς της Ζιζέλ - Γιατί τους ονόμασαν έτσι;
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
Το βράδυ της Ανάστασης, στις 23 Απριλίου, εκατομμύρια φλόγες σε ισάριθμες λαμπάδες θα μεταφέρουν το Αγιο Φως από τις εκκλησίες σε κάθε σπίτι.
Δεν πέρασε η εποχή του κοροναϊού, τα ουρλιαχτά πόνου από τη μακρινή Σανγκάη ταξιδεύουν σε χρόνο ρεκόρ σε κάθε γωνιά του κόσμου, όμως δεν εξέπνευσε κιόλας το δικαίωμα στην ελπίδα.
Αν και τυπικά για να εισέλθει κάποιος στην εκκλησία αυτές τις μέρες θα πρέπει να έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο κόσμος θα συρρεύσει στους ναούς, είτε για να στολίσει τον Επιτάφιο το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, είτε να τον ακολουθήσει το ίδιο βράδυ, επιδιώκοντας να βρεθεί μαζί με κόσμο, ελπίζοντας να παραστεί στην ακολουθία κι άλλος κόσμος.
Κουράγιο και θέληση
Κι ας στέκεται ένα ή δύο μέτρα μακρύτερα, η δύναμη σε αυτές τις περιπτώσεις ενισχύει το κουράγιο και τη θέληση.
Είναι αυτές οι στιγμές που οι ειδικοί συνιστούν να μείνουμε μακριά από τον συνωστισμό, ο οποίος εβδομάδες τώρα έχει εξισωθεί με την καθημερινότητά μας, τις μέρες και τις νύχτες.
Η τελευταία μετάλλαξη του ιού δεν θα περιμένει την περιφορά του Επιταφίου ή του πανηγυρικού ανακρούσματος της Αναστάσεως για να καταπέσει επί δικαίους και αδίκους.
Σιωπηλό προσκλητήριο
Κάθε μέρα ο αριθμός των νεκρών δεν μειώνεται, δυστυχώς στο τέλος της μέρας σημαίνει σιωπηλό προσκλητήριο που δείχνει ότι αυτός ο πόλεμος συνεχίζεται και δεν έχει κερδηθεί.
Οι νεκροί ξεπερνούν σταθερά τους 50, τα κρούσματα φαίνεται να μειώνονται.
Οι ζωντανοί προσπερνούν τους νεκρούς αποδεχόμενοι το ρίσκο της ελάχιστης πιθανότητας βαριάς νόσησης.
Πλέον ο πόλεμος έχει διευρυνθεί και γίνεται σε κάθε μέτωπο, μέσα στην κοινωνία όπου η ακρίβεια των αγαθών θερίζει και γονατίζει σπίτια που σίγουρα χτυπήθηκαν νωρίτερα από τον ιό.
Ανθρωποι και ίχνη
Γίνεται πέρα από τα γεωγραφικά όρια της κοινωνίας όπου βόμβες και πύραυλοι αφανίζουν ανθρώπους και ίχνη τους γρηγορότερα από τον ιό.
Τα δύο μέτωπα συμπλέκονται πλέον, ο συνωστισμός υπό την έννοια της απεμπλοκής θα είναι σύντομα ουτοπία, και εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να αποφύγουν μία πρόωρη σταύρωση στην μακρινή Κίνα, όπου κανείς δεν ξέρει τι πραγματικά μπορεί να συμβαίνει.
Ο κύκλος
Από την 1η Μαΐου κάθε μέτρο που είχε επιβληθεί στη χώρα, φαίνεται να ολοκληρώνει τον κύκλο του, και όλοι, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, να αποκτούν την ίδια πρόσβαση σε κλειστούς χώρους, δημόσιες υπηρεσίες, εστίαση και διασκέδαση.
Από εκείνη τη μέρα έως τις 31 Αυγούστου καταργείται η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού σε όλους τους χώρους.
Διαβάστε επίσης: Κίνα: Καταγράφηκαν οι πρώτοι θάνατοι στη Σαγκάη εξαιτίας της Covid-19
Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός: Μπορεί το χάπι της Pfizer να θεραπεύσει τη long Covid;
Από την Πρωτομαγιά οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πηγαίνουν στην εργασία τους με μόνο ένα rapid test την εβδομάδα, ενώ από τις 3 Μαΐου καταργείται η υποχρέωση για self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς στα σχολεία.
Τα μέτρα που προβλέπονται για τον εορτασμό του Πάσχα και μέχρι την 1η Μαΐου, δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ τεύχος Β’, αρ. φύλλου 1882 και ξεκαθαρίζουν όλα όσα ισχύουν στην εστίαση και τη διασκέδαση των εορταστικών ημερών.
Χωρίς μάσκες
Καταργείται η υποχρέωση χρήσης μάσκας στους περισσότερους κλειστούς χώρους, όχι όμως στα νοσοκομεία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Γίνεται σαφές, ότι περιθώρια να παραμείνει εξοστρακισμένο το διαθέσιμο εισόδημα των ανεμβολίαστων δεν υπάρχει, έστω κι αν τα μηνύματα από τον τουρισμό είναι πολύ αισιόδοξα. Ηδη ο αριθμός των ξένων τουριστών είναι μεγάλος στην Αθήνα, γεμίζουν τα καταστήματα της εστίασης στο Κέντρο, τεράστιες οι ουρές έξω από την Ακρόπολη.
Ομως η ανησυχία δεν συμβαδίζει με τον πανηγυρικό τόνο της επικείμενης νέας πραγματικότητας που θα ισχύσει από την Πρωτομαγιά, ο φόβος και η ανησυχία υπάρχουν, δεν ξεγελά η μαζική φυγή από τα μεγάλα αστικά κέντρα για το Πάσχα, τα γεμάτα πλοία που φτάνουν στα κυκλαδίτικα λιμάνια.
Η πρόβλεψη
Ο Γιώργος Ατσαλάκης, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, ανέφερε ότι «στη χώρα μας το πρόσφατο υπό-κύμα που ξεκίνησε από της 6 Μαρτίου κορυφώθηκε περίπου στο τέλος Μαρτίου.
Η πρόβλεψη μας στις 2 Δεκεμβρίου 2021 για κορύφωση του κύματος στις αρχές Ιανουαρίου 2022 έχει επιβεβαιωθεί. Το γεγονός ότι θα υπάρχουν εξάρσεις υπό-κυμάτων και η σημαντική εξασθένιση θα γίνει τον Μάιο, εξακολουθεί να ισχύει. Εν όψει της περαιτέρω χαλάρωσης των μέτρων, της αύξησης της κινητικότητας λόγω Πάσχα και έναρξης τουριστικής περιόδου, ο κίνδυνος για τα ευάλωτα άτομα θα πολλαπλασιαστεί».
Ανατολή
Καθώς διανύουμε την Μεγάλη Εβδομάδα και ο καιρός αρχίζει σιγά σιγά να ανοίγει προδίδοντας την έλευση του καλοκαιριού, τα βλέμματα και η ανησυχία στρέφονται προς τον κίνδυνο από τον Βορρά και όχι την αναστάτωση στην μακρινή Ανατολή.
Εκεί απ’όπου όλα ξεκίνησαν πρι από 2,5 χρόνια και ένας εχθρός με πολλά πρόσωπα ταύτισε την εξελικτική του επιβίωση μέσα από την καταδίκη της ανθρωπότητας. Τις τελευταίες μέρες, και υπό το φόβο μήπως η πλαστουργός δύναμη του κοροναϊού έβγαλε στην κυκλοφορία κάποια νεώτερη παραλλαγή του προηγούμενου μοντέλου της, όλος κόσμος βλέπει 25 εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν σε συνθήκες εγκλεισμού.
Τι συμβαίνει εκεί;
Ο καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, επιχειρεί μία αποτύπωση.
«Το πρώτο που γνωρίζουμε είναι ότι στην Κίνα αυτή τη στιγμή κυριαρχεί η Όμικρον 2, η οποία είναι υπερμεταδοτική και διαφεύγει της ανοσίας του οργανισμού μας».
«Επίσης, έχει εξαπλωθεί και η παραλλαγή Όμικρον 5, που είχε εμφανιστεί στη Νότια Αφρική» και «δυστυχώς από την Κίνα δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτή την παραλλαγή. Και αυτή (σ.σ. η 5) είναι πιο μεταδοτική αλλά έχει λιγότερα συμπτώματα».
«Ο εμβολιασμός στην Κίνα έχει καλύψει με δύο δόσεις περίπου το 85 με 88% του πληθυσμού, το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Δυστυχώς, όμως, 3η δόση κάνουν μετά από έξι μήνες. Ακόμη, δεν έχει εμβολιαστεί περίπου το 40% των ατόμων που είναι πάνω από 80 ετών».
«Τα κινεζικά εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά σε σχέση με τα mRNA. Άρα, καθώς δεν έχει γίνει αναμνηστική δόση και επιπλέον υπάρχουν τόσα πολλά άτομα πάνω από 80 ετών, είναι αναμενόμενο ότι θα υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα».
Προσμένοντας την Ανάσταση, ο συνωστισμός λειτουργεί και αντίστροφα, απόρροια ορθής απόφασης και όχι αγέλης, προσδοκία και ελπίδα για το ανάχωμα σε κάθε κακό από Βορρά και Ανατολή.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις