Βαλκάνια: Η Βρετανία παρέδωσε στο Κόσοβο αντιαρματικούς πυραύλους – Εντονη αντίδραση της Σερβίας
Εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και των πολιτικών εντάσεων στην περιοχή των Βαλκανίων, η Μεγάλη Βρετανία αποφάσισε να ρίξει λάδι στη φωτιά, γράφει η σερβική Novosti.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Το Λονδίνο παρέδωσε αντιαρματικούς πυραύλους «Javelin» και «NLAW» στις αρχές της Πρίστινα, οι οποίοι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά σχεδόν όλων των δυτικών παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου της με τη Ρωσία, επισημαίνει η σερβική ιστοσελίδα Novosti (στη φωτογραφία αρχείου του Leah R. Kilpatrick/U.S. Army, επάνω, εκτόξευση πυραύλου Javelin).
Συμφωνία Τζόνσον – Κούρτι
Η παράδοση αποτελεί μέρος συμφωνίας που έγινε ανάμεσα στον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και τον ομόλογό του στο Κοσσυφοπέδιο Αλμπιν Κούρτι, στα τέλη Φεβρουαρίου, προστίθεται στο σερβικό δημοσίευμα.
Αναλυτικότερα, η Novosti γράφει:
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρώτο φορτίο που περιείχε 50 από αυτά τα συστήματα έφτασε προχθές στην Πρίστινα, ενώ αναμένεται να παραδοθούν άλλα 20 τους επόμενους μήνες.
Μέχρι στιγμής, κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι η συμφωνία Πρίστινας-Λονδίνου δεν περιέχει τίποτα άλλο από όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό.
Κούρτι (αριστερά) – Τζόνσον (φωτογραφία AP)
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι τις επόμενες 48 ώρες ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα ζητήσει επίσημη εξήγηση από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.
Δωρεάν εκπαίδευση
Συμφωνήθηκε επίσης η δωρεάν εκπαίδευση των μελών των Δυνάμεων Ασφαλείας Κοσόβου – KSF για τη χρήση όλου αυτού του στρατιωτικού εξοπλισμού.
Η τιμή ενός σετ «NLAW» για το μη αναγνωρισμένο κράτος θα είναι περίπου 40.000 € – ελαφρώς μικρότερη από την αγοραία αξία, όπως σημειώνεται.
Και τα δύο αυτά συστήματα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά, εύχρηστα και απαιτούν ελάχιστη και σύντομη εκπαίδευση.
Οι πύραυλοι αυτοί χρησιμοποιούνται ευρέως στον πόλεμο της Ουκρανίας, όπου, τουλάχιστον σύμφωνα με τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, επιτυγχάνουν εξαιρετικά αποτελέσματα.
Αυτή η παράδοση όπλων έρχεται σε μια πολύ ευαίσθητη στιγμή πολιτικής και ασφάλειας για ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς και την περιοχή των Βαλκανίων.
Το πρώτο βήμα από τη Βρετανία
Οι αρχές της Πρίστινα, που βρίσκονται στη διαδικασία συγκρότησης ένοπλης δύναμης, εκλιπαρούν εδώ και πολύ καιρό τις δυτικές χώρες να τους πουλήσουν αντιαρματικά και συστήματα πυροβολικού, και η Μεγάλη Βρετανία ήταν η πρώτη που έκανε ένα επικίνδυνο βήμα εξοπλίζοντας το μη αναγνωρισμένο κράτος.
Εκτόξευση πυραύλου NLAW (φωτογραφία αρχείου Reuters)
Για να τονίσουμε τον παραλογισμό, η Πρίστινα έλαβε αυτά τα όπλα εν μέσω πολυήμερης εκστρατείας κατά του Βελιγραδίου – λόγω της παραλαβής όπλων που συμφωνήθηκαν, παραγγέλθηκαν και πληρώθηκαν για χρόνια πριν τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Ηταν ο Κούρτι, με τη βοήθεια του προέδρου του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, που ξεκίνησαν δημόσια εκστρατεία για για υποτιθέμενη συσσώρευση όπλων από την πλευρά της Σερβίας.
Ο Κούρτι δικαιολόγησε τη βροχή των κατηγοριών με τον υποτιθέμενο φόβο του Βελιγραδίου ότι με την απώθηση της Ρωσίας από την Ευρώπη, η Σερβία θα μείνει μόνη.
Αυτή η εκστρατεία ξεκίνησε από ανεπιβεβαίωτες ειδήσεις για την παράδοση του αντιπυραυλικού κινεζικού συστήματος εδάφους-αέρος FK-3 στον Σερβικό Στρατό, το οποίο από τη φύση του είναι αμυντικό και δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο κανέναν που ακολουθεί ειρηνική πολιτική.
Δείτε – Ανησυχία στη Δύση: 6 θηριώδη μεταγωγικά της Κίνας παρέδωσαν πυραύλους στη Σερβία
Ενδιαφέρον και από την Τουρκία
Τα νέα όπλα που έφτασαν στην Πρίστινα αναμφίβολα θα σταλούν στις μονάδες του λεγόμενου υπό σχηματισμό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου.
Αν και αποτελεί πρωτοτυπία ένα κράτος που δεν είναι επίσημα αναγνωρισμένο και δεν είναι μέλος του ΟΗΕ να διαθέτει ένοπλες δυνάμεις, η Πρίστινα λέει ανοιχτά ότι η διαδικασία συγκρότησης αυτών των δυνάμεων θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως το 2028.
Το αντιπυραυλικό σύστημα FK-3 που φέρεται να προμηθεύτηκε πρόσφατα η Σερβία (φωτογραφία από novosti.rs)
Οι βρετανικοί πύραυλοι είναι τα πρώτα σοβαρά όπλα που φτάνουν στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά υπάρχουν ανακοινώσεις για αγορά drones, πυροβόλων, ακόμη και ελικοπτέρων.
Οι αδιαμφισβήτητοι εταίροι σε αυτήν την επιχείρηση για τις αρχές της Πρίστινα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία, αλλά αναφέρεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την πώληση όπλων και από τη Γερμανία και την Τουρκία.
Ρωσικοί στόχοι
Σύμφωνα με επίσημα επιβεβαιωμένες πληροφορίες, το Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, έχουν μεταφέρει τουλάχιστον 7.000 συστήματα NLAW στην Ουκρανία τους τελευταίους μήνες.
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εφοδιάζονται με συστήματα «Javelin» από το 2018. Μεταξύ άλλων, η Δύση ανακοινώνει νέες παραδόσεις αυτών των όπλων στον ουκρανικό στρατό τις επόμενες εβδομάδες.
Οι πύραυλοι αυτοί στην Ανατολική Ευρώπη στοχεύουν σχεδόν αποκλειστικά ρωσικά άρματα μάχης, οχήματα μάχης, φορτηγά, αλλά και ελικόπτερα.
Αντιδράσεις για τη Σερβία
Οπως μετέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα το echedoros-a.gr, επικαλούμενο την κοσοβάρικη ιστοσελίδα Ekonomija online, οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου κόμματος στο Κοσσυφοπέδιο δήλωσαν ότι η παράδοση του κινεζικού αντιαεροπορικού συστήματος στη Σερβία θα μπορούσε να διαταράξει την ήδη εύθραυστη ειρήνη στα Βαλκάνια και επισήμαναν ότι η KSF πρέπει να εξοπλιστεί με σύγχρονα όπλα.
«Βουλευτές της αντιπολίτευσης: Το Κόσοβο δεν πρέπει να φοβάται τη Σερβία, πρέπει να εξοπλιστεί» είναι ο τίτλος της Ekonomija online
Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην αστυνομικός διευθυντής του Κοσσυφοπεδίου Ρασίτ Τσαλάι ανέφερε ότι η Σερβία εφοδιάζεται με διάφορους τύπους όπλων εδώ και πολύ καιρό και ότι αυτό είναι ένα κακό μήνυμα για την περιοχή.
«Η Σερβία έχει εφοδιαστεί με διάφορα είδη όπλων εδώ και πολύ καιρό. Στην αρχή, η Ρωσία προμήθευε τη Σερβία με όπλα, συχνά με αγορά, αλλά λάμβαναν και όπλα ως δώρο. Είδαμε μια αποστολή που ήρθε σχεδόν μυστικά από την Κίνα με νέο σύστημα αεράμυνας, αλλά και η Σερβία ανακοίνωσε την αγορά διαφόρων αεροσκαφών από Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία» είπε.
Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι ο οπλισμός της Σερβίας είναι ένα πολύ κακό μήνυμα για την περιοχή. Αυτά δεν είναι όπλα για άμυνα, αλλά για επίθεση. Η διεθνής κοινότητα δεν αντιδρά καθόλου σε αυτό».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις