Γράφει η Ιλντα Τόσκα

Ηταν το 1978 όταν  ο βασιλιάς Χουσεΐν της Ιορδανίας παντρεύτηκε μία 27χρονη αμερικανίδα αρχιτέκτονα, την Noor. Εμειναν παντρεμένοι για 21 χρόνια έως  και το θάνατό του. Η βασίλισσα Noor έγινε γνωστή για το φιλανθρωπικό της έργο, έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία ενώ επίσης, έχει εκδώσει το Νο 1 best seller των New York Times που μεταφράστηκε σε 17 γλώσσες, Leap of Faith: memoirs of  an unexpected life. Σήμερα, είναι πάνω από όλα μία ακτιβίστρια αλλά και  μητέρα που συνεχίζει να υποστηρίζει τον γιο της μετά το πραξικόπημα προς τον βασιλιά.

Η ζωή της θα μπορούσε να είναι ταινία. Ενας μεγάλος έρωτας ανάμεσα σε μία όμορφη Αμερικανίδα και ένα γοητευτικό μουσουλμάνο βασιλιά. Η καχυποψία ενός λαού στη νέα τους βασίλισσα στην αρχή, φοβούμενοι τις αμερικανικές ρίζες της παρότι, η ίδια είχε παραιτηθεί από την υπηκοότητα των Ηνωμένων Πολιτειών και στο τέλος, η αποθέωση στο πρόσωπο μιας γυναίκας που αφοσιώθηκε στην προάσπιση της ειρήνης και λάτρεψε την Ιορδανία.

Πρώιμη ζωή

Η βασίλισσα Noor  της Ιορδανίας γεννήθηκε ως Lisa Najeeb Halaby, στις 23 Αυγούστου 1951 στην Ουάσιγκτον από τον Najeeb Halaby, συριακής καταγωγής, ο οποίος είχε διοριστεί επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Διοίκησης Αεροπορίας από τον πρόεδρο John F Kennedy και μητέρα σουηδικής καταγωγής που είχε σπουδάσει πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.

Η Λίζα μεγάλωσε σε οικογένεια προνομιούχων και παρακολούθησε αποκλειστικά ιδιωτικά σχολεία. Το 1969 μπήκε στην πρώτη τάξη πρωτοετών στο Πρίνστον  που δέχτηκε γυναίκες και αποφοίτησε το 1974 με πτυχίο αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας ενώ σχεδίαζε να αποκτήσει μεταπτυχιακό στη σχολή Δημοσιογραφίας της Κολούμπια. Στο βιβλίο της η βασίλισσα Noor λέει πως σ’ ένα αποχαιρετιστήριο δείπνο σε εστιατόριο στην Τεχεράνη ένας γνωστός της είπε το μέλλον με τον παραδοσιακό τρόπο της Μέσης Ανατολής διαβάζοντας το φλυτζάνι του καφέ της. « Θα επιστρέψεις Στην Αραβία και θα παντρευτείς κάποιο μεγαλόψυχο, αριστοκράτη από τη γη των προγόνων σου» προέβλεψε. Αυτός ο άνθρωπος τελικά ήταν ο βασιλιάς Χουσεΐν της Ιορδανίας.

Ο γάμος με τον βασιλιά

Η Λίζα επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συνεχίσει τις σπουδές της αλλά ο πατέρας της μόλις είχε δεχτεί μία πρόταση από την κυβέρνηση της Ιορδανίας να βοηθήσει στον επανασχεδιασμό των αεροπορικών εταιρειών τους και της πρόσφερε δουλειά. Στα εγκαίνια του Διεθνούς αεροδρομίου Queen  Alia  το 1977, γνώρισε τον βασιλιά Χουσεϊν. Ο βασιλιάς θρηνούσε ακόμα την απώλεια της τρίτης συζύγου του Alia, η οποία είχε πεθάνει εκείνη τη χρονιά σε συντριβή ελικοπτέρου. Για τον Χουσεΐν ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά για την ίδια όμως, υπήρχαν κάποιες αμφιβολίες. Ο βασιλιάς ήταν χήρος με οκτώ παιδιά και τρεις γάμους «Δεν θα αρνηθώ ότι η ιδέα να είμαι η τέταρτη σύζυγος του βασιλιά με ενοχλούσε. Εκείνος όμως, ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος και με γοήτευε κάθε φορά που μου τραγουδούσε το Take a chance on me, ακόμη και αν δεν μου άρεσε τόσο το Σουηδικό συγκρότημα Abba όσο σε εκείνον.

Στις 15 Ιουνίου 1978 η Lisa Halaby έγινε η πρώτη Αμερικανίδα βασίλισσά μιας αραβικής χώρας παίρνοντας το όνομα Noor al Hussein δηλαδή «φως του  Χουσεΐν». Παρόλο που ο Ιορδανικός λαός εξέφρασε τη δυσφορία για μία μη Αραβό- μουσουλμανική νύφη, σύντομα άλλαξαν γνώμη όταν είδαν το γνήσιο ενδιαφέρον και τη δέσμευση της για την Ιορδανία και τον προσηλυτισμό της στην ισλαμική θρησκεία.

 Φιλανθρωπική δράση

Η βασίλισσα δεν ήθελε απλά να κάθεται σε έναν χρόνο αλλά να συμμετέχει στην αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων. Εστίασε στη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος της Ιορδανίας καθώς και της πολιτιστικής κληρονομιάς της, ιδρύοντας το Jerash  Festival of culture and Arts και το Arab Children Congress. Επίσης ασχολήθηκε με το ζήτημα των δικαιωμάτων των γυναικών, την προώθηση της ειρήνης, την απομάκρυνση των ναρκών ξηράς και την προστασία του περιβάλλοντος από την κλιματική αλλαγή. Το 1985 συγκέντρωσε όλες τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες κάτω από την ομπρέλα του Ιδρύματος Noor Al Houssein. Μετά το θάνατο του βασιλιά Χουσεΐν, ίδρυσε το Διεθνές Ιδρυμα Βασιλιάς Χουσεϊν το 1999, το οποίο περιλαμβάνει διάφορους οργανισμούς που είναι αφοσιωμένοι στη διατήρηση της κληρονομιάς του βασιλιά  προωθώντας την ειρήνη σε όλη την Ιορδανία και τη Μέση Ανατολή.

 Οικογένεια

Το 1999 ο βασιλιάς Χουσεΐν πεθαίνει από καρκίνο. Οι δυο τους  έχουν αποκτήσει τέσσερα παιδιά τον πρίγκιπα Hamzah, τον πρίγκιπα Hashim, την πριγκίπισσα Imam  και την πριγκίπισσα Raiyah. Λίγο πριν πεθάνει έχρισε τον μεγαλύτερο γιο του Αμπντουλάχ,  από τη δεύτερη σύζυγό του  ως διάδοχο  στο θρόνο. Ορισε όμως, τον Hamzah, τον γιό του με την Νoor, ως τον επόμενο στη σειρά του θρόνου. Το 2004 ο βασιλιάς Αμπντουλάχ  απομάκρυνε τον Hamzah από διάδοχο αντικαθιστώντας τον με τον μεγαλύτερο γιο του. Το 2021  ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας κατηγόρησε τον Hamzah  πως συνεργάστηκε με εξωτερικούς παράγοντες για να αποσταθεροποιήσει τη χώρα και να προβεί  σε πραξικόπημα.

Η Noor περιόρισε τις δηλώσεις της σε ένα μόνο προσεκτικά διατυπωμένο tweet: «Προσευχόμαστε να επικρατήσει η αλήθεια και η δικαιοσύνη για όλα τα αθώα θύματα αυτής της κακής  συκοφαντίας. Ο Θεός να τους ευλογεί και να τους κρατήσει ασφαλείς».

Σήμερα, ο Hamzah έχει δηλώσει την αφοσίωσή του στον βασιλιά.

Η Ιλντα Τόσκα σπουδάζει στη New Media Studies