Συσκευή που καταστρέφει τον καρκίνο με υπερήχους περνά σε κλινικές δοκιμές
Σε εξέλιξη μελέτη για τον καρκίνο του ήπατος.
- Η βιβλική καταστροφή στη Βαλένθια τρομάζει τους κατοίκους της Μάνδρας – «Ούτε σήμερα νιώθουμε ασφαλείς» λένε στο in
- Το βράδυ της Πέμπτης θα τοποθετούσαν τη βόμβα που εξερράγη στους Αμπελόκηπους - Ποιος ήταν ο στόχος
- Επιμένει η κρίση για το φυσικό άεριο στην Ευρώπη - Ποια η τιμή του TTF
- «Η ιστορία δεν παραγράφεται» διαμηνύει η Αθήνα στον Έντι Ράμα
Μη επεμβατικό σύστημα που καταστρέφει συμπαγείς καρκινικούς όγκους με παλμούς υπερήχων δίνει θεαματικά αποτελέσματα σε πειραματόζωα και δοκιμάζεται τώρα σε ασθενείς με καρκίνο του ήπατος.
Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cancers δείχνει ότι το σύστημα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν καταστρέφει όγκους του ήπατος σε αρουραίους χωρίς ενδείξεις μετάστασης στο 80% των περιπτώσεων.
Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι ερευνητές κατέστρεψαν μόνο το 50 με 70 τοις εκατό του αρχικού όγκου –όπως φαίνεται η μέθοδος διέγειρε αρκετά το ανοσοποιητικό σύστημα των πειραματοζώων ώστε να επιτεθούν στα εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα.
«Ακόμα κι αν δεν στοχεύσουμε ολόκληρο τον όγκο, μπορούμε να τον αναγκάσουμε να υποχωρήσει και ταυτόχρονα να μειώσουμε τον κίνδυνο μελλοντικών μεταστάσεων» δήλωσε η Ζενγκ Σου, πρωτεργάτρια της μεθόδου.
H νέα προσέγγιση της «ιστοτριψίας» βασίζεται στον ίδιο μηχανισμό με τους γνωστούς υπερηχογράφους, εκπέμπει όμως ηχητικά κύματα πολύ μεγαλύτερου πλάτους.
Το σύστημα βομβαρδίζει τους ιστούς με ακρίβεια χιλιοστού και προκαλεί το φαινόμενο της «ακουστικής σπηλαίωσης», κατά το οποίο η ενέργεια του ήχου δημιουργεί μικροσκοπικές φυσαλίδες αερίου. Καθώς καταρρέουν, οι φυσαλίδες αυτές δημιουργούν ισχυρό ωστικό κύμα που προκαλεί μηχανικές βλάβες στα κύτταρα.
«Ο μορφομετροπέας μας, σχεδιασμένος και κατασκευασμένος στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, διοχετεύει παλμούς υπερήχων με διάρκεια μερικών δευτερολέπτων και μεγάλο πλάτος, οι οποίοι εστιάζονται στον όγκο και τον διαλύουν» λέει η Σου.
Το ίδιο σύστημα θα μπορούσε να δοκιμαστεί σε καρκίνους του εγκεφάλου, προσθέτει.
Σε εξέλιξη βρίσκεται ωστόσο η κλινική μελέτη #HOPE4LIVER, η οποία θα δοκιμάσει τη ιστοτριψία σε αμερικανούς και ευρωπαίους ασθενείς με καρκίνο του ήπατος, με τον οποίο η πιθανότητα επιβίωσης για μια πενταετία μετά τη διάγνωση δεν ξεπερνά το 20% στις ΗΠΑ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις