Πόλεμος στην Ουκρανία: Θα χρειαστούν δεκαετίες για να αποκατασταθούν οι σχέσεις Ρωσίας – Δύσης, λέει η Τουρκία
Η Τουρκία προσπάθησε από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία να διατηρήσει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με Μόσχα και Κίεβο
- Νέα σελίδα στις σχέσεις Τραμπ και Πούτιν – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;
- Είχε μεταφερθεί στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ ο δολοφόνος της 36χρονης στο Ηράκλειο αλλά δεν τον κράτησαν
- «Mr Everyman»: Οι 51 άνδρες που καταδικάστηκαν για τους βιασμούς της Ζιζέλ - Γιατί τους ονόμασαν έτσι;
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
Θα χρειαστούν αναμφίβολα μερικές δεκαετίες προκειμένου να «αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη» ανάμεσα στις δυτικές χώρες και τη Ρωσία, εκτίμησε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Η ανοικοδόμηση όλων αυτών θα πάρει χρόνο. Θα χρειαστούν πιθανόν δεκαετίες για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη», δήλωσε ο Τσαβούσογλου, εκτιμώντας πως «παρακολουθούμε την έναρξη ενός νέου Ψυχρού Πολέμου».
Μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος της Ουκρανίας –στην οποία παρέδωσε μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) μάχης– η Τουρκία προσπαθεί από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία να μεσολαβήσει ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο και αρνήθηκε να ευθυγραμμιστεί με τις δυτικές κυρώσεις που στόχευσαν τη Ρωσία, αγωνιώντας να διατηρήσει μια ανοικτή γραμμή με το Κρεμλίνο.
Υπάρχει «χώρος διπλωματίας»
«Παρά τις εξελίξεις στο πεδίο, πιστεύουμε πως παραμένει χώρος για τη διπλωματία», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ούγγρο ομόλογό του Πέτερ Σιγιάρτο στην Άγκυρα.
Ο Τσαβούσογλου είπε πως «γρήγορα μέτρα πρέπει να ληφθούν για κατάπαυση του πυρός» ανάμεσα στο Κίεβο και στη Μόσχα.
Η Τουρκία έχει φιλοξενήσει δύο φορές απευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο μέρη, στις 10 Μαρτίου σε υπουργικό επίπεδο στην Αττάλεια (νότια) και στις 29 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη.
Επικοινωνία Ερντογάν με τον πρόεδρο του Ισραήλ
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε επίσης πως ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα έχει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ, μετά τις ισραηλινές επεμβάσεις εναντίον Παλαιστινίων πιστών στο τέμενος Άλ Άκσα της Ιερουσαλήμ την περασμένη εβδομάδα.
Την Παρασκευή, τουλάχιστον 152 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με την ισραηλινή αστυνομία κατά των διαδηλώσεων μέσα στο συγκρότημα του τεμένους Αλ Άκσα, στο πιο πρόσφατο ξέσπασμα βίας που έχει προκαλέσει φόβους για διολίσθηση σε μια ευρύτερη σύγκρουση.
«Έχουμε ήδη κάνει τις δηλώσεις μας και συνεχίζουμε τις επαφές μας σε απάντηση των απαράδεκτων επιθέσεων από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στη Δυτική Όχθη και στο Αλ Άκσα», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.
«Ο πρόεδρός μας θα έχει τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ επίσης», πρόσθεσε.
Η ισορροπία ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη
Ο Ερντογάν δήλωσε προχθές, Κυριακή, στον Παλαιστίνιο ομόλογό του Μαχμούντ Αμπάς πως καταδικάζει την ισραηλινή «επέμβαση σε πιστούς» στο τέμενος Αλ Άκσα της Ιερουσαλήμ και τις απειλές στο «καθεστώς ή το πνεύμα του». Η Τουρκία και το Ισραήλ καταβάλλουν τον τελευταίο καιρό προσπάθειες να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους.
Η Τουρκία και το Ισραήλ, που είναι αντίπαλοι στην περιοχή, απέλασαν τους πρεσβευτές τους το 2018 και ανταλλάσσουν συχνά κατηγορίες για τη σύγκρουση, την τουρκική υποστήριξη της μαχητικής οργάνωσης Χαμάς και άλλα θέματα.
Η Τουρκία, που υποστηρίζει λύση δύο κρατών στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, έχει πει πως πιστεύει ότι η επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ θα βοηθήσει επίσης στην εξεύρεση λύσης στο θέμα, αλλά πως δεν θα εγκαταλείψει τις δεσμεύσεις στους Παλαιστινίους για καλύτερες σχέσεις με το Ισραήλ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις