Ηπατίτιδα στα παιδιά: Δεν την καλύπτουν τα υπάρχοντα εμβόλια – Τα έξι συμπτώματα που πρέπει να μας κινητοποιήσουν
Τι λένε οι επιστήμονες
Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει σε Ευρώπη και ΗΠΑ λόγω των αυξημένων περιστατικών σοβαρής ηπατίτιδας σε μικρά παιδιά.
Σύμφωνα με το ECDC, έχουν ήδη εντοπιστεί κρούσματα σε Βρετανία, Δανία, Ιρλανδία, Ολλανδία και Ισπανία, ενώ ορισμένοι φορείς της νόσου παρουσίασαν γαστρεντερικά συμπτώματα, περιλαμβανομένων κοιλιακών πόνων, διάρροιας και εμετών.
«Οι έρευνες συνεχίζονται σε όλες τις χώρες που αναφέρουν κρούσματα. Αυτή τη στιγμή, η ακριβής αιτία της ηπατίτιδας παραμένει άγνωστη», γράφει το ECDC, όμως οι Βρετανοί ερευνητές «θεωρούν πως μια μολυσματική αιτία είναι η πιθανότερη λόγω των κλινικών και των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών των κρουσμάτων».
Δεν έχει καταγραφεί θάνατος, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις στη Βρετανία χρειάσθηκε να γίνει μεταμόσχευση ήπατος.
- Διαβάστε επίσης: Αβάσιμοι οι συσχετισμοί ηπατίτιδας με το εμβόλιο κατά του κοροναϊού στα παιδιά – Τι λέει ο Μόσιαλος
«Οι εργαστηριακές έρευνες για τα κρούσματα απέκλεισαν ιογενείς ηπατίτιδες τύπου Α, Β, C, D και E σε όλα τα κρούσματα», σύμφωνα με το ECDC.
Δεν έχει βρεθεί κρούσμα στην Ελλάδα
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης εξέφρασε χθες Τρίτη την ανησυχία του για την έξαρση ηπατίτιδας σε παιδιά στην Αγγλία. Εξήγησε ότι σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις στο εξωτερικό, χρειάστηκε να γίνει μεταμόσχεση σε παιδιά ηλικιών από 3 έως 5.
Στη χώρα μας δεν έχει βρεθεί κρούσμα ωστόσο βρισκόμαστε σε αυξημένη επιφυλακή.
«Δεν ξέρει κανείς εάν είναι από τους γνωστούς ιούς ή είναι κάποιος νέος ιός»
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Καθηγητής Παιδιατρικής, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, μιλώντας στο iatropedia.gr, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους συναδέλφους του:
«Ο παιδίατρος μπορεί να εκτιμήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης, να κάνει αμέσως βιοχημικό έλεγχο για να δει τη λειτουργικότητα του ήπατος με τις τρανσαμινάσες και ορισμένα άλλα ένζυμα. Κι από κει και πέρα αν όλοι αυτοί οι δείκτες είναι ανεβασμένοι στα 500 ή τα 1.000, τότε θα πρέπει να στείλει έγκαιρα το παιδί στο νοσοκομείο», τονίζει.
«Το αίτιο της ηπατίτιδας αυτής είναι τελείως καινούργιο. Οφείλεται, δηλαδή, σε κάτι που ακόμα δεν το γνωρίζουμε. Δεν είναι κανένας από τους πέντε γνωστούς ιούς των ηπατιτίδων, Α, Β, C, D, E. Δεν έχουν αναγνωριστεί σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις. Είναι κάποιος άλλος ιός και είναι δύσκολο να εντοπιστεί γιατί ιοί υπάρχουν 200 και βάλε… Πιθανόν να είναι κάποιος τοπικός ιός στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, στη Δανία, Ολλανδία κλπ και σιγά – σιγά θα επεκταθεί και θα εντοπιστεί και αλλού», τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας.
Σύμφωνα με τον Καθηγητή Ανδρέα Κωνσταντόπουλο, δεν αποκλείεται να οφείλεται σε κάποιο μεγαλοκυτταροϊό, ή αδενοϊό.
«Δεν ξέρει κανείς εάν είναι από τους γνωστούς ιούς ή είναι κάποιος νέος ιός. Υποψίες υπάρχουν, αλλά είναι πολλοί οι ιοί που κάνουν ηπατίτιδα. Μπορεί να είναι μεγαλοκυτταροϊός, αλλά το πιο πιθανό είναι να είναι ανδενοϊός, αυτός δηλαδή του κρυολογήματος. Αυτός είναι ο πιο συχνός και μπορεί να κάνει ηπατίτιδα», λέει ο ίδιος.
«Τα υπάρχοντα εμβόλια δεν καλύπτουν αυτή τη νέα νόσο»
Τα υπάρχοντα εμβόλια όπως λέει: «Δεν καλύπτουν, γιατί τα εμβόλια καλύπτουν ή την Α ή τη Β ηπατίτιδα, δηλαδή τους ιούς Α και Β της ηπατίτιδας. Αφού δεν ξέρουμε το αίτιο, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για εμβόλια. Πρέπει να βρούμε πρώτα το αίτιο», εξηγεί.
«Εμείς δεν έχουμε δει στα παιδιά ηπατίτιδες κεραυνοβόλες και θανατηφόρες. Στους ενήλικες ναι, στα παιδιά όχι. Το ότι έφτασαν στη μεταμόσχευση αυτά τα παιδιά, πιθανολογούμε ότι πρέπει να παραμελήθηκαν. Να μην το πήραν είδηση έγκαιρα δηλαδή οι γονείς, να το άφησαν, να έπαιζαν τα παιδιά, να έτρεχαν, να πήγαιναν σχολείο και να μην το κατάλαβαν. Κι αυτό γιατί στην περίπτωση αυτή, αυτό που συνιστούμε είναι ξεκούραση», λέει ο Καθηγητής Παιδιατρικής.
Σοβαρό πρόβλημα στην Ελλάδα αν κάποιο παιδί χρειαστεί μεταμόσχευση
Η πιθανότητα της μεταμόσχευσης ήπατος μοιάζει τρομακτική, λέει ο ίδιος. Ειδικά στη χώρα μας, όπου δεν υπάρχει εξελιγμένο σύστημα μεταμοσχεύσεων και ειδικά στα παιδιά και πιο συγκεκριμένα στις μεταμοσχεύσεις ήπατος.
- Διαβάστε επίσης: Ηπατίτιδα Ε: Ο ιός που προέρχεται από αρουραίο ενδέχεται να αποτελεί μία αναδυόμενη μολυσματική ασθένεια στους ανθρώπους
«Εδώ όποιο παιδάκι χρειαστεί μεταμόσχευση θα έχει σοβαρό πρόβλημα. Ούτε μόσχευμα υπάρχει, ούτε έτοιμοι είμαστε να κάνουμε μια τόσο δύσκολη διαδικασία. Γι’ αυτό χρειάζεται έγκαιρη διάγνωση και να είμαστε ευαισθητοποιημένοι στο τι θα πρέπει να κάνουμε», λέει ο Καθηγητής Α. Κωνσταντόπουλος.
Καμία επιδημιολογική συσχέτιση με τον κοροναϊό λένε οι επιστήμονες
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, μίλησε σήμερα Τετάρτη στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για την εμφάνιση ηπατίτιδας σε παιδιά στην Ευρώπη, και κατά πόσο αυτή συσχετίζεται με τον κοροναϊό.
Ο κ. Τζανάκης αναφέρεθηκε στην ηπατίτιδα και τόνισε πως δεν έχει σχέση με τον κοροναϊό.
«Οι ιογενείς ηπατίτιδες οφείλονται σε 5 ιούς, μερικοί από τους οποίους μεταδίδονται είτε ιογενώς είτε τροφογενώς. Τα συμπτώματα των παιδιών δεν συνδέονται με τον κοροναϊό καθώς στα παιδιά που εκδηλώθηκαν, δεν έχουν κάνει εμβόλιο. Έχει εκδηλωθεί σε 70 με 80 παιδιά», ανέφερε αρχικά.
«Τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά δείχνουν ότι είναι κάτι ιογενές το οποίο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη, ούτε αυτού του είδους την ηπατίτιδα. Πιθανότατα να είναι μία παραλλαγή ενός αδενοϊού. Είναι πολύ εύκολη αρρώστια, οδηγεί αρχικά στο περίεργο χρώμα του ίκτερου και τα συμπτώματα μπορεί να διαφοροποιούνται. Το παιδί νιώθει κόπωση, ανορεξία, μπορεί να έχει εμετούς και διάρροιες, όπως και η υπέρχρωση στα ούρα. Τα παιδιά κινδυνεύουν κυρίως από την ηπατίτιδα Α. Είναι μολυσματικός αυτός ο τύπος της ηπατίτιδας», συνέχισε ο κ. Τζανάκης
Τα περισσότερα παιδιά αναρρώνουν μόνα τους
Τα παιδιά στη Βρετανία «ήταν υγιή μέχρι πριν μία εβδομάδα. Τα περισσότερα αναρρώνουν μόνα τους» δηλώνει η ηπατολόγος στο παιδιατρικό νοσοκομείο του Μπέρμιγχαμ Ντέιρντε Κέλι στο Science.
Οι γιατροί στη Βρετανία που μετρά τα περισσότερα κρούσματα ηπατίτιδας συμβουλεύουν τους γονείς να παρακολουθούν τα παιδιά τους ηλικίας κάτω των 16 ετών προκειμένου να διαπιστώσουν αν εμφανίσουν τα εξής συμπτώματα:
1. Ικτερο
2. Αλλαγή στο χρώμα τον ούρων και των κοπράνων
3. Κνησμό στο σώμα
4. Πυρετό
5. Ναυτία
6. Πόνο στην κοιλιακή χώρα
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Οδηγός επιβίωσης στην πολυκατοικία
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ… διαβεβαίωσε ότι ο Μασκ δεν μπορεί να γίνει Πλανητάρχης
- Super Μπάλα Live: Τα όργια της διαιτησίας αλλοιώνουν το πρωτάθλημα
- Υπερθέαμα: Δείτε γκολ και highlights από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (vids)