Διάγγελμα Μητσοτάκη για τον κατώτατο μισθό
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού σε μήνυμά του προς τους πολίτες το απόγευμα
- Πλημμύρες στην Εύβοια από την έντονη βροχόπτωση - Προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης
- Σαλαμίνα: Πέθανε ενώ έκανε ναρκωτικά με την παρέα του και αυτοί πέταξαν μετά τη σορό στο δάσος
- Μαγνήτης για τους επενδυτές τα πράσινα ακίνητα – Την ανιούσα παίρνουν οι τιμές
- Σε νέες αγορές ποντάρει ο ελληνικός τουρισμός για το 2025 – Τα μηνύματα
Σε διάγγελμα για την αύξηση του κατώτατου μισθού θα προχωρήσει τις επόμενες ώρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού σε μήνυμά του προς τους πολίτες, ίσως και σήμερα το απόγευμα.
Το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού «κλειδώνει» τις επόμενες ώρες ενώ αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός έχει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, όπου θα ρυθμιστούν όλες οι λεπτομέρειες για το θέμα.
Μετά τη συνάντηση θα αποφασιστεί εάν ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί το απόγευμα προς τους πολίτες προκειμένου να ανακοινώσει ο ίδιος το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού.
Οικονόμου: Είμαστε έτοιμοι για τις ανακοινώσεις
Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είχε προαναγγείλει την συνάντηση στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της διαβούλευσης για την αύξηση στον κατώτατο μισθό, ώστε η κυβέρνηση να κάνεις τις ανακοινώσεις.
Μάλιστα ο κ. Οικονόμου, σημείωσε πως «Είμαστε πάρα πολύ κοντά στις ανακοινώσεις, θα πρόκειται για μια ουσιαστική και γενναία ενίσχυση του εισοδήματος».
Υπενθυμίζεται πως την Δευτέρα ο υπουργός Εργασίας μιλώντας στον ΣΚΑΪ σχετικά με τον κατώτατο μισθό τόνισε ότι την Παρασκευή η κυβέρνηση έλαβε τις προτάσεις των εμπειρογνωμώνων σχετικά με το ύψος της αύξησής του.
Η εισήγηση είναι τεχνοκρατική, ωστόσο όπως είπε στο τέλος λαμβάνεται μια πολιτική απόφαση. Χωρίς να αποκαλύψει το ύψος του κατώτατου μισθού, έκανε λόγο για «σημαντική αύξηση». Όπως είπε για τον καθορισμό του ύψους της, λαμβάνεται υπόψη τόσο ο πληθωρισμός όσο και η προηγούμενη συμβολική αύξηση στον κατώτατο μισθό.
Πού θα κυμανθεί η αύξηση
Λίγες ώρες πάντως πριν τις επίσημες ανακοινώσεις, το κυρίαρχο σενάριο θέλει τις αυξήσεις αυξήσεις να κυμαίνονται από 6% έως 8% και αναμένεται να ξεπεράσει τα 700 ευρώ.
Η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού αναμένεται να προκαλέσει ντόμινο αυξήσεων σε 24 επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό, όπως το επίδομα ανεργίας, ενώ ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια εξετάζεται να γίνει νέα αύξηση από το 2023.
Η εισήγηση του ΚΕΠΕ προς τον υπουργό Εργασίας
Η εισήγηση του ΚΕΠΕ προς τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη προβλέπει αύξηση στην περιοχή μεταξύ 4% και 6%, ενώ το επικρατέστερο κυβερνητικό σενάριο θέλει τον μισθό να διαμορφώνεται σε επίπεδα μεταξύ 6% και 8%, δηλαδή από 703 έως 716 ευρώ. Ωστόσο, η πρόταση που φαίνεται να κερδίζει έδαφος τα τελευταία 24ωρα κάνει λόγο για αύξηση 7% που θα διαμορφώσει τις βασικές αποδοχές στα 710 ευρώ.
Την ίδια ώρα συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης πάνω από 600.000 εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό προκαλούν οι συνεχείς ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής, καθώς και σε ενέργεια και πετρέλαιο. Τον Ιανουάριο, με τον πληθωρισμό να ανέρχεται σε 6,2%, η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού μειώθηκε κατά 14%
Υπενθυμίζεται ότι έχει καταγράφει θεματική αύξηση του ποσοστού των θέσεων εργασίας στις οποίες οι εργαζόμενοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό την περίοδο 2016-2020. Ενας στους τέσσερις εργαζομένους αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, με το ποσοστό από 19,7% το 2016 να φτάσει το 27,7% το 2020. Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και το επίδομα που λαμβάνουν χιλιάδες άνεργοι στο τέλος του μήνα.
Επισημαίνεται ότι η εργοδοτική πλευρά προτείνει ονομαστική αύξηση 4%, ενώ μαζί με την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου ζητεί να υπάρξει και ταυτόχρονη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα. Η ΓΣΕΕ προτείνει την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις