Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ιταλία: Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία 36 χωρών, με Ουκρανία, Αλβανία, Β. Μακεδονία και Κόσσοβο, προτείνει ο Ενρίκο Λέτα

Ιταλία: Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία 36 χωρών, με Ουκρανία, Αλβανία, Β. Μακεδονία και Κόσσοβο, προτείνει ο Ενρίκο Λέτα

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας υπογραμμίζει σε άρθρο του πως «μετά το 1989, η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε χωρίς όραμα».

Άρθρο του γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα, δημοσιεύει η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, με το οποίο ο ίδιος προτείνει την άμεση δημιουργία «μιας Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας, που αποτελείται από 27 κράτη μέλη, την Ουκρανία, τη Γεωργία και τη Μολδαβία και, στη συνέχεια, τη Βόρεια Μακεδονία, την Σερβία, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία, τη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο».

Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος αναλύει τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την υποβολή αίτησης της Ουκρανίας για ένταξή της στην ΕΕ, μια «φιλοδοξία που ενθαρρύνθηκε χωρίς καθυστέρηση από τις Βρυξέλλες και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες» και μίλησε για τον ουκρανικό λαό, ως ένα λαό «που επέλεξε με το ‘ακραίο’ δημοψήφισμα – αυτό μεταξύ ζωής και θανάτου – να μην υποκύψει στη ρωσική κυριαρχία και να θέλει να είναι μέρος μιας ενωμένης Ευρώπης».

Όπως σημειώνει ο Λέτα, «πρωταρχικός στόχος είναι η ειρήνη, με πραγματικές διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό των εχθροπραξιών», ενώ τονίζει πως «είναι σωστό να ανοίξουμε τις πόρτες στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που έχουν την ίδια φιλοδοξία για ελευθερία και δημοκρατία».

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας επισημαίνει στο άρθρο του πως «είναι λάθος να υποβαθμίζουμε την πολυπλοκότητα αυτής της διαδικασίας. Η ένταξη στην ΕΕ κάθε άλλο παρά απλή είναι», όπως αναφέρει, τονίζοντας ότι «υπάρχουν πολλές καθυστερήσεις που πρέπει να γεφυρωθούν, προκειμένου να προσαρμοστούν στα απαιτούμενα πρότυπα, με τον πιθανό αντίκτυπο μιας νέας διεύρυνσης στην ίδια τη δομή της ΕΕ να επιβάλλεται».

Ο Λέτα υπογραμμίζει πως «μετά το 1989, η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε χωρίς όραμα. Μεγάλες υποσχέσεις στην αρχή, μετά χρόνια με ‘κρύα ντους’ και, τέλος, η επιτάχυνση. Το αποτέλεσμα; Η δυσαρέσκεια κάποιων, των νεοφερμένων, και η δυσπιστία των άλλων, των παλαιών μελών. Τα γεγονότα που ακολούθησαν στην Ουγγαρία, την Πολωνία ή την ομάδα του Βίσεγκραντ, το μαρτυρούν», σημειώνει.

Σε αυτό το σημείο, ο αρχηγός του μεγαλύτερου ιταλικού αριστερού κόμματος προχωρά σε μία έκκληση: «Ας μην κάνουμε τα ίδια λάθη» και προτείνει την άμεση δημιουργία «μιας Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας, που αποτελείται από 27 κράτη μέλη, την Ουκρανία, τη Γεωργία και τη Μολδαβία και, στη συνέχεια, τη Βόρεια Μακεδονία, την Σερβία, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία, τη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο».

Τεκμηριώνοντας τη σκέψη του σχετικά με την άμεση δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας, ο Λέτα αναλύει. «Θα προέκυπτε ένα διπλό αποτέλεσμα. Η Ουκρανία και οι άλλες χώρες που περιμένουν, θα μπορούσαν να συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή δημόσια ζωή και να έχουν υποκειμενικότητα σε έναν κοινό πολιτικό και στρατηγικό χώρο. Παράλληλα, η διατεταγμένη πορεία της ένταξης στην ΕΕ θα συνεχιζόταν, χωρίς εξαναγκασμό και με το σωστό timing».

Και προσθέτει: «Η πιο συγκεκριμένη απόκλιση αυτού του μοντέλου θα ήταν οι συνεδριάσεις των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, τις οποίες θα πρέπει να ακολουθήσει αμέσως, με μεγάλη συμβολική δύναμη, στον ίδιο χώρο, η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Συνομοσπονδίας».

Όπως εξηγεί: «Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία θα είναι το μέρος για τον πολιτικό διάλογο μεταξύ των 36 μελών. Θα συμφωνηθούν κοινές επιλογές. Η ικανότητα από κοινού καθορισμού παγκόσμιων στρατηγικών θα βελτιωθεί, ξεκινώντας με την υπεράσπιση της ειρήνης, της ασφάλειας, την προώθηση ενός δίκαιου και βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Και η ενότητα της ηπείρου θα ήταν φορτισμένη με δύναμη, ακόμη και συμβολική».

Η πρόταση του Ενρίκο Λέτα θα συζητηθεί αναλυτικά την Παρασκευή 22 Απριλίου στην Ένωση Ξένου Τύπου της Ιταλίας, όπου ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος θα εκθέσει τις ιδέες του και θα απαντήσει σε ερωτήσεις των ξένων δημοσιογράφων.

Must in

Τι σημαίνουν τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ

Ανεξαρτήτως πρακτικής εφαρμογής, τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ενισχύουν την πίεση προς τις δυτικές κυβερνήσεις να μετατοπιστούν από την υποστήριξη των ισραηλινών πολεμικών επιχειρήσεων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024