TotalEnergies: Γιατί αποχωρεί από τα blocks της Κρήτης
Tι αλλάζει στον στρατηγικό της σχεδιασμό - Τα σενάρια για την τύχη του μεριδίου
- Ο Γεραπετρίτης, ο Φιντάν, η αντιπολίτευση και ο ελληνοτουρκικός διάλογος
- Παραδέχθηκε τους «λευκούς γάμους» η Ειρήνη Μουρτζούκου – «Χρειάζεται ψυχολόγο» λέει η δικηγόρος της
- «Στο έλεος των fund» – Σε υπερήλικα με σύνταξη 395 ευρώ, του ζητούν 800€ για να μην βγει σε πλειστηριασμό το σπίτι του
- Washington Post: Αιμορραγεί ο Ισραηλινός στρατός – «Προτιμώ την οικογένειά μου από τον πόλεμο»
Στη συνολική αναθεώρηση των επενδυτικών της σχεδίων σε όλον τον πλανήτη αποδίδουν πηγές της TotalEnergies την απόφαση του γαλλικού ενεργειακού ομίλου να αποχωρήσει από το κοινοπρακτικό σχήμα που είχε συστήσει με την ExxonMobil και τα Ελληνικά Πετρέλαια για τις έρευνες πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις δύο θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».
Αυτό αναφέρουν πηγές της εταιρείας στον ΟΤ, και όπως εξηγούν η εταιρεία αλλάζει τελείως τον στρατηγικό κι επενδυτικό της σχεδιασμό δίνοντας έμφαση στη μεγαλύτερη ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, παραγωγής υδρογονανθράκων σε άλλες περιοχές με πιο ώριμες παραχωρήσεις και άλλων μορφών ενέργειας με χαμηλότερες εκπομπές αέριων ρύπων.
Αξίζει να τονιστεί, πως οι ίδιες πηγές σημειώνουν στον ΟΤ, πως η αποχώρησή τους δεν σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα assets της Κρήτης δεν έχουν αξία. Δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες γεωφυσικές έρευνες, βέβαια, αλλά όπως έχουν δείξει προηγούμενα σεισμικά δεδομένα της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων οι δύο περιοχές είναι ελπιδοφόρες ως προς τον εντοπισμό σοβαρών κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Να σημειωθεί δε, πως οι δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης αντιμετώπιζαν τα τελευταία χρόνια κι ένα σοβαρό επενδυτικό εμπόδιο, το οποίο δεν επιλύθηκε εγκαίρως. Αυτό έχει να κάνει με την προσφυγή οικολογικών οργανώσεων κατά της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των δύο θαλάσσιων παραχωρήσεων. Η υπόθεση εκκρεμεί ακόμη στο ΣτΕ, το οποίο μετά από πολλές αναβολές έχει προγραμματίσει την εκδίκαση της τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Η TotalEnergies και οι ελληνικές ΑΠΕ
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα η TotalEnergies σχεδιάζει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη έργων ΑΠΕ. Δραστηριοποιείται στη χώρα μας μέσω της Eren Hellas. Πρόκειται για την ελληνική θυγατρική της Total Eren, η οποία κατέχει συνολική μεικτή εγκατεστημένη ισχύ περίπου 350 MW (84 MW ηλιακών φωτοβολταϊκών και 265 MW αιολικής ενέργειας).
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους «η Ελλάδα διαθέτοντας σημαντικούς αιολικούς και ηλιακούς πόρους, προσφέρει ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας». Η αναπτυξιακή δραστηριότητα της Total Eren για την ελληνική αγορά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με άνω των 750 MW έργων αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Η TotalEnergies συμμετέχει άμεσα ή έμμεσα με ποσοστό 30% στην Total Eren.
Η τύχη του μεριδίου
Η αποχώρηση της TotalEnergies έρχεται λίγους μήνες πριν την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του ερευνητικού προγράμματος της κοινοπραξίας στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης. Αυτό λήγει τον Οκτώβριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια για την τύχη του μεριδίου των Γάλλων (40%) θέλουν:
1. Την απόκτηση του ποσοστού είτε από την αμερικανική ExxonMobil (κατέχει επίσης το 40% της κοινοπραξίας) είτε από τα Ελληνικά Πετρέλαια, ή το μερίδιο του 40% των Γάλλων μεταβιβάζεται και στους δύο εταίρους.
Προϋπόθεση βέβαια, είναι να επιθυμούν την απόκτηση του οι άλλοι δύο εταίροι. Και όπως έγραψε ο ΟΤ, την περασμένη Δευτέρα πηγές θέλουν και την ExxonMobιl να αποχωρεί.
2. Την είσοδο νέου επενδυτή.
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την είσοδο νέου επενδυτή στην κοινοπραξία, στη θέση των Γάλλων. Πηγές αναφέρουν πως ήδη τα ΕΛ.ΠΕ, η κυβέρνηση και η ΕΔΕΥ βρίσκονται σε τέτοια διαδικασία συνομιλώντας με ξένους παίκτες.
3. Την επιστροφή των παραχωρήσεων στο ελληνικό δημόσιο
Το τρίτο σενάριο θέλει στην περίπτωση που κανείς εκ των συμμετεχόντων δεν επιθυμεί την παραμονή στην κοινοπραξία τότε τα δικαιώματα έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων επιστρέφονται στο ελληνικό δημόσιο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις