Παλαιό Φάληρο: 700 ηλικιωμένοι σε πιλοτικό πρόγραμμα υγιούς γήρανσης
Σκοπός του έργου είναι η συνεχής συλλογή δεδομένων υγείας από τη ζωή ανθρώπων αυτής της ηλικίας, τα οποία θα συγκεντρώνονται, θα αναλύονται και θα οδηγούν σε προσωποποιημένες παρεμβάσεις που προάγουν την υγιή γήρανση.
700 ηλικιωμένοι συνάνθρωποι μας πρόκειται να συμμετέχουν εθελοντικά σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα όπου μέσω αισθητήρων και έξυπνων συσκευών θα στέλνουν διαρκώς τα δεδομένα υγείας τους με σκοπό – όπως αναφέρεται στην ενημέρωση – να οδηγούν σε προσωποποιημένες ιατρικές παρεμβάσεις.
Σε ομάδες ερευνητών και εθελοντών, που επιθυμούν να ενταχθούν στην Ομάδα Εργασίας του Ευρωπαϊκού Έργου «Smart Bear», έτυχε η πρόσκληση του Δημάρχου Παλαιού Φαλήρου Γιάννη Φωστηρόπουλου, στον Πολυχώρο του Δημαρχείου, για μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας και ανταλλαγής απόψεων γύρω από το έργο.
Ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου καλωσόρισε τους -κατά βάση προερχόμενους από τον ιατρικό κλάδο και τα επαγγέλματα υγείας – φοιτητές και εθελοντές και τους ευχαρίστησε για τη βοήθειά τους στην υλοποίηση του προγράμματος, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:
«Η συγκεκριμένη δράση εστιάζει σε μία υγιή και ανεξάρτητη διαβίωση στο σπίτι, 700 ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών, μέσω αισθητήρων και συσκευών τελευταίας τεχνολογίας, με σκοπό να ενισχύσουν την ανεξάρτητη διαβίωση των γονιών μας, των παππούδων και των γιαγιάδων μας» .
Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους φοιτητές και τους συμμετέχοντες σε ιδιαίτερα παραγωγικό κλίμα, με διαφώτιση και λεπτομερειακή πληροφόρηση γύρω από το ρόλο των Ομάδων Εργασίας στο πρόγραμμα «Smart Bear».
Ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου είναι εταίρος της κοινοπραξίας που υλοποιεί στην Ελλάδα την πιλοτική εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Έργου «Smart Bear», στο πλαίσιο του προγράμματος HORIZON για την Έρευνα και την Καινοτομία .
Πρόκειται για ένα ανθρωποκεντρικό ερευνητικό έργο, στο οποίο θα ενταχθούν 5.100 πολίτες, ηλικίας 65 ετών και άνω, από 6 ευρωπαϊκές χώρες: Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ιταλία και Ελλάδα.
Η χώρα μας συμμετέχει με 700 κατοίκους του Δήμου Παλαιού Φαλήρου και 300 της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Σκοπός του έργου είναι η συνεχής συλλογή δεδομένων υγείας από τη ζωή ανθρώπων αυτής της ηλικίας, τα οποία θα συγκεντρώνονται, θα αναλύονται και θα οδηγούν σε προσωποποιημένες παρεμβάσεις που προάγουν την υγιή γήρανση .
Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν κάτοικοι της πόλης μας που επιθυμούν μία πιο ανεξάρτητη και ποιοτική καθημερινότητα, είναι άνω των 65 ετών και πάσχουν από δύο τουλάχιστον από τα ακόλουθα νοσήματα:
- Καρδιαγγειακά νοσήματα (υπέρταση, αρρυθμίες κτλ)
- Βαρηκοΐα
- Διαταραχές ισορροπίας και αστάθεια
- Ψυχικές διαταραχές (ήπια κατάθλιψη κτλ)
- Γνωστικές διαταραχές
- Το Σύνδρομο της Ευθραυστότητας
Εφόσον κριθεί ότι μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, τότε ανάλογα με τη συνοσηρότητα, θα εφοδιαστούν με έξυπνες ιατρικές συσκευές (έξυπνο πιεσόμετρο, έξυπνο κινητό, έξυπνο οξύμετρο, έξυπνη ζυγαριά , ψηφιακό θερμόμετρο, έξυπνα ακουστικά βαρηκοΐας) καθώς και smart εξοπλισμό σπιτιού .
Στο έξυπνο κινητό που θα δοθεί από τους επαγγελματίες του Δήμου, οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν ιατρικά τεκμηριωμένες ειδοποιήσεις για το πώς θα βελτιώσουν την καθημερινότητά τους.
Η συμμετοχή είναι εντελώς δωρεάν και μπορεί όποιος θέλει να αποχωρήσει οποιαδήποτε στιγμή από το πρόγραμμα, όπως επισημαίνει ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Τα νέα έξι κρίσιμα ερωτήματα του θρίλερ της Αμαλιάδας και οι άγνωστες έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.