Βασίλισσα Noor: Η «Αγγελιοφόρος» της Δύσης στη Μέση Ανατολή
Η βασίλισσα Noor της Ιορδανίας χόρεψε τανγκό με το Ισλάμ και έκανε όραμα τον ανθρωπισμό. Ενα αληθινό πρότυπο για τη νέα γενιά
Γράφει ο Ανδρέας Αγγελόπουλος
Η Lisa Hallaby αποτέλεσε ένα αληθινό συμβόλαιο θάρρους στην Ιορδανία. Γεννημένη στην Αμερική στις 23 Αυγούστου του 1950, μεγάλωσε σε ένα κλίμα ευμάρειας και δεν είχε να ζηλέψει απολύτως τίποτα. Πλούσια, μορφωμένη και εξαιρετικά όμορφη έβγαλε από την αρχή την φλόγα της δυναμικής γυναίκας. Παρακολούθησε το επίλεκτο καθεδρικό σχολείο στην Ουάσιγκτον. Παράλληλα, φοίτησε στο Chapin school στη Νέα Υόρκη το 1965 και στην Aκαδημία Concord στη Βοστώνη το 1967. Το 1969 εισήλθε στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον όπου έλαβε πτυχίο στην αρχιτεκτονική και τον πολεοδομικό σχεδιασμό το 1975.
Η βασίλισσα Noor μετά την αποφοίτηση της από την Ανώτατη εκπαίδευση εργάστηκε στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Τεχεράνη πάνω στον αστικό σχεδιασμό. Πήγε αρχικά στην Ιορδανία ενώ, εργαζόταν για την Arab Air Services. το 1977 έγινε διευθύντρια σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής εγκαταστάσεων για την Alia, την Royal Jordonian Airline. Τι δουλειά έχει όμως, μία γυναίκα που την διακατέχει η δυτική κουλτούρα και φιλοσοφία στη Μέση Ανατολή? Τι κατάληξη μπορεί να έχει αυτό? Μπορεί να υπάρξει στην πράξη μία ουσιαστική σύνδεση μεταξύ Δύσης και Ισλάμ? Ίσως, η βασίλισσα Νουρ της Ιορδανίας και η μυθιστορηματική ζωή της που γοητεύει, να είναι η απάντηση, Ας ταξιδέψουμε μαζί με το άστρο της Lisa Hallaby.
«Ενα λουλούδι που ανθίζει στην Ιορδανία»
Μετά την εγκατάσταση στη χώρα της Μέσης Ανατολής η Lisa Hallaby, γνώρισε τον Ιορδανό μονάρχη Χουσεϊν και παντρεύτηκαν στις 15 Ιουνίου 1978. Η Hallaby απευθείας πήρε την ιορδανική υπηκοότητα, ασπάστηκε την Ισλαμική πίστη και έγινε η βασίλισσα Noor της Ιορδανίας. Ενα ταξίδι χωρίς επιστροφή που καθόρισε τη ζωή της. Αποτέλεσε ένα σύμβολο «Χάρης, στυλ και θάρρους» στο βασίλειο της Μέσης Ανατολής. Μετά το γάμο της η βασίλισσα Νουρ φρόντισε να τελειοποιεί τα αραβικά της ενώ, για πολλούς απέκτησε αέρα σαν της Τζάκι Κένεντι «ήταν εξαιρετικά μορφωμένη, πολύ έξυπνη, εντυπωσιακά όμορφη – δεν είναι καθόλου περίεργο που ο βασιλιάς Χουσεΐν έπεσε με τα μούτρα» είπε ο Avi Shlaim, ομότιμος καθηγητής διεθνών σχέσεων στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και συγγραφέας μιας βιογραφίας για τον ιορδανό μονάρχη. Gια κάποια που έχει περάσει μεγάλο μέρος στη ζωή της ζωής της στη δημοσιότητα, η Nουρ στα 70 της χρόνια παραμένει στα ίδια επίπεδα. Aποτελεί μία αινιγματική φιγούρα zώντας σε ΗΠΑ και Βρετανία κάνοντας μόνο στοχευμένες δημόσιες δηλώσεις.
United world colleges, Global Zero, Woodrow Wilson:
Η βασίλισσα κατάφερε να αποσπάσει τιμητικές διακρίσεις που περιελάμβαναν το βραβείο woodrow Wilson το 2015 από το πανεπιστήμιο του Πρίστον ως αναγνώριση του φιλανθρωπικού της έργου. Η Noor έχει δώσει αγώνες ως ακτιβίστρια κοινωνικών δικαιωμάτων. Το βραβείο δίνεται σε όσους ακολουθούν την αποστολή και την φιλοσοφία της συγκεκριμένης διάκρισης.
Σε όσους δηλαδή, αγωνίζονται για την παγκόσμια ειρήνη και είναι απόφοιτοι του Πρίστον. Την ομιλία της παρακολούθησαν 61.000 άτομα. Η Νουρ χρησιμοποιεί το ηγετικό της προφίλ για να προωθήσει την φιλανθρωπική της εκστρατεία. Από το 2011 ηγείται του κινήματος United world colleges. Σκοπός είναι να διαδώσει την εκπαίδευση όπου θα ενώσει τους ανθρώπους, τα έθνη, τους πολιτισμούς και θα οδηγήσει στην ειρήνη και ένα βιώσιμο μέλλον. Γίνεται μία προσπάθεια ώστε, να βρεθούν μαθητές συμπονετικοί, ιδεαλιστές και θέλουν να κάνουν τον κόσμο καλύτερο. Παράλληλα, συμμετέχει στην Global Zero. Μία ομάδα 300 ηγετών με στόχο την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων. Μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2008. Η βασίλισσα Νουρ εκπροσώπησε την Global Zero στην ιστορική συνεδρίαση του Συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ το 2009 και ήταν σύμβουλος της ταινίας ντοκιμαντέρ το 2010 Countdown to zero σχετικά με την κλιμακούμενη απειλή πυρηνικών όπλων.
«King Hussein Foundation: Ενα Όραμα γεννιέται»:
Ο βασιλιάς Χουσεΐν ως απόγονος του Προφήτη Μωάμεθ θέλησε να προωθήσει τις αξίες που αντανακλούσαν τις ιορδανικές, αραβικές, ισλαμικές επιταγές και παραδόσεις, που καθιστούν κάθε άντρα και γυναίκα υπεύθυνο για την κοινή ευημερία όλων στην κοινωνία. Πρωταρχικός του ρόλος ήταν να υπηρετεί το λαό του προάγοντας την ευημερία και την ασφάλεια του, ενώ έδινε ένα προσωπικό παράδειγμα εφαρμογής των αξιών.
Αυτό ήταν το όραμα για το ξεκίνημα του Ιδρύματος το 1999. Ηθελε δίκαιη των Ιορδανών σε κοινωνικοοικονομικές, εκπαιδευτικές, υγειονομικές και Πολιτιστικές ευκαιρίες. Για τις γυναίκες και τους νέους. Είναι ολοφάνερη φιλανθρωπική δράση της βασίλισσας Νουρ που θέλει να αλλάξει τον κόσμο. Μπορεί να εμπνεύσει τον κάθε νέο που κοιτάει την κοινωνία και θέλει να την αλλάξει. Μία μυθιστορηματική ζωή που γοητεύει και μπορεί να σε κάνει να ατενίσεις το μέλλον με αισιοδοξία. Ένα λουλούδι που άνθισε, έδεωσε, δίνει και θα δίνει ευκαιρίες .Μπορεί να αποτελέσει έναν εκκολαπτόμενο μέντορα για όλους μας.
Ο Ανδρέας Αγγελόπουλος σπουδάζει δημοσιογραφία στη New Media Studies
- Αμαλιάδα: Εμείς σώσαμε τη 17χρονη από την Ειρήνη στο ηχητικό που ακούσατε λέει μάρτυρας
- Σε υψηλό 18μήνου καλπάζουν οι τιμές τροφίμων
- Αμαλιάδα: «Με χτυπούσε και με απειλούσε…» λέει για την Ειρήνη Μουρτζούκου η μητέρα της
- Πώς οι δασμοί του Τραμπ μπορούν να επηρεάσουν τις ευρωπαϊκές IPOs
- Η Bentley βάζει στο ψυγείο το σχέδιο για ηλεκτρικά οχήματα
- Αμαλιάδα: «Τώρα το θυμήθηκε η μάνα μου; – Δεν με κοίταξε ποτέ ειδικός» λέει η Ειρήνη Μουρτζούκου