Βόρεια Κορέα: Τα… ρετιρέ του Κιμ
Εν μέσω ενός κυκεώνα προβλημάτων στη χώρα του, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης εγκαινιάζει φαραωνικά έργα με εργατικές πολυκατοικίες και ουρανοξύστες. Ακόμη και τα ρετιρέ, όμως, είναι για τους… άτυχους
Επί της ουσίας λύση στο στεγαστικό ζήτημα στην Πιονγιάνγκ ή προσπάθεια ενίσχυσης της δημοφιλίας και του -πληγμένου από τα πλείστα όσα εσωτερικά προβλήματα- προφίλ του;
Όποιο κι αν είναι το κίνητρο, γεγονός παραμένει ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν εγκαινιάζει το ένα μετά το άλλο κατασκευαστικά έργα «μαμούθ» στα περίχωρα της πρωτεύουσας.
Χιλιάδες στρατιώτες αναλαμβάνουν το τιτάνιο έργο ανέγερσης και παράδοσης ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων με εργατικές πολυκατοικίες, ακόμη και ουρανοξύστες.
Μια νέα συνοικία άρχισε να κατασκευάζεται στα τέλη Φεβρουαρίου. Μια άλλη παραδόθηκε πριν από λίγες ημέρες.
Στόχος είναι μέχρι το 2025 να έχουν χτιστεί πάνω από 50.000 νέες κατοικίες στην επεκτεινόμενη Πιονγιάνγκ.
Επαινώντας τους στρατιώτες-εργάτες για τη συμβολή τους στην οικοδόμηση ενός «φωτεινού σοσιαλιστικού μέλλοντος», ο Κιμ μάλιστα υποσχέθηκε νέα κατασκευαστικά πρότζεκτ σε όλη την χώρα, στο προσεχές μέλλον.
Προσώρας πανηγύρισε την παράδοση μιας νέας συνοικίας με πολυκατοικίες διαμερισμάτων που θα στεγάζουν 10.000 οικογένειες καθώς και έναν ολοκαίνουργιο ουρανοξύστη 80 ορόφων.
Και δη εγκαίρως για τους προ ημερών εορτασμούς των 110 χρόνων από την γέννηση του ιδρυτή του καθεστώτος και παππού του, Κιμ Ιλ Σουνγκ, γνωστού και ως Μεγάλου Ηγέτη.
Για να καταστεί όμως αυτό δυνατό, οι στρατιώτες -που δεν διαθέτουν ιδιαίτερη εμπειρία στις κατασκευές- έπρεπε να χτίζουν μεταξύ άλλων έναν όροφο ανά 16 ώρες, χωρίς επάρκεια υλικών και κατάλληλου εξοπλισμού.
Το έργο έγινε «μέσα σε ένα χρόνο, ως αποτέλεσμα μιας επίπονης εκστρατείας κι ενός σκληρού αγώνα 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα», ανέφερε το κορεατικό πρακτορείο KCNA.
Η λεγόμενη «Songhwa Street» προβλήθηκε ως επιτυχία και απόδειξη της «ταχείας ανάπτυξη της χώρας», σε πείσμα των οικονομικών δυσκολιών.
Η κρατική τηλεόραση έδειξε κορυφαίους κρατικούς αξιωματούχους να περιηγούνται σε εσωτερικούς χώρους σπιτιών και σε καταστήματα που χτίστηκαν στην τεράστια νέα γειτονιά.
Παραμένει ωστόσο ασαφές εάν το έργο έχει πράγματι ολοκληρωθεί πλήρως ή πότε ακριβώς θα εγκατασταθούν οι προεπιλεγμένοι κάτοικοι.
Παλάτια… στην «άμμο»
Επικαλούμενος πηγές στην Πιονγιάνγκ, ο Λι Σανγκ-Γιονγκ, αρχισυντάκτης της Daily NK -ενός ιστότοπου με έδρα τη Σεούλ- λέει ότι τα διαμερίσματα που εγκαινιάζονται δεν είναι ακόμη έτοιμα.
Τα παράθυρα έχουν μόνο κουφώματα, αναφέρει.
Οι βρύσες νερού -αν και έχουν εγκατασταθεί- δεν λειτουργούν λόγω της χαμηλής πίεσης του νερού.
Αν και η παροχή ρεύματος έχει βελτιωθεί σημαντικά επί των ημερών του Κιμ, τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση παραμένουν, με αποτέλεσμα οι ανελκυστήρες στις πολυώροφες οικοδομές να λειτουργούν σπάνια.
Εξ ου και άτομα που έχουν αυτομολήσει στο εξωτερικό περιγράφουν όσους μένουν στα βορειοκορεατικά ρετιρέ με όρους ακριβώς αντίθετους απ’ ότι ισχύει σε άλλα μέρη του κόσμου.
Κοντολογίς, άτυχους και μακράν τους λιγότερο προνομιούχους…
«Κανείς δεν θέλει να ανεβαίνει σκάλες για μια ώρα», είχε παραδεχτεί ένας Βορειοκορεάτης αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters, στο πλαίσιο εκδήλωσης που είχε οργανώσει παλαιότερα η Πιονγιάνγκ για διεθνή ΜΜΕ.
Πλέον, όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα έχουν στραφεί στη χρήση ηλιακών πάνελ για να καλύπτουν τις ανάγκες τους κάθε φορά που κόβεται το ρεύμα.
Όμως αυτό μπορεί να λύσει το πρόβλημα συνήθως για μικρές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές και σίγουρα όχι για… ανελκυστήρες.
Όσο για την υδροδότηση;
Στην καλύτερη των περιπτώσεων, αρκετοί αναγκάζονται να εγκαταστήσουν με δικά τους έξοδα ηλεκτρικές αντλίες.
Στη χειρότερη, αναγκάζονται να μεταφέρουν νερό στα σπίτια τους.
Άλλο ένα τραγικό μείον, τουτέστιν, για τα βορειοκορεατικά ρετιρέ…
Μεζονέτες για «αληθινούς πατριώτες»
Σε μια άλλη νέα «πολυτελή οικιστική συνοικία» στην Πιονγιάνγκ για τους κορυφαίους υποστηρικτές του καθεστώτος, πάντως, τα πρόσφατα ολοκληρωμένα διαμερίσματα παραδόθηκαν πλήρως λειτουργικά και με οικοσκευή.
Προορίζονται άλλωστε για «αληθινούς πατριώτες»: περίπου 800 ελίτ οικογένειες επιστημόνων και άλλων προσωπικοτήτων, που θεωρείται ότι συνέβαλαν στην επίτευξη στόχων του κόμματος.
Βρίσκονται στη λεγόμενη γειτονιά Κιονγκρού-ντογνκ, με θέα «πιάτο» τον ποταμό Ντέντονγκ
Όχι τυχαία, τα κτήρια εδώ είναι πιο χαμηλά -το καθένα έχει ύψος μόνο μερικών ορόφων.
Εγκαινιάστηκαν δύο ημέρες μετά την «Songhwa Street». Κι αυτή τη φορά, ο Κιμ Γιονγκ Ουν συνόδευσε προσωπικά κάποιους από τους τυχερούς νέους κατοίκους.
Την τιμητική της είχε η 79χρονη παρουσιάστρια της κρατικής τηλεόρασης Ρι Τσουν Χι, που έχει αφήσει εποχή με τον στομφώδη πατριωτικό τόνο που δίνει έως και σήμερα στα προπαγανδιστικά δελτία ειδήσεων της Βόρειας Κορέας.
Το καθεστώς την αντάμειψε με μια μεζονέτα.
Η ίδια και τα μέλη της οικογένειάς της δήλωσαν ότι πέρασαν την πρώτη νύχτα στο νέο σπίτι τους «άγρυπνοι, με δάκρυα βαθιάς ευγνωμοσύνης».
VIDEO: North Korea’s leader Kim Jong Un has given veteran news anchor Ri Chun Hi a home in a new riverside apartment complex in the capital Pyongyang, state media report pic.twitter.com/YZson0RkMK
— AFP News Agency (@AFP) April 15, 2022
Επίδειξη ισχύος σε γκρι φόντο
Ήδη σε στενό κλοιό από τις διεθνείς κυρώσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα, η Βόρεια Κορέα έχει δεχθεί τα τελευταία δύο χρόνια νέα αλλεπάλληλα πλήγματα στην οικονομία της.
Κράτησε τα σύνορα κλειστά λόγω της COVID-19, χωρίς κατά τα λοιπά να ανακοινώνει κρούσματα ή θανάτους.
Υπέστη επίσης φυσικές καταστροφές, που προκάλεσαν σημαντικά προβλήματα στις σοδειές, επιτείνοντας στο εσωτερικό την επισιτιστική επισφάλεια.
Υιοθετώντας έναν επίπλαστο τόνο αισιοδοξίας με φόντο αυτά τα λαοφιλή φαραωνικά έργα, το καθεστώς της Πιονγιάνγκ επέλεξε χορούς και παρελάσεις πολιτών, αντί για στρατιωτική παρέλαση στους φετινούς εορτασμούς για την «Ημέρα του ήλιου» -όπως έχει ονομαστεί η ημερομηνία γέννησης του Κιμ Ιλ Σουνγκ, μια από τις σημαντικότερες γιορτές στη χώρα.
North Korea celebrated the 110th anniversary of the birth of late founder Kim Il Sung with fireworks and an evening gala in Pyongyang’s main square, with thousands of people in colorful traditional dress singing and dancing https://t.co/DTkWQigVn8 pic.twitter.com/njhWqkQ6El
— Reuters (@Reuters) April 15, 2022
Άφησε την επίδειξη ισχύος προς το εξωτερικό για λίγα 24ωρα αργότερα, προχωρώντας στην επιτυχή -όπως ανακοινώθηκε- δοκιμή ενός νέου οπλικού συστήματος, που «ενισχύει σημαντικά τις τακτικές πυρηνικές δυνατότητες» της Βόρειας Κορέας.
Παρά το σοβαρά προβλήματα στην εθνική οικονομία, αναλυτές τώρα προβλέπουν επιστροφή της Πιονγιάνγκ στις δοκιμές τακτικών πυρηνικών όπλων, κόντρα στις ενδείξεις από το 2017 ότι τις εγκαταλείπει.
H ανατίναξη των σήραγγων στο πεδίο δοκιμών Πάνγκαϊ-ρι, to 2018, είχε εκληφθεί ως διπλωματικό άνοιγμα στις ΗΠΑ.
Ήταν επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε μάλιστα μετέπειτα δύο συναντήσεις.
Αυτές πάντως δεν είχαν καταλήξει σε κάποιο απτό αποτέλεσμα ως προς το βασικό ζητούμενο: την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.
Τουναντίον, πρόσφατες δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την αποκατάσταση των σηράγγων στο βορειοκορεατικό πεδίο πυρηνικών δοκιμών.
Προ μηνός, εν τω μεταξύ, η Πιονγιάνγκ είχε προχωρήσει στη δοκιμή νέου τύπου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, ενισχύοντας «την πυρηνική αποτροπή κατά του αμερικανικού ιμπεριαλισμού», όπως μετέδωσε το KCNA.
Μέγα ερώτημα ήταν και παραμένει η πηγή των πόρων χρηματοδότησης όλων αυτών των πολυδάπανων προγραμμάτων και έργων, σε μια χώρα που βρίσκεται σε διεθνή απομόνωση και διέρχεται βαθιάς οικονομικής κρίσης.
Οι υποψίες των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών στρέφονται κυρίως σε κυβερνοεπιθέσεις, ξέπλυμα χρήματος, λαθρεμπόριο όπλων και φαρμάκων και, φυσικά, στη γειτονική Κίνα.
- Αντετοκούνμπο: «Τα χρήματα έφυγαν ήδη, πρέπει να πάρω δώρο στη σύζυγο και τα τρία παιδιά μου»
- Το δώρο που θέλει κάθε gamer
- «Έχω σταματήσει να τρώω» – Η Λίλι Άλεν δεν είναι σε καλή ψυχολογική κατάσταση
- Ένα μανιφέστο ενάντια στην ασφάλεια
- Ρωσία: Συνελήφθη ο δράστης της δολοφονίας του Κιρίλοφ – «Παραδέχτηκε ότι στρατολογήθηκε από την ουκρανική SBU»
- Στον νέο ρόλο της Τουρκίας δεν μπορούμε να απαντάμε με κλισέ