Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο ζητά επειγόντως την απομάκρυνση αμάχων από το εργοστάσιο Αzovstal
Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας τονίζει πως οι άμαχοι που κατέφυγαν στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου «δεν εμπιστεύονται τους (Ρώσους) στρατιώτες.
- Όταν το multitasking αρχίζει να λειτουργεί εναντίον μας
- Γενική Απεργία για συλλογικές συμβάσεις εργασίας και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού – Ποιοι συμμετέχουν
- Vanity Fair Hollywood Issue 2025: 12 σταρ, 2 ημέρες, 24 μπαούλα, 200 ζευγάρια παπούτσια και 4 bodyguards
- Τροχαίο στην Πειραιώς: Τι λέει ο 77χρονος που σύρθηκε δεκάδες μετρά στην άσφαλτο από φορτηγό
Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε σήμερα την επείγουσα εγκαθίδρυση ανθρωπιστικού διαδρόμου για την απομάκρυνση αμάχων από την χαλυβουργία Azovstal, το τελευταίο «οχυρό» στη Μαριούπολη, που βρίσκεται υπό πολιορκία από τις ρωσικές δυνάμεις.
Οι άμαχοι «που κατέφυγαν σε μεγάλο αριθμό» στις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας «δεν εμπιστεύονται τους (Ρώσους) στρατιώτες», τόνισε το ουκρανικό υπουργείο με ανάρτηση στο Twitter.
«Ένας ανθρωπιστικός διάδρομος είναι αναγκαίος επειγόντως» με «εγγυήσεις ότι οι άνθρωποι θα είναι ασφαλείς», πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο δήλωσε πως περίπου 200 άμαχοι περιμένουν να απομακρυνθούν από την πόλη, ωστόσο μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες κανένα λεωφορείο δεν είχε φτάσει για να τους παραλάβει.
Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν έκρινε σήμερα ότι οι δυνάμεις του έθεσαν «επιτυχώς» υπό τον έλεγχό τους την Μαριούπολη.
«Ολοκληρώθηκε επιτυχώς το έργο της απελευθέρωσης της Μαριούπολης», δήλωσε ο Πούτιν στον υπουργό Άμυνας της κυβέρνησής του Σεργκέι Σοϊγκού σε συνάντησή τους που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.
Ζήτησε επίσης να πολιορκηθούν οι τελευταίοι Ουκρανοί πολεμιστές που έχουν οχυρωθεί στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου Azovstal, καθώς μία επίθεση θα είχε μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές.
«Θεωρώ ότι δεν είναι αρμόζουσα η προτεινόμενη επίθεση στην βιομηχανική ζώνη. Διατάσσω να ακυρωθεί», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
«Θα πρέπει να σκεφτούμε (…) τη ζωή και την υγεία των στρατιωτών μας και των αξιωματικών μας, δεν θα πρέπει να διεισδύσουμε σε αυτές τις κατακόμβες και να συρθούμε κάτω από τη γη», συνέχισε. «Αποκλείστε όλη αυτήν την ζώνη κατά τρόπο που να μην μπορεί να περάσει ούτε μύγα».
Σε αυτές τις εκτεταμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις βρίσκονται ακόμη 2.000 Ουκρανοί στρατιωτικοί, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Ο Πούτιν δεσμεύτηκε επίσης ότι θα σωθεί η ζωή αυτών που θα παραδοθούν.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις