Εμβόλιο «αυτοενισχυόμενου mRNA» αποδεικνύεται αποτελεσματικό στον κοροναϊό
Η αποτελεσματικότητα έναντι της σοβαρής νόσου φτάνει το εντυπωσιακό ποσοστό του 95%.
Υψηλά επίπεδα προστασίας από την Covid-19 φαίνεται πως προσφέρει το πρώτο εμβόλιο mRNA που δημιουργεί αντίγραφα του εαυτού του -το οποίο μάλιστα μπορεί να αποθηκευτεί ως σκόνη εκτός ψυγείου ώστε να απλοποιείται η διαδικασία διανομής σε χώρες με ανεπαρκείς υποδομές.
Το εμβόλιο «αυτοενισχυόμενου mRNA» της αμερικανικής Arcturus Therapeutics προσφέρει αποτελεσματικότητα 55% στην πρόληψη της συμπτωματικής νόσου από τις παραλλαγές Δέλτα και Όμικρον και 95% έναντι της σοβαρής νόσου και του θανάτου, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.
«Είναι τεράστιο επίτευγμα το γεγονός ότι ένα εμβόλιο αυτοενισχυόμενου mRNA αποδεικνύεται ασφαλές και αποτελεσματικό» δήλωσε στο δικτυακό τόπο του Science η Ντέμπρα Φούλερ του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, επιστημονική σύμβουλος της εταιρείας HDT Bio που δοκιμάζει ένα παρόμοιο εμβόλιο σε ανθρώπους.
Τα σημερινά εμβόλια της Pfizer και της Moderna περιέχουν μόρια mRNA που αναγκάζουν τα ανθρώπινα κύτταρα να παράγουν την πρωτεΐνη-ακίδα του κοροναϊού, η οποία στη συνέχεια αναγνωρίζεται ως αντιγόνο από το ανοσοποιητικό σύστημα για την παραγωγή αντισωμάτων .
Με την νέα τεχνολογία, το mRNA που περιέχει το εμβόλιο δημιουργεί πολλαπλά αντίγραφα του εαυτού του όταν χορηγηθεί με ένεση στους μυς. Αυτό γίνεται χάρη σε γονίδια αλφαϊών που κωδικοποιούν ένζυμα αντιγραφής του mRNA.
Διαβάστε επίσης: Η Moderna υποστηρίζει ότι ανέπτυξε καλύτερη λύση για την Όμικρον
H νέα προσέγγιση επέτρεψε στην Arcturus να μειώσει τη δόση στα 5 μικρογραμμάρια mRNA, πολύ κάτω από τα 30 mg στο εμβόλιο της Pfizer και τα 100 mg στην περίπτωση της Moderna.
Επιπλέον, το αυτοενισχυόμενο mRNA παραμένει ενεργό στον ανθρώπινο οργανισμό για διπλάσιο χρόνο, ανέφερε η εταιρεία.
Στην κλινική μελέτη της Arcturus, στην οποία συμμετείχαν 17.000 εθελοντές στο Βιετνάμ, το πειραματικό εμβόλιο χορηγήθηκε σε δύο δόσεις με μεσοδιάστημα 28 ημερών. Σύμφωνα όμως με την δρ Φούλερ, η τεχνολογία του αυτοενισχυόμενου mRNA ίσως οδηγήσει τελικά σε μονοδοσικά εμβόλια.
Επιπλέον, η εταιρεία χρησιμοποίησε την τεχνική της ψυκτοεξάχνωσης για να αποξηραίνει το υγρό εμβόλιο και να το μετατρέπει σε σκόνη, η οποία παραμένει σταθερή σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν έρθει η ώρα να χρησιμοποιηθεί, απλά διαλύεται και πάλι σε νερό.
«Τα αποτελέσματα είναι πράγματι εντυπωσιακά» σχολίασε ο Μπένζαμιν Πιρς, ο οποίος επιβλέπει τα δοκιμές ενός διαφορετικού εμβολίου αυτοενισχυόμενου mRNA που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Μια άλλη διαφορά είναι ότι η Arcturys έχει υπογράψει συμφωνία για μεταφορά της τεχνογνωσίας της για την παραγωγή του εμβολίου στο Βιετνάμ, σε αντίθεση με τις Pfizer και Moderna που έχουν κατηγορηθεί ότι δεν μοιράστηκαν έγκαιρα την πνευματική ιδιοκτησία τους με τον αναπτυσσόμενο κόσμο.
- Πατήσια: Ερωτήματα για τον θάνατο ιδιωτικού υπαλλήλου – Είχε εντοπιστεί χωρίς τα ρούχα του
- ΟΟΣΑ: Με δεξιότητες 10χρονου ο ένας στους τέσσερις ενήλικες στην Ελλάδα
- Αρκάς: Η μπερδεμένη καλημέρα του Σαββάτου
- Φονική επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Αναζητούνται τα κίνητρα του δράστη – Όλες οι εξελίξεις
- Μασκ: Ανησυχία σε Βρετανία και Γερμανία μετά τις παρεμβάσεις υπέρ ακροδεξιών κομμάτων
- Το Super Cup Γερμανίας θα φέρει το όνομα του Μπεκενμπάουερ από το 2025