Δώδεκα χρόνια μετά το Καστελόριζο
Σαν σήμερα το 2010 η χώρα θα έμπαινε σε μια μεγάλη περιπέτεια
- Αστυνομικός της Βουλής: «Πρώτη μου σχέση, δέσμιά του για μια ζωή» – Τι απαντάει η 35χρονη για τις κλήσεις
- Φοβάται μη συλληφθεί λόγω του εντάλματος του ΔΠΔ ο Νετανιάχου - Δεν θα παραστεί στις εκδηλώσεις στο Άουσβιτς
- Δύο από τις πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου βρίσκονται στα Βαλκάνια
- Ο γιος της Πάμελα Άντερσον θέλει να καταρρίψει την άποψη της «ξανθιάς βόμβας» για τη μαμά του
Σαν σήμερα, πριν από 12 χρόνια, ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωνε από το Καστελόριζο την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, βάζοντας τη χώρα στα μνημόνια και στα σκληρά μέτρα λιτότητας.
Σε αντίθεση με το γαλήνιο φόντο του πανέμορφου νησιού πίσω από τον πρωθυπουργό, η ανακοίνωση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης θα έβαζε τη χώρα σε μια μεγάλη περιπέτεια λιτότητας και κοινωνικών αναταραχών, που όμοιά της δεν είχε ζήσει από την Μεταπολίτευση και μετά.
Μετά την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου οι μισθοί και οι συντάξεις μειώθηκαν, επιχειρήσεις έβαλαν «λουκέτο», οι άστεγοι αυξήθηκαν, ενώ πολλοί καταθέτες απέσυραν τα χρήματά τους, είτε για να τα βγάλουν στο εξωτερικό, είτε για να καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Το κόστος ζωής αυξήθηκε, λόγω μιας σειράς φόρων σε καύσιμα, ποτά, αναψυκτικά, τσιγάρα, προϊόντα καταστημάτων εστίασης. Αντιθέτως, το προσωπικό εισόδημα έχει υποχωρήσει, την ίδια ώρα που οι πολίτες έχουν κληθεί πολλές φορές να πληρώσουν έκτακτες εισφορές.
Πώς υποδέχθηκε ο ελληνικός Τύπος την προσφυγή στο ΔΝΤ
Την επόμενη μέρα, 24 Απριλίου, λίγες ώρες μετά το διάγγελμα του Γιώργου Παπανδρέου οι εφημερίδες έγραφαν στα πρωτοσέλιδά τους…
ΤΑ ΝΕΑ: Ελλήνων Οδύσσεια. Ο κύβος ερρίφθη – πάμε «τρόικα». Τρία (τουλάχιστον) χρόνια σκληρής λιτότητας
ΤΟ ΒΗΜΑ: Θρίλερ διαρκείας! Αβεβαιότητα παρά την προσφυγή. Κερδοσκόποι και Μέρκελ μας έστειλαν στο ΔΝΤ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Προσφυγή άνευ όρων. Πάμε στον μηχανισμό ΕΕ-ΔΝΤ κι όποιος αντέξει
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αναγκαστική προσγείωση στη σκληρή πραγματικότητα. Η Ελλάδα προσέφυγε στον μηχανισμό στήριξης – Υπό την κηδεμονία του ΔΝΤ για 5 έτη – Στρος – Καν: Είμαστε έτοιμοι
ΕΘΝΟΣ: Καταφύγιο στον μηχανισμό ΕΕ – ΔΝΤ. Αιφνιδιασμός Γιώργου από το Καστελόριζο
Η ΑΥΓΗ: Να μιλήσει ο λαός. Τον εκρηκτικό μηχανισμό ΔΝΤ-ΕΕ πυροδότησε από το Καστελόριζο ο Γ. Παπανδρέου
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Οδηγούν το λαό σε όλεθρο και θυσίες χωρίς τέλος. Η κυβέρνηση προσέφυγε στο μηχανισμό δανειοδότησης ΕΕ-ΔΝΤ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Παράδοση άνευ όρων Γιώργου στο ΔΝΤ. Ανακοίνωσε την ενεργοποίηση του μηχανισμού πριν διαπραγματευθεί τους όρους
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Παραδιδόμαστε και επίσημα στον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ. Εξέπεμψε SOS από το Καστελόριζο ο Γ. Παπανδρέου
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πάτησε τη σκανδάλη. Πήγε στο… Καστελόριζο ο πρωθυπουργός για να ανακοινώσει την προσφυγή στο «σχέδιο στήριξης»
ΑΥΡΙΑΝΗ: Παράδοση άνευ όρων στο ΔΝΤ και στο βάθος χρεωκοπία. Έρχεται πακέτο σκληρών αντιλαϊκών μέτρων μαζί με την λεηλασία της δημόσιας περιουσίας
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ο μεγάλος φόβος. Τρομοκρατημένοι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι μετά την προσφυγή σε ΔΝΤ-ΕΕ
Τέλος εποχής για το ΔΝΤ ως δανειστή της Ελλάδας
Φέτος, έπειτα από 12 έτη – και ύστερα από τρεις μνημονιακούς κύκλους – η χώρα «τελείωσε» με τοπ ΔΝΤ καθότι αποπλήρωσε πρόωρα το υπόλοιπο δάνειο των 1,86 δισ. ευρώ από το 1ο και το 2ο Μνημόνιο.
«Κλείνει, ένα κεφάλαιο που είχε ανοίξει τον Μάιο του 2010, με την προσφυγή της Ελλάδας στο Ταμείο, για χρηματοδοτική στήριξη», δήλωσε πριν λίγες ημέρες με αφορμή την εκταμίευση του ποσού προς το ΔΝΤ ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας
Ο υπουργός σημείωσε επίσης ότι πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη, η οποία στέλνει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές για τη χρηματοοικονομική κατάσταση της χώρας, ενισχύει το προφίλ του δημοσίου χρέους και αποφέρει εξοικονομήσεις στον κρατικό προϋπολογισμό, συνολικού ύψους 230 εκατ. ευρώ, προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας.
Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να συμμετέχει εκ των υστέρων στο πρόγραμμα νέου δανεισμού που έχει εκπονήσει το Ταμείο για χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προγράμματα. Το πρόγραμμα ξεκίνησε από το 2012 αλλά η Ελλάδα απείχε λόγω της οικονομικής κρίσης. Τώρα, η Ελλάδα θα πληρώσει τη συμμετοχή της (περίπου 1 δισ. ευρώ) με δάνειο που θα γίνει από την Τράπεζα της Ελλάδας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις