Πόλεμος στην Ουκρανία: Εντείνονται οι μάχες στα ανατολικά – Σε τέλμα οι ειρηνευτικές συνομιλίες, αγωνία για τους αμάχους
Σκοπός της Ρωσίας πιστεύεται ότι είναι να περικυκλωθούν οι μονάδες του ουκρανικού στρατού στο Ντονμπάς.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιθέσεις του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, με τη Μόσχα να δίνει ιδιαίτερο βάρος στα ανατολικά της χώρας.
Μονάδες του ρωσικού στρατού έχουν καταλάβει διάφορες θέσεις και οχυρώνονται σε αυτές στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με ενημέρωση του ουκρανικού γενικού επιτελείου αργά χθες το βράδυ.
Τις προηγούμενες 24 ώρες, οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν στην πόλη Σλοβιάνσκ, στην περιφέρεια Ντανιέτσκ, ενώ απέκτησαν έρεισμα στη Λοζόβα, μικρή πόλη αλλά σημαντικό σιδηροδρομικό κόμβο στην περιοχή του Χαρκόβου, σύμφωνα με τους ουκρανούς στρατηγούς.
- Διαβάστε επίσης: Αυτός είναι ο λόγος που ο Πούτιν ανέστειλε την επίθεση στο Αζοφστάλ
Στη Σελένα Νταλίνα στην περιφέρεια Ντανιέτσκ και στην Κριμαία, στην περιοχή Λουγκάνσκ, 40 χιλιόμετρα ανατολικά, που κυρίευσαν πριν από μερικές ημέρες, οι ρωσικές δυνάμεις επεκτείνουν τις θέσεις τους και προετοιμάζονται για νέες επιθέσεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Πιθανόν απέκτησαν επίσης έρεισμα στη Στέπνε, στην περιφέρεια Ντανιέτσκ, κατά το ουκρανικό γενικό επιτελείο.
Οι ουκρανικές δυνάμεις μπόρεσαν να απωθήσουν επιθέσεις στην περιφέρεια του Λουγκάνσκ –το 80% της οποίας φέρεται να έχει πέσει στα χέρια των Ρώσων–, στη Ρουμπίσνε και στο χωριό Νοβοτόσκιβσκε.
Σύμφωνα με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στις περιφέρειες του Λουγκάνσκ και του Ντανιέτσκ βρίσκονται περίπου 44.000 στρατιωτικοί. Ο ρωσικός στρατός και οι αυτονομιστές εκτιμάται πως έχουν αναπτύξει εκεί ως και 80.000 άνδρες.
Σκοπός της Ρωσίας πιστεύεται ότι είναι να περικυκλωθούν οι μονάδες του ουκρανικού στρατού στο Ντονμπάς.
Συνεχίζονται τα αεροπορικά πλήγματα στη Μαριούπολη;
Στη Μαριούπολη, ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τα αεροπορικά πλήγματα και τον αποκλεισμό της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, πάντα σύμφωνα με το Κίεβο.
Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.
Σύμφωνα με το βρετανικό ΥΠΑΜ, σκληρές μάχες συνεχίζουν να διεξάγονται στη Μαριούπολη.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, παρ’ ότι οι Ρώσοι ανακοίνωσαν πως υπό έλεγχο την πόλη – λιμάνι, ο ουκρανικός στρατός αντιστέκεται, επιβραδύνοντας την «πρόοδό των Ρώσων στο Ντονμπάς».
«Παρά την αυξημένη δραστηριότητα, οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν σημειώσει σημαντικά κέρδη τις τελευταίες 24 ώρες», προστίθεται.
Οι εναέριες και θαλάσσιες δυνάμεις της Ρωσίας δεν έχουν πάρει τον έλεγχο ούτε στον αέρα, ούτε στη θάλασσα, λόγω της αποτελεσματικότητας της αντιαεροπορικής και θαλάσσιας άμυνας της Ουκρανίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 23 April 2022
Find out more about the UK government’s response: https://t.co/dYZnTBfSNG
🇺🇦 #StandWithUkraine 🇺🇦 pic.twitter.com/9HFqZQlmbe
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) April 23, 2022
Νέος ομαδικός τάφος
Την ίδια ώρα δορυφορικές εικόνες από τη Maxar Technologies δείχνουν νέο ομαδικό τάφο, σε ένα νεκροταφείο κοντά στο Vynohradne, που βρίσκεται περίπου 12 χιλιόμετρα ανατολικά της Μαριούπολης.
Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στις 15 Απριλίου 2022.
Όπως αναφέρει η Maxar, οι φωτογραφίες απεικονίζουν πολλές μεγάλες τάφρους που εκτιμάται πως έγιναν από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Απριλίου, μήκους 40 μέτρων.
Ελπίδα για ανθρωπιστικό διάδρομο σήμερα για τους αμάχους στη Μαριούπολη
Οι ουκρανικές αρχές ελπίζουν ότι θα μπορέσει να ανοίξει διάδρομος εντός της ημέρας για να επιτραπεί η απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη.
«Υπάρχει μια πιθανότητα να μπορέσουμε να ανοίξουμε ανθρωπιστικό διάδρομο από τη Μαριούπολη», ανέφερε μέσω Facebook η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ αργά το βράδυ.
Η κυρία Βέρεστσουκ κατονόμασε εμπορικό κέντρο σε βόρειο τομέα της πόλης, που βρίσκεται πάνω σε έναν από τους δρόμους διαφυγής, ως το σημείο συγκέντρωσης των αμάχων σήμερα το πρωί.
Αναγνώρισε πως αρκετές προσπάθειες να διανοιχθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι απέτυχαν και διαβεβαίωσε πως κατανοεί πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση για τους αμάχους στη Μαριούπολη.
«Όμως κι εσείς κι εγώ πρέπει να προσπαθήσουμε όσες φορές χρειαστεί ώσπου να έχουμε αποτέλεσμα», συμπλήρωσε η κυρία Βέρεστσουκ.
Σε τέλμα οι διαπραγματεύσεις
Την ίδια ώρα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου, που στοχεύουν στο να διευθετηθεί η σύρραξη, «βρίσκονται σε τέλμα», όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς οι συνομιλίες δεν έχουν οδηγήσει σε καμία ξεκάθαρη πρόοδο. «Βρίσκονται σε τέλμα, καθώς μια πρόταση που καταθέσαμε στους Ουκρανούς διαπραγματευτές πριν από πέντε ημέρες και η οποία είχε διατυπωθεί λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλιά τους παραμένει αναπάντητη», είπε ο Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στη Μόσχα με τον ομόλογό του από το Καζακστάν Μουκτάρ Τλεουμπερντί.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε, επιπλέον, ότι διατηρεί αμφιβολίες σχετικά με τη βούληση της ουκρανικής ηγεσίας να συνεχίσει αυτές τις διαπραγματεύσεις. «Είναι πολύ περίεργο για εμένα να ακούω καθημερινά δηλώσεις (…), μεταξύ άλλων από τον πρόεδρο της Ουκρανίας και τους συμβούλους του, που δίνουν την εντύπωση ότι δεν έχουν καθόλου ανάγκη αυτές τις διαπραγματεύσεις», σημείωσε ο Λαβρόφ, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις. Ρώσοι και Ουκρανοί διαπραγματευτές είχαν συνομιλίες σήμερα, όπως είπε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Μόσχας.
Πούτιν: Μόνο έτσι τα μιλήσω με τον Ζελένσκι
Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ότι θα έχει απευθείας συνομιλίες με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι αν οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών αποφέρουν σαφή αποτελέσματα, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο. Ο Πούτιν είπε στον Μισέλ ότι το Κίεβο δείχνει πως δεν είναι έτοιμο να αναζητήσει κοινώς αποδεκτές λύσεις και κατηγόρησε την ουκρανική πλευρά ότι είναι «απρόβλεπτη» στις διαπραγματεύσεις.
Ρωσικές βλέψεις ως τη Μολδαβία
Την ίδια ώρα στο πεδίο του πολέμου μπαίνουν και νέα σχέδια του Βλαντιμίρ Πούτιν, που σχετίζονται με τον πλήρη έλεγχο πέραν του Ντονμπάς και της νότιας Ουκρανίας, ώστε η Ρωσία να αποκτήσει πρόσβαση στην Υπερδνειστερία, μία περιοχή στην Μολδαβία, με ισχυρό φιλορωσικό αυτονομιστικό κίνημα.
Ο υποδιοικητής της κεντρικής στρατιωτικής περιφέρειας της Ρωσίας, Ρουστάμ Μινεκάγεφ, δήλωσε σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων της Ρωσίας, ότι η Μόσχα σχεδιάζει να καταλάβει ολόκληρη της ανατολική περιφέρεια του Ντονμπάς, να τη συνδέσει με την χερσόνησο της Κριμαίας (την οποία προσάρτησε το 2014) και να καταλάβει και ολόκληρη την νότια πλευρά της Ουκρανίας μέχρι την αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας.
Αυτό θα σήμαινε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα προωθούνταν εκατοντάδες μίλια πέραν των σημερινών γραμμών και πέρα από τις μεγάλες ουκρανικές πόλεις, το Μικολάιβ και την Οδησσό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις