Καθηγητής Παθολογίας: O ιός βρίσκεται ακόμα εδώ παρά το γεγονός ότι διατρέχουμε το τρίτο έτος της πανδημίας
Ο ίδιος χαρακτήρισε αξιοπερίεργο φαινόμενο την επιμονή του κοροναϊού.
O ιός βρίσκεται ακόμα εδώ και δεν δείχνει τάσεις να μας εγκαταλείψει παρά το γεγονός ότι διατρέχουμε το τρίτο έτος της πανδημίας, τόνισε μιλώντας στην εκπομπή «ΕΡΤ Σαββατοκύριακο» ο παθολόγος- κλινικός Φαρμακολόγος, Αναστάσιος Σπαντιδέας.
Νέα φάση της πανδημίας
Παράλληλα, ανέφερε ότι φαίνεται ότι η πανδημία μπαίνει σε μια νέα φάση: «Θα έχουμε τουλάχιστον στο βόρειο ημισφαίριο σύμμαχο τον καλό καιρό κι αυτό βοηθάει πάρα πολύ στον περιορισμό των μεταδόσεων. Από την άλλη μεριά αυτή τη στιγμή επικρατεί η μετάλλαξη Ο η οποία μπορεί να είναι πιο μεταδοτική, αλλά δεν είναι τόσο θανατηφόρα ή τουλάχιστον δεν προκαλεί βαριές λοιμώξεις κι αυτό μας δίνει μια ανάσα, μια ανακούφιση στο υγειονομικό σύστημα να αντιμετωπίζει καλύτερα και σωστότερα τα περιστατικά που προστρέχουν για βοήθεια στο σύστημα Υγείας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι όπως γίνεται με όλες τις πανδημίες έτσι θα συμβεί και με τον κορονοϊό, δηλαδή προοδευτικά θα φθίνει η συχνότητα των κρουσμάτων και πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου μπορεί να βρισκόμαστε σε μια φάση τέτοια που να αντιμετωπίζουμε πλέον την πανδημία σαν ενδημική και όχι πανδημική».
Καμία πανδημία στο παρελθόν δεν είχε κρατήσει τόσο πολύ
Ο κ. Σπαντιδέας είπε ακόμα ότι «ποτέ στο παρελθόν μια πανδημία τουλάχιστον ιογενής δεν έχει κρατήσει τόσο πολύ. Η πανδημία από τον κοροναϊό φαίνεται ότι επιμένει και θα μάς ακολουθήσει όλο το 2022 και να δούμε ποιες θα είναι οι προοπτικές για το 2023. Ευελπιστούμε να βρεθεί κάποια τέτοιου είδους μετάλλαξη που να μετατρέψει τον ιό πλέον σε ενδημικό και να μας απαλλάξει από όλη αυτή την ταλαιπωρία των μέτρων και των περιορισμών που μας έχει επιβάλλει τουλάχιστον μέχρι τώρα αυτό το πανδημικό κύμα».
Ο ίδιος χαρακτήρισε αξιοπερίεργο φαινόμενο την επιμονή του κοροναϊού. «Αλλά τι μάς έχει διδάξει όλα αυτά τα τρία χρόνια που διατρέχουμε την πανδημία ο κοροναϊός; Ο κοροναϊός έχει πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα μετάλλαξης από ότι ο ιός της γρίπης για αυτό και βλέπουμε τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο να παρουσιάζεται μια πολύ σοβαρή μετάλλαξη η οποία κάνει την πανδημία να μακροημερεύει ενώ αυτό στην περίπτωση της γρίπης συμβαίνει κάθε 3 με 5 χρόνια» είπε ακόμα μεταξύ άλλων ο Αναστάσιος Σπαντιδέας.
Τα εμβόλια κάθε χρόνο θα επικαιροποιούνται
Σχετικά με τα εμβόλια εξέφρασε την άποψη ότι όπως γίνεται και με τα εμβόλια της γρίπης όπου κάθε χρόνο επικαιροποιούνται έτσι θα γίνει και με εκείνα των κοροναϊών.
«Ήδη βρίσκονται δρομολογημένα νέα εμβόλια τα οποία περιλαμβάνουν και τις 4 σημαντικές μεταλλάξεις και πιθανότατα όποια άλλη εμφανιστεί στο μέλλον. Τα καινούρια εμβόλια που τρέχουν αυτή τη στιγμή τις κλινικές μελέτες και πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματά τους θα τα έχουμε μέσα στο καλοκαίρι- πιθανότατα και μέσα στον Ιούνιο- θα είναι διαθέσιμα από τη νέα χρονιά, θα καλύπτουν πολύ μεγαλύτερο φάσμα μεταλλάξεων και σαφώς θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια δράσεως» σημείωσε χαρακτηριστικά.
- Συρία: Κούρδοι μαχητές σκότωσαν 15 μαχητές προσκείμενους στην Τουρκία
- Λαμία: Παιδάκι παρασύρθηκε από αυτοκίνητο μπροστά στα μάτια των γονιών του
- Χεζμπολάχ: «Χτυπάτε την Βηρυττο, θα χτυπήσουμε το Τελ Αβίβ»
- Σοκάρει το βίντεο από τη φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι
- ΣΥΡΙΖΑ: Μια όμορφη εικόνα στην Κουμουνδούρου μετά το τέλος των εκλογών [video]
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Ολες οι διαθήκες στην ψηφιακή εποχή