Ουκρανία: Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν με Ζαλένσκι – Στο επίκεντρο οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα
Η Ουκρανία επιδιώκει να της δοθούν εγγυήσεις ασφαλείας από διάφορες χώρες κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.
Η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια κατά τη διάρκεια της διαπραγματευτικής διαδικασίας μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Ουκρανό ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας, έγινε σήμερα γνωστό από την τουρκική προεδρία.
Ο Ερντογάν είπε ότι η απομάκρυνση των τραυματιών και αμάχων από τη Μαριούπολη πρέπει να διασφαλιστεί, προσθέτοντας πως η Τουρκία βλέπει καταρχήν θετικά το θέμα της εγγυήτριας χώρας. Η Ουκρανία επιδιώκει να της δοθούν εγγυήσεις ασφαλείας από διάφορες χώρες κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.
Τι είπε ο Ζελένσκι
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει των συνομιλιών του Τούρκου προέδρου με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Ζελένσκι είπε πως εκείνος και ο Ερντογάν συζήτησαν την ανάγκη άμεσης εκκένωσης των αμάχων από τη Μαριούπολη, μεταξύ άλλων από το εργοστάσιο Αζοφστάλ και την ανταλλαγή των Ουκρανών στρατιωτών που έχουν οχυρωθεί στο εργοστάσιο.
Τι ζητά το Κίεβο
Υπενθυμίζεται ότι ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν συνεχώς τη Μαριούπολη και κάλεσε τη Μόσχα να συμφωνήσει σε μια «πραγματική, πασχαλινή εκεχειρία».
«Η Ρωσία επιτίθεται συνεχώς στο εργοστάσιο Αζοφστάκ της Μαριούπολης. Το σημείο όπου βρίσκονται οι πολίτες και ο στρατός μας βομβαρδίζεται από αέρος και από το πυροβολικό», αναφέρει ο Ποντολιάκ, σε ανάρτησή του, στο Twitter. «Η Ρωσική Ομοσπονδία συσσωρεύει δυνάμεις και εξοπλισμό για την επίθεση. Ποιός έδωσε την εντολή «όχι επιδρομή;»», συμπληρώνει.
Ο ίδιος κάλεσε τη Ρωσία «να αναλογιστεί τα απομεινάρια της φήμης της» και ζήτησε «μια πραγματική, πασχαλινή εκεχειρία στη Μαριούπολη».
Χρειάζονται από τη Ρωσία,τρία «βήματα για την Μαριούπολη» αναφέρει και εξηγεί:
- Να ανακοινώσει μια πραγματική Πασχαλινή εκεχειρία στην Μαριούπολη.
- Άμεση δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου για τους πολίτες.
- Να συμφωνήσει σε έναν «ειδικό γύρο διαπραγματεύσεων» ώστε να διευκολυνθεί η ανταλλαγή αιχμάλωτων στρατιωτικών και πολιτών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις