Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνεχίζονται οι μάχες και το σφυροκόπημα από τους Ρώσους – Λίγες πιθανότητες επιτυχίας των νέων διπλωματικών προσπαθειών
Οι ρωσικές δυνάμεις εντείνουν το σφυροκόπημα στην ανατολική και νότια Ουκρανία.
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Σικάγο έπαιξαν ξύλο με... τις πινακίδες «προσοχή βρεγμένο δάπεδο»
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Παρά τη γιορτή του Πάσχα, οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία συνεχίζονται την ώρα που οι νέες διπλωματικές προσπάθειες του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών και του ΓΓ του ΟΗΕ φαίνεται να έχουν λίγες πιθανότητες επιτυχίας.
Πόλεις όπως το Νικολάεφ, η Οδησσός, η Μαριούπολη και άλλες στην ανατολική Ουκρανία, πληρώνουν βαρύτατο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές.
Βομβαρδισμοί και νεκροί
Οι ρωσικές δυνάμεις εντείνουν το σφυροκόπημα στην ανατολική και νότια Ουκρανία. Ένα μωρό τριών μηνών είναι μεταξύ των οκτώ ανθρώπων που σκοτώθηκαν, από ρωσικούς πυραύλους Κρουζ στο λιμάνι της Οδησσού. Στους 18 ανέρχονται οι τραυματίες.
Σύμφωνα με ανάρτηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης του κυβερνήτη της επαρχίας Σερχίι Γκαϊντάι, οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικές επιθέσεις στο Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία/
Στο μεταξύ ο κυβερνήτης της επαρχίας Ντνιπροπετρόφσκ, ο Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο, δήλωσε σήμερα ότι ένας 48χρονος άνδρας σκοτώθηκε στη διάρκεια βομβαρδισμών τη νύκτα.
Εξάλλου, σύμφωνα με την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν απωθήσει αυτή την εβδομάδα πολλές ρωσικές επιθέσεις στη γραμμή επαφής στο Ντονμπάς.
Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία κατάφερε να καταλάβει κάποιες περιοχές, η αντίσταση των ουκρανικών δυνάμεων είναι ισχυρή σε όλους τους άξονες.
«Το χαμηλό ρωσικό ηθικό και ο περιορισμένος χρόνος που διαθέτει (ο ρωσικός στρατός) για να ανασυνταχθεί, να επανεξοπλιστεί και να αναδιοργανωθεί πριν τις επιθέσεις πιθανόν να περιορίζουν την αποτελεσματικότητα του στις μάχες», εκτίμησε το βρετανικό υπουργείο.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 24 April 2022
Find out more about the UK government’s response: https://t.co/tFb39zzDtn
🇺🇦 #StandWithUkraine 🇺🇦 pic.twitter.com/lZE8s05wuX
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) April 24, 2022
Το δράμα των αμάχων
Την ίδια ώρα οι άμαχοι βαδίζουν στο δικό τους Γολγοθά. Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους πάνω από 100.000 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στη βομβαρδισμένη Μαριούπολη, την οποία ο ρωσικός στρατός ισχυρίζεται πως έχει υπό την κατοχή του. Οι πολίτες που παραμένουν σε καταφύγια αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με την τροφή και το νερό.
Κλιμακώνεται η πολιορκία του Αζοφστάλ
Οι ρωσικές δυνάμεις,εξάλλου, φαίνεται ότι κλιμακώνουν την πολιορκία του εργοστασίου Χάλυβα Αζοφστάλ, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να προειδοποιεί ότι θα ακυρώσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, εάν σκοτωθούν οι τελευταίοι υπερασπιστές του πολύπαθου λιμανιού.
Τρία ρωσικά αεροσκάφη, πέντε πύραυλοι Κρουζ και εννέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ήταν ανάμεσα στους 17 εναέριους στόχους, που έπληξαν οι ουκρανικές δυνάμεις στη διάρκεια της νύχτας ανέφερε το Υπουργείο Άμυνας της χώρας. Νωρίτερα οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν καταρρίψει δύο ακόμα πυραύλους Κρουζ, που εκτοξεύτηκαν από ρωσικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα.
«Θέλουμε να δούμε τον ήλιο»
Ενα βίντεο από το εσωτερικό του πολιορκημένου εργοστασίου χάλυβα Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη, δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή (24/04) και δείχνει γυναίκες και παιδιά που λένε ότι «ξεμένουν από δυνάμεις» και ότι πρέπει να απομακρυνθούν επειγόντως σε έδαφος που ελέγχεται από την Ουκρανία.
Ακόμα, στο εν λόγω βίντεο, μια γυναίκα λέει ότι έχει περάσει 50 ημέρες στα υπόγεια καταφύγια, δηλαδή από τις 25 Φεβρουαρίου, τη δεύτερη ημέρα της εισβολής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.
Άλλοι άνθρωποι λένε ότι κατέφυγαν στο εργοστάσιο στις αρχές Μαρτίου, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούσαν τα διαμερίσματά τους με πυροβολικό και αεροπορικές επιδρομές.
Μάλιστα, συγκλονιστική είναι η αντιπολεμική κραυγή των παιδιών που λένε: «θέλουμε να δούμε τον ήλιο».
Την ίδια ώρα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε ότι αν σκοτωθούν οι υπερασπιστές της Μαριούπολης στο εργοστάσιο της Αζοφσταλ, θα διακοπεί κάθε προσπάθεια διαπραγμάτευσης. Το ίδιο θα συμβεί εάν οι Ρώσοι διοργανώσουν ψευδοδημοψήφισμα περί ανεξαρτησίας στην κατεχόμενη Χερσώνα, είπε.
Στην τρίωρη συνέντευξη Τύπου σε σταθμό του μετρό του Κιέβου, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε επίσης ότι θα συναντηθεί σήμερα στο Κίεβο με τον Αμερικανό υπουργό των Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.
Διπλωματικές προσπάθειες
Ο Μπλίνκεν μεταβαίνει στο Κίεβο, ανήμερα του Πάσχα, περισσότερο ως προσπάθεια στήριξης της Ουκρανίας και λιγότερο για να επιχειρήσει κάποια διαμεσολάβηση. Μαζί του ταξιδεύει και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.
Περιοδεία σε Άγκυρα, Μόσχα και Κίεβο ξεκινά τη Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Ο Γκουτέρες θα βρίσκεται αύριο Δευτέρα στην Τουρκία, χώρα που έχει αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο στον πόλεμο στην Ουκρανία, προτού ταξιδέψει στη Μόσχα και στο Κίεβο εντός της ερχόμενης εβδομάδας, ανέφεραν το Σάββατο οι υπηρεσίες του.
«Ο Γενικός Γραμματέας θα μεταβεί στην Άγκυρα, στην Τουρκία, όπου, την 25η Απριλίου, θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», αναφέρει η λακωνική ανακοίνωση του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε το βράδυ του Μεγ. Σαββάτου.
Ο κ. Γκουτέρες θα πάει κατόπιν στη Μόσχα (την Τρίτη) και στο Κίεβο (την Πέμπτη) για να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχει ξεριζώσει πάνω από δέκα εκατομμύρια Ουκρανούς (πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένους) από την 24η Φεβρουαρίου.
Το Κίεβο ζητά εξοπλισμό για τα πυρηνικά εργοστάσια
Η Ουκρανία ζήτησε από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας να μεριμνήσει για να εξασφαλιστεί η κάλυψη του «μεγάλου καταλόγου του εξοπλισμού» τον οποίο έχει ανάγκη για τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας, εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας, ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι το Σάββατο.
Ανάμεσα στα είδη που ζήτησε το Κίεβο είναι μετρητές ραδιενέργειας, προστατευτικός εξοπλισμός, εργαλεία πληροφορικής, γεννήτριες ντίζελ και άλλα συστήματα εξασφάλισης της παροχής ενέργειας, εξήγησε.
«Θα συντονίσουμε την παράδοση της βοήθειας που θα προσφέρουν ο ΔΟΑΕ και τα κράτη μέλη του» και μέρος του εξοπλισμού που ζητήθηκε «θα παραδοθεί απευθείας στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας», συνέχισε ο κ. Γκρόσι.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις