Κοροναϊός: Αναγκαίος ένας στρατηγικός σχεδιασμός το φθινόπωρο
Σαρηγιάννης και Λουκίδης μιλούν για την πορεία της πανδημίας μετά το Πάσχα
- Η αχίλλειος πτέρνα υπάρχει αλλά ακόμα δεν έχει βρεθεί ο Έκτορας
- Κύμα οργής από τους κατοίκους της Μαγιότ εναντίον του Μακρόν - «Δεν φταίω εγώ για τον κυκλώνα!»
- Αμφίβια ποντίκια και αλλόκοτα ψάρια μεταξύ δεκάδων νέων ειδών στον Αμαζόνιο
- Συνελήφθησαν ανήλικοι και οι γονείς τους μετά από επίθεση σε ναυτικό - Τον χτύπησαν με γκλοπ
Η τάση αποκλιμάκωσης της πανδημίας του κοροναϊού επιβεβαιώνεται ωστόσο θα υπάρξει καθυστέρηση να τη δούμε λόγω των διακοπών του Πάσχα, όπου υπήρξε μεγάλος συγχρωτισμός και χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας τόνισε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.
Όπως είπε μετά την Πρωτομαγιά αναμένεται ο αριθμός των κρουσμάτων να κυμανθεί κάτω από τις 5.000, ενώ υπογράμμισε πως θα πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε γιατί ο ιός ελλοχεύει.
Ο κ. Σαρηγιάννης, μιλώντας στην ΕΡΤ επεσήμανε την αναγκαιότητα της τρίτης αναμνηστικής δόσης στα άτομα που έχουν ήδη κάνει τις δύο προκειμένου να είναι θωρακισμένος ο οργανισμός απέναντι στην Covid-19, ενώ υπογράμμισε πως είναι πολύ σημαντικό να μην κολλήσουμε covid, αλλά και να τηρούμε πιστά τα ατομικά μέτρα προστασίας.
Χρειάζεται σχεδιασμός
Από την άλλη, ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, υπογράμμισε επίσης στην ΕΡΤ την ανάγκη να υπάρξει τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο στρατηγικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση ενός νέου κύματος της πανδημίας.
Όπως είπε, ο στρατηγικός σχεδιασμός θα πρέπει να στηρίζεται σε τρεις στόχους: να έχουμε επαρκή αντιικά φάρμακα για την αποφυγή λοιμώξεων κυρίως σε άτομα υψηλού κινδύνου, να υπάρχει για τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα ένα μονοκλωνικό αντίσωμα, το οποίο σύμφωνα με την πρώτη μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από 4 ημέρες, φαίνεται να έχει σημαντική μείωση των μολύνσεων σε αυτή την ειδική ομάδα και τρίτον να μπορέσουμε να δείξουμε ότι η επιστήμη έχει φτιάξει ίσως ένα εμβόλιο -που έχει τη φιλοσοφία του αντιγριπικού εμβολίου- και να είναι μονοδοσικό ή τουλάχιστον δύο δόσεων και θα αφορά ιδιαίτερες ομάδες.
Επίσης, ανέφερε ότι όσοι έχουν αλλεργικά χρόνια νοσήματα, σύμφωνα με μία τελευταία ελληνική μελέτη, φαίνεται τα άτομα να έχουν ενός είδους προστασίας από τη σοβαρή νόσηση από την Covid-19.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις