Επιστήμονες αναπαρήγαγαν απειλούμενο είδος κοραλλιού για την αποκατάσταση των υφάλων
Το έργο γίνεται στα πλαίσια της αποκατάστασης κατεστραμμένων υφάλων στα ανοικτά των ακτών της Φλόριντα.
- Η κάρτα που συνήθως οι οδηγοί λησμονούν να ανανεώσουν - Στα 200 ευρώ το πρόστιμο
- «Εβαζε μαξιλάρι στο πρόσωπο της αδελφής της και της έκοβε την ανάσα»
- Τα «όπλα» της ΑΑΔΕ κατά της φοροδιαφυγής με στόχο φορολογικές ελαφρύνσεις
- Πόσο θωρακισμένη είναι η πολύπαθη Μάνδρα μετά από δύο πλημμύρες και δύο πυρκαγιές;
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι ύφαλοι στη Φλόριντα και την Καραϊβική αντιμετωπίζουν αυξανόμενη απειλή από την ασθένεια Stony Coral Tissue Loss Disease (SCTLD) η οποία σχετίζεται με την απώλεια του πετρώματος που βρίσκεται στους ιστούς των κοραλλιών.
Το Κέντρο Διάσωσης Κοραλλιών της Φλόριντα αναπαρήγαγε τις τελευταίες εβδομάδες εκατοντάδες νέα κοράλλια ενός είδους που ονομάζεται «rough cactus coral», σε μία εγκατάσταση 185.80 τ.μ που φιλοξενεί συνολικά 18 είδη κοραλλιών της Φλόριντα, που απειλούνται από αυτή την ασθένεια.
Η εν λόγω ασθένεια εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2014 κοντά στο Μαϊάμι και έως το 2017 είχε εξαπλωθεί στο βορειότερο τμήμα υφάλου της Φλόριντα, ενώ σήμερα έχει φτάσει στο Μεξικό.
Τα είδη που προσβάλλονται από την ασθένεια παρουσιάζουν ποσοστό θνησιμότητας 66-100%, στοιχείο που την καθιστά πιο θανατηφόρα από την «λεύκανση των κοραλλιών» που συνήθως προκαλείται από τις υψηλές θερμοκρασίες του νερού που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.
«Ο μεγάλος αριθμός απογόνων που παράγονται από τα διασωθέντα κοράλλια θα είναι απαραίτητος για την αποκατάσταση του κοραλλιογενούς υφάλου της Φλόριντα», δήλωσε στο Reuters, ο Γκιλ ΜακΡέι από την Επιτροπή Διατήρησης της Φλόριντα για τα Ψάρια και την Άγρια Ζωή.
Σύμφωνα με μια μελέτη του Παγκόσμιου Δικτύου Παρακολούθησης Κοραλλιογενών Υφάλων (GCRMN), περίπου το 14% των κοραλλιών εξαφανίστηκε μεταξύ 2009 και 2018.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις