Ασκήσεις ισορροπίας και ανατροπές σε δύο ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας – Τα ονόματα που.. παίζουν
Τα ονόματα που αρχίζουν να θέτουν υποψηφιότητα για τις λίστες του Επικρατείας και του Ευρωκοινοβουλίου
Δύο λίστες που συνοδεύονται ήδη από πολλά σενάρια, εκτιμήσεις με πλούσια ονοματολογία και γρίφους, τους οποίους θα λύσει αποκλειστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις οριστικές αποφάσεις του, βρίσκονται σε (έστω αρχική) επεξεργασία με πρώτες βολιδοσκοπήσεις προσώπων. Στελέχη από τη βάση της ΝΔ, που σηματοδοτούν την ενότητα και τη συνέχεια της παράταξης, εξωκοινοβουλευτικοί και πρόσωπα που θα λειτουργούν και ως σύμβολο «διεύρυνσης» (θα σηματοδοτούν, κοινώς, τον κεντρώο προσανατολισμό) αφορούν τις ζυμώσεις που εξελίσσονται παρασκηνιακά από τα αρμόδια στελέχη σε Μαξίμου και Πειραιώς για τα ψηφοδέλτια της επόμενης αναμέτρησης – κατά τον Πρωθυπουργό – το 2023 για τις εθνικές κάλπες και το 2024 για τις ευρωεκλογές. Στοχεύσεις αλλά και αναγκαίες ισορροπίες αρχίζουν να μπαίνουν επί τάπητος από τη μία για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ και από την άλλη για τον κατάλογο της γαλάζιας ευρωομάδας. Δύο λίστες για τις οποίες ο Πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να «αδειάσουν» σχεδόν ολοκληρωτικά από τα ονοματεπώνυμα του 2019 και που προφανώς συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον και τις φιλοδοξίες πολλών. Ζήτημα πάντως, όπως λένε συγκλίνουσες πληροφορίες, να μείνει μόνο ένας στο σημερινό Επικρατείας και μόνο δύο στο ευρωψηφοδέλτιο.
Τα πρώτα αποκαλυπτήρια
Μέχρι στιγμής ο Μητσοτάκης έχει αποφασίσει αποκαλυπτήρια για έναν νυν βουλευτή Επικρατείας, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, ο οποίος δεν θα συμπεριληφθεί εκ νέου στο ίδιο ψηφοδέλτιο και επίσημα είδε το πράσινο φως για την προεκλογική εκστρατεία του στον Νότιο τομέα Αθηνών. Δεν έχει κάνει το ίδιο για τον στενό συνεργάτη του στο Μαξίμου, τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος αναμένεται να ανεβάσει ταχύτητες προς την Α’ Πειραιά.
Εκτός του Επικρατείας αναμένονται και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (επικεφαλής σήμερα στο ψηφοδέλτιο) Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος δεν προτίθεται να κυνηγήσει τον σταυρό και ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Χρήστος Ταραντίλης, που δεν προκαλεί σχετικές συζητήσεις, τηρώντας μετριοπαθή στάση έστω για τις δικές του προθέσεις ακόμα και σε τακτικούς συνομιλητές του. «Παρών» είναι εδώ και έναν μήνα, έπειτα από τον θάνατο της Μαριέττας Γιαννάκου, και όλα δείχνουν ότι θα παραμείνει εκεί και δεν θα πέσει τελικά στη μάχη ούτε της Α’ Αθήνας ούτε της Ηλείας (τόπο καταγωγής του) ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών με ισχυρό ρόλο στο μεγάλο στοίχημα του «Ελλάδα 2.0» (Ταμείο Ανάκαμψης) Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Τα φαβορί
Πλέον στη σκυταλοδρομία για το Επικρατείας εμφανίζεται πρώτος ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος επίσης αναμένεται να αφήσει μια θέση κενή για διεκδίκηση και νέες καραμπόλες στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας και επιπλέον φέρεται και ως ένα από τα στελέχη που θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή του κόμματος προεκλογικά.
Στις πιθανές ηχηρές προσθήκες έμπειρων στελεχών περιλαμβάνουν γαλάζιες πηγές την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία έχει ήδη ενισχυμένο ρόλο στον άξονα Κοινοβουλευτικής Ομάδας – Μαξίμου. Αντίστοιχα, σε γαλάζιες συζητήσεις κινείται τελευταία το όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου, αν και γαλάζιες πηγές μιλούν για «μετρήσεις» στην Α’ Αθήνας. Σύμφωνα με πρόσωπα που ξέρουν τον τρόπο σκέψης του πρώην επιτρόπου, σίγουρα πάντως δεν θα επιστρέψει σε μάχη στον τόπο καταγωγής του, την Αρκαδία. Ταυτόχρονα προδιαγράφεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ρίξει βάρος και στις μη εκλόγιμες θέσεις του Επικρατείας για την εκπομπή συγκεκριμένων μηνυμάτων επόμενης μέρας, ενώ στην εξίσωση προστίθενται για πρώτη φορά και οι Ελληνες του εξωτερικού με αντίστοιχες βολιδοσκοπήσεις σε ΗΠΑ αλλά περισσότερο – λένε οι πληροφορίες – στην Ευρώπη.
H «μάχη» των Βρυξελλών
Οχι μόνο ριζική αναδιαμόρφωση του ψηφοδελτίου αλλά επιπλέον και η πιθανότητα αλλαγής του συστήματος συζητείται, κατά πληροφορίες, για τις ευρωεκλογές. Στο τραπέζι του Πρωθυπουργού υπάρχει ως επικρατέστερο σενάριο η επιστροφή της λίστας, με το σκεπτικό την ανάδειξη προσώπων στις Βρυξέλλες, ανεξάρτητα από την αναγνωρισιμότητά τους στους πολίτες. Εισηγητές προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχουν εδώ και καιρό, σε αντίθεση με το σενάριο που δεν φαίνεται να προκρίνεται για περιφέρειες με διατήρηση του σταυρού προτίμησης. Κάποιοι ήθελαν άμεσα – σε ουδέτερο εκλογικό χρόνο – μια συνολική νομοθετική παρέμβαση με τροποποιήσεις (εφόσον τις αποφάσιζε ο Μητσοτάκης) και στον νόμο της ΝΔ για την ενισχυμένη αναλογική, κάτι που κατηγορηματικά απέρριψε και δημόσια ο Πρωθυπουργός. Αν υπάρχουν «σίγουροι» για το επόμενο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο, όπως συζητείται στους νεοδημοκρατικούς κύκλους, είναι μόνο ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ενδεχομένως και η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, λένε οι πληροφορίες.
Προφανώς και αναμένονται πριβέ συζητήσεις με τον Πρωθυπουργό, ωστόσο προσώρας σκέψεις για αποχώρηση από τις Βρυξέλλες έχουν η Μαρία Σπυράκη για να οδεύσει ως υποψήφια στην Α’ Θεσσαλονίκης και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης για το Ηράκλειο, όπου φαίνεται πάντως να προωθείται – και ως σήμα ανανέωσης – ο ανιψιός του ευρωβουλευτή, Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης. Μυστήριο παραμένουν οι επιθυμίες αλλά και οι πρωθυπουργικές προθέσεις μεταξύ άλλων για την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα και τον υφυπουργό Αμυνας Νίκο Χαρδαλιά – δύο πρόσωπα τα οποία συζητιούνται πάντως για το ενδεχόμενο των Βρυξελλών, την ώρα που άλλα, τα οποία έχουν κατά διαστήματα «συνδεθεί» με την Ευρωβουλή, όπως η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, έχουν βγει από την εξίσωση, αναμένοντας πλέον το σήμα Μητσοτάκη για εκστρατεία στην εκλογική περιφέρειά τους.
- ΟΦΗ – Βόλος 4-0: «Καθάρισε» εύκολα τους Θεσσαλούς των 10 παικτών
- Γαλλία: Αυτή είναι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης – Ποιους επέλεξε ο Μπαϊρού
- Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για αντιαεροπορικό και αντι- drone θόλο
- 2024: Η χρονιά που το πολιτικό τοπίο μετατοπίστηκε δεξιά και ακροδεξιά
- Θεσσαλονίκη: Αγιοβασίληδες έκαναν αναρρίχηση και μοίρασαν δώρα σε μικρούς ασθενείς του ΑΧΕΠΑ
- Χαλκιδική: Χειροπέδες σε δύο ανήλικους – Διακινούσαν ναρκωτικά σε σχολικά πάρτι