Λίβανος: Τους επτά έφτασαν οι νεκροί από το ναυάγιο σκάφους που μετέφερε μετανάστες
Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 48 άνθρωποι.
Ο στρατός του Λιβάνου εντόπισε στη διάρκεια της νύκτας ένα ακόμη πτώμα στα ανοικτά των βόρειων ακτών της χώρας μετά το ναυάγιο πλοιαρίου που μετέφερε μετανάστες, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος, ανεβάζοντας σε επτά τον αριθμό των νεκρών μέχρι στιγμής.
Αργά το Σάββατο το βράδυ ένα μικρό σκάφος που μετέφερε περίπου 60 ανθρώπους αναχώρησε από την περιοχή της Καλαμούν και βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών κοντά στο λιμάνι της Τρίπολης. Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 48 άνθρωποι.
Ο επικεφαλής των λιμενικών αρχών της Τρίπολης Άχμαντ Τάμερ δήλωσε ότι η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται για τον εντοπισμό των υπόλοιπων αγνοούμενων.
«Οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίστηκαν όλη τη νύκτα και ο λιβανέζικος στρατός κατάφερε να εντοπίσει τη σορό μιας γυναίκας. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων τώρα είναι επτά», σημείωσε ο Τάμερ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πλοιάριο ανατράπηκε επειδή ήταν υπερφορτωμένο, ενώ οι επιβαίνοντες ήταν Λιβανέζοι, Σύροι και Παλαιστίνιοι.
Η οικονομική κρίση στον Λίβανο, η χειρότερη που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η χώρα, ωθεί κύματα πολιτών καθώς και πρόσφυγες από τη Συρία να κάνουν το εξαιρετικά επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη διά θαλάσσης, συχνά με μικρά και κάθε άλλο παρά αξιόπλοα σκάφη. Ωστόσο αυτού του είδους οι τραγωδίες είναι σπάνιες.
Χθες Κυριακή ο στρατός του Λιβάνου ανέσυρε πέντε πτώματα μεταναστών από τη θάλασσα και το Σάββατο είχε εντοπίσει το πτώμα ενός μικρού κοριτσιού.
Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου συγγενείς των θυμάτων συγκεντρώθηκαν έξω από τα νοσοκομεία της Τρίπολης όπου διακομίστηκαν οι τραυματίες, ενώ σήμερα το πρωί μερικοί άνδρες περίμεναν έξω από το λιμάνι με την ελπίδα να μάθουν νέα για τους αγνοούμενους συγγενείς τους.
Στο μεταξύ χθες νωρίς το βράδυ διαδηλωτές έκλεισαν τον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί από την Τρίπολη στο Ακάρ, ενώ στις συνοικίες της πόλης επικρατεί ένταση και ακούστηκαν σποραδικά πυρά.
Βυθίστηκε γρήγορα
Ο επικεφαλής του λιμενικού του Λιβάνου Χαϊσάμ Ντανάουι δήλωσε χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι το σκάφος είχε μόλις 10 μέτρα μήκος και 3 μέτρα πλάτος «και κανένα σωσίβιο».
Δύο πλοία περιπολίας του Πολεμικού Ναυτικού ακολούθησαν το υπερφορτωμένο πλοιάριο και το ανάγκασαν να αλλάξει πορεία, πρόσθεσε. «Δυστυχώς ο καπετάνιος του σκάφους αποφάσισε να κάνει ελιγμούς για να τα αποφύγει», αλλά προσέκρουσε πάνω στα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και βυθίστηκε γρήγορα.
«Σε λιγότερα από πέντε δευτερόλεπτα το σκάφος βρισκόταν κάτω από το νερό», διευκρίνισε ο Ντανάουι, τονίζοντας ότι αμέσως τα μέλη του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονταν στα πλοία περιπολίας έριξαν σωσίβια στους μετανάστες.
Νωρίτερα ένας από τους επιζώντες δήλωσε στο AFP ότι ένα από τα πλοία περιπολίας «προσέκρουσε δύο φορές» στο σκάφος των μεταναστών για να το αναγκάσει να αλλάξει πορεία, προτού οικογένειες των επιζώντων του ζητήσουν να σιωπήσει και τον απομακρύνουν.
«Αυτό συνέβη λόγω των πολιτικών που ανάγκασαν τους άνεργους Λιβανέζους να εγκαταλείψουν τη χώρα», δήλωσε ένας από τους συγγενείς των επιβαινόντων στο σκάφος.
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησαν χθες εκκλήσεις για διαδηλώσεις έξω από το σπίτι του Λιβανέζου πρωθυπουργού Νατζίμπ Μικάτι στην Τρίπολη.
Ο Μικάτι έχει κηρύξει τη σημερινή ημέρα εθνικού πένθους.
«Ο θάνατος μας προλαβαίνει»
Η πολιτική τάξη στον Λίβανο, η οποία παραμένει ίδια εδώ και δεκαετίες, κατηγορείται για διαφθορά και ανικανότητα, την ώρα που το εθνικό νόμισμα έχει χάσει περισσότερο από το 90% της αξίας του και η πλειονότητα των κατοίκων ζει πλέον κάτω από το όριο της φτώχειας.
«Ο ανιψιός μου που έχει πέντε παιδιά και μια έγκυο γυναίκα προσπαθούσε να ξεφύγει (…) από τη φτώχεια», δήλωσε άλλος συγγενής των μεταναστών.
Δύο εξαδέλφια της Νισρίν Μερχέμπ επίσης επέβαιναν στο σκάφος μαζί με τα παιδιά τους.
«Οι κάτοικοι της Τρίπολης είναι καταδικασμένοι σε θάνατο», έγραψε στο Facebook. «Ακόμη κι όταν προσπαθούμε να ξεφύγουμε από τους βρώμικους πολιτικούς και τη διαφθορά τους (…) ο θάνατος μας προλαβαίνει».
Σε μήνυμά της στο Twitter η συντονίστρια ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ για τον Λίβανο Ναζάτ Ρόσντι ζήτησε να μπει τέλος σε αυτές τις επαναλαμβανόμενες τραγωδίες.
«Είναι φρικτό να βλέπεις τις στερήσεις να ωθούν ακόμη ανθρώπους να κάνουν αυτό το επικίνδυνο ταξίδι διασχίζοντας θάλασσες», δήλωσε.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 1.570 άνθρωποι, εκ των οποίων 186 Λιβανέζοι, έφυγαν ή προσπάθησαν να φύγουν παράτυπα από τη χώρα μέσω θαλάσσης από τον Ιανουάριο ως τον Νοέμβριο του 2021, άνοδος σε σχέση με τους 270 για το σύνολο του 2019. Οι περισσότεροι ελπίζουν να φτάσουν στην Κύπρο, χώρα μέλος της ΕΕ, που απέχει περίπου 175 χιλιόμετρα από τον Λίβανο.
Στην πλειονότητά τους πρόκειται για Σύρους πρόσφυγες αλλά πλέον ολοένα και περισσότεροι Λιβανέζοι δοκιμάζουν να κάνουν τον επικίνδυνο διάπλου.
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις