Λέσβος: Με λαμπρότητα η πανήγυρη στο μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ
Παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών της Λέσβου και εκατοντάδων πιστών γιορτάστηκε στο Μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ στη Θερμή Λέσβου η ημέρα μνήμης των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης.
- Η αστυνομία καίει πάνω από έναν τόνο ναρκωτικές ουσίες (βίντεο)
- Ένα εντυπωσιακό και σπάνιο καιρικό φαινόμενο εμφανίστηκε σε Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη
- Άρπαξαν 4 κινητά τηλέφωνα αξίας 5.000 ευρώ και άρχισαν να τρέχουν – Συνελήφθη 21χρονος
- Είχαν ρημάξει δεκάδες αυτοκίνητα σε Λαύριο, Γλυφάδα και Νέα Φιλαδέλφεια – Συνελήφθη 40χρονος
Με τη λαμπρότητα και ευφροσύνη που φέρνει ο εορτασμός των Αγίων της Ορθοδοξίας, Ραφαήλ Νικόλαος και Ειρήνη και το χαρμόσυνο γεγονός της Αναστάσεως του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού, εορτάστηκε η Πανήγυρις της Ιεράς Μόνης του Αγίου Ραφαήλ στην Θερμή Λέσβου.
Με λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη, αλλά και με πλήθος πιστών πραγματοποιήθηκε ξανά μετά από δύο χρόνια απουσίας λόγω κορονοϊού στο μοναστήρι των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στο λόφο των Καρυών της Θερμής, η καθιερωμένη την Τρίτη της Διακαινησίμου λιτανεία, με την οποία κορυφώνονται οι εκδηλώσεις μνήμης των Αγίων.
Παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών της Λέσβου και εκατοντάδων πιστών γιορτάστηκε στο Μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ στη Θερμή Λέσβου η ημέρα μνήμης των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης.
Κατά τη λιτανεία στην κεφαλή της πομπής βρισκόταν η ηγουμένη Ταβιθά, η οποία στη συνέχεια δέχθηκε τους πιστούς και τους φορείς στο αρχονταρίκι του μοναστηριού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν συμμετείχαν στις εκδηλώσεις οι μητροπολίτες Μυτιλήνης και Μηθύμνης λόγω της πανδημίας.
Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, οι Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος και Ειρήνη, μαρτύρησαν το 1463 στη Θερμή της Λέσβου (9 Απριλίου, ημέρα Τρίτη της Διακαινησίμου), υποβαλλόμενοι σε φρικτά μαρτύρια από τους Τούρκους.
Η Γιορτή για τη μνήμη των Αγίων καθιερώθηκε μετά το 1963, οπότε και εγκαινιάστηκε το μοναστήρι στο οποίο φυλάσσονται τα λείψανα των Αγίων μετά την με θαυμαστό τρόπο αποκάλυψή τους. Στην ίδια θέση υπήρχε γυναικείο βυζαντινό μοναστήρι που το κατέστρεψαν οι Σαρακηνοί πειρατές το 1235. Το μοναστήρι μετά από 150 χρόνια ξαναχτίστηκε ως αντρικό και το 1453 κατέφυγαν σε αυτό ο Ραφαήλ που έγινε ηγούμενος και ο Νικόλαος μέχρι το μαρτύριό τους.
Τόσο οι θαυμαστές συνθήκες κάτω από τις οποίες αποκαλύφθηκε το μαρτύριο των Αγίων σε κατοίκους της Θερμής όσο και τα θαύματα για τα οποία μιλούν από την Ελλάδα αλλά και εκτός ελληνικών συνόρων, που τονίζουν την ευεργεσία των Αγίων στους ίδιους ή σε οικογενειακά τους πρόσωπα, έχουν καταστήσει το μοναστήρι μεταξύ των κορυφαίων προσκυνημάτων της Ορθοδοξίας ανά τον κόσμο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις