Το πολιτικό λεξικό του Μητσοτάκη – Οι 10 λέξεις κλειδιά στο… αφήγημα του πρωθυπουργού
Οι δέκα λέξεις - κλειδιά με τις οποίες χτίζει νέο αφήγημα ο Πρωθυπουργός - Σε ποιους απευθύνεται, τι εννοεί
Σε όλες τις πρόσφατες παρεμβάσεις του, κυρίως ενώπιον κομματικού ακροατηρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε προς τις κάλπες «του 2023». Και όμως σε κάθε ομιλία του έσπευσε να διατυπώσει από τώρα τα βασικά διλήμματα της επόμενης αναμέτρησης. Με σταθερή συνθηματολογία ή διαφορετικές διατυπώσεις, ο Πρωθυπουργός εντάσσει στο πολιτικό λεξικό του συγκεκριμένες φράσεις – κλειδιά που χτίζουν ουσιαστικά το νέο αφήγημά του. «Να πάψουν επιτέλους σε αυτή τη χώρα…», σχολίαζε μάλιστα κλείνοντας τις προσυνεδριακές εκδηλώσεις ο γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης, «να χάνουν το νόημά τους οι λέξεις».
Ποιες είναι αυτές για τον Πρωθυπουργό, πού τις απευθύνει και ποιο το νόημά τους;
Ανανέωση
Η λέξη δεν αφορά μόνο τις ιδέες, αλλά και πρόσωπα. Ο Μητσοτάκης δείχνει να επιμένει στις διευρύνσεις, ενώ και κομματικά στελέχη κοντά στον Πρωθυπουργό χαρακτηρίζουν την ανανέωση ως «οξυγόνο» της ΝΔ. Στόχος, το μήνυμα να εκπεμφθεί στην πράξη, με τις ζυμώσεις για την Πολιτική Επιτροπή να δείχνουν προς ανοίγματα στην κοινωνία των πολιτών, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Επιμελητήρια. «Κρατάμε την εμπειρία, θέλουμε και φρεσκάδα», αναφέρεται. Ενδεικτικό και το καρφί Μητσοτάκη για τον ΣΥΡΙΖΑ: «Κάνουν συνέδριο για να στηρίξουν τον αρχηγό που κάθεται στην καρέκλα του 15 χρόνια».
«Διαφορετικοί κόσμοι»
Η φράση απευθύνεται στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι αποκλειστικά. Στο μυαλό του Μητσοτάκη είναι οι λαϊκιστές «στην Ακρα Δεξιά και Ακρα Αριστερά» και ουσιαστικά λειτουργεί ως ομπρέλα στα σύγχρονα διλήμματα. Στόχος, να χρεώνει στους πολιτικούς αντιπάλους του στείρα αντιπαράθεση και έλλειψη καθαρών θέσεων, προβάλλοντας ευρύτερα δίπολα: Οχι το «ξεθωριασμένο Δεξιά – Αριστερά», αλλά τις διαφορές αντιλήψεων. Στόχος, οι νεότεροι, οι μετριοπαθείς και ειδικότερα το ακροατήριο του ΠΑΣΟΚ.
Κοινωνική ευαισθησία
Οι πρωθυπουργικές παρεμβάσεις πιστοποιούν ότι η κοινωνική πολιτική μετατοπίστηκε στην κορυφή της στρατηγικής. Στο φόντο υπάρχουν η ακρίβεια και γκάλοπ που δείχνουν φθορά του Μαξίμου και ανασφάλεια. Ο Μητσοτάκης – όχι τυχαία – άνοιξε την ατζέντα από τη Β’ Πειραιά και έπεται συνέχεια. Στόχος, να αποδυναμωθούν οι αντίστοιχες διεκδικήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Με τα λόγια κορυφαίου υπουργού, «δεν πάμε για το μονοπώλιο της ευαισθησίας, αλλά δεν το χαρίζουμε κιόλας».
Κράτος
«Είμαι φιλελεύθερος», λέει ο Μητσοτάκης, αλλά φέρνει μπροστά και το αποτελεσματικό κράτος. Ενόσω η αξιωματική αντιπολίτευση εξαπολύει τακτικά πυρά για «νεοφιλελευθερισμό», ο Πρωθυπουργός απαντά προβάλλοντας τα «δυνατά» χαρτιά του, όσα δημοσκοπικά δείχνουν να έχουν απήχηση. Πρώτα από όλα, την ψηφιοποίηση του κράτους. «Ετσι χτίζεται η εμπιστοσύνη» έλεγε προ ημερών.
Μεσαία τάξη
Αν υπάρχει μια φράση που διατύπωνε ο Μητσοτάκης προεκλογικά και μετεκλογικά είναι το «θα επιστρέψω στη μεσαία τάξη όσα της πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ». Παραμένει κρισιμότερη δεξαμενή, που κατά την πρωθυπουργική ερμηνεία δεν αποτελεί μόνο ραχοκοκαλιά της κοινωνίας, ούτε προσδιορίζεται μόνο από οικονομικά κριτήρια, αλλά περικλείει όσους θέλουν «προκοπή», τηρώντας συγκεκριμένη στάση ζωής. Η μεσαία τάξη επανέρχεται εκ μέρους της ΝΔ ως το… επίκεντρο των συγκρίσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πρόοδος
«Να μη συμβιβάζεσαι με τη λογική ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει» – είναι ο επίσημος ορισμός Μητσοτάκη. Ακόμα και για την αναμέτρηση Μακρόν – Λεπέν μίλησε για «διαφορά αντιλήψεων περί προόδου και συντήρησης». Το δίλημμα θα τεθεί και στην εθνική κάλπη σε σύνδεση με τις «λύσεις στα προβλήματα» και τις μεταρρυθμίσεις. Ανεπίσημα στόχοι είναι να αποδομείται το συριζαϊκό σύνθημα περί προοδευτικής διακυβέρνησης και να εξασφαλίζεται νεοδημοκρατικό προβάδισμα στις (ίδιες) κατευθύνσεις στις οποίες κινείται το ΠΑΣΟΚ.
«Προσπαθούμε»
Η λέξη εντάχθηκε εσχάτως στο μότο «το είπαμε, το κάνουμε». Ο Πρωθυπουργός επιμένει να καλλιεργεί την εικόνα μιας κυβέρνησης που χρησιμοποιεί τη «γλώσσα της αλήθειας». Με το ρήμα «προσπαθούμε», όπως εκτιμούν συνεργάτες του, θέλει αφενός να αποτινάξει τις κατηγορίες περί «αλαζονείας», αφετέρου να δώσει νέα προοπτική διακυβέρνησης. «Το σχέδιο που οραματίζομαι», λέει ο ίδιος, «δεν ολοκληρώνεται σε μία τετραετία».
Σταθερότητα
Οχι απλώς κουμπώνει στα πολιτικά διλήμματα, αλλά αποτελεί τη βάση του προεκλογικού και του μετεκλογικού σχεδιασμού, ως το σημαντικότερο διακύβευμα. Με διακηρυγμένο τον στόχο της αυτοδυναμίας – «στόχος, όχι αυτοσκοπός» όπως διευκρινίζουν πλέον κορυφαίοι υπουργοί -, η λέξη επιστρατεύεται και στην πρωθυπουργική προσπάθεια να δείχνει θεσμική εικόνα. «Αλλαγή παραδείγματος», σχολιάζουν συνεργάτες του – σε αντιπαραβολή, όπως εννοούν, με αποσταθεροποιητικές «λογικές ΣΥΡΙΖΑ».
Σύγκριση
Οι συγκρίσεις όσον αφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και σε ό,τι αφορά τη συνέπεια κυβερνητικών δεσμεύσεων και πράξεων είναι αίτημα που διατυπώνει από τώρα ο Μητσοτάκης. Πρώτο απολογισμό και… ώθηση των πολιτών σε συγκρίσεις προετοιμάζει ο Πρωθυπουργός για την κομματική συγκέντρωση του Μαΐου, κυρίως στο πεδίο της οικονομίας. Με την αναγνώριση ότι εκεί θα δίνονται οι πολιτικές μάχες και με την αγωνία να μη θολώσει οριστικά το κυβερνητικό αφήγημα στη δύσκολη συγκυρία.
«Σωστή πλευρά»
Η φράση «στη σωστή πλευρά» (της Ιστορίας και της καθημερινότητας) επίσης συνδέεται με τα σύγχρονα διλήμματα που διατυπώνει ο Μητσοτάκης, με αφορμή και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Πεποίθησή του είναι ότι οι καθαρές θέσεις απέναντι στις προκλήσεις της νέας εποχής, χωρίς ασάφεια ή ουδετερότητα, θα έχουν απήχηση στην πλειονότητα. Στόχος, οι κεντρώοι, μια συμμαχία – κατά το Μαξίμου – «λογικής» και «σταθερότητας».
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου